Кандидати в депутати від партії «Народний фронт», які балотуються по 19 та 22 виборчих округах, розпочали агітацію із порушенням закону.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували чергові порушення виборчого законодавства на Волині. Мова йде про випадки розміщення агітаційної зовнішньої реклами виготовленої не за кошти виборчих фондів.

Так, висуванець партії «Народний фронт» у ВО №19, заступник голови облради Ігор Гузь розмістив на приміщенні свого штабу в місті Нововолинськ зовнішню рекламу у вигляді великих плакатів із своїм зображенням та фотографією лідера виборчого списку Арсенія Яценюка. Це було зроблено 22 вересня, коли політик ще не був зареєстрвоаний як кандидат, тож з юридичної точки зору ці дії не могли трактуватись як порушення закону.

Однак, вже наступного дня, 23 вересня, Центральна виборча комісія постановою № 1086 зареєструвала Ігоря Гузя кандидатом в депутати. Отож з цього моменту вся його агітаційна продукція, в т.ч. зовнішня реклама, повинна виготовлятись за кошти його виборчого фонду. Таким чином, матеріали зовнішньої реклами, які станом на 25 вересня продовжують висіти на стінах будівлі за адресою м. Нововолинськ, вул. Нововолинська 51, є порушенням закону.

25 guz volyn

25 guz volyn 2

Аналогічна ситуація із висуванцем партії «Народний фронт» у місті Луцьку (ВО №22), бійцем батальойну «Айдар» Ігорем Лапіним. Він теж був зареєстрований кандидатом лише 23 вересня. Однак білборди із його зображенням були розміщені в Луцьку до цього дня. Станом на 25 вересня ця зовнішня реклама і далі присутня в місті, зокрема на вулиці Ковельській.

В коментарі ОПОРІ представник штабу кандидата Юрій Моклиця повідомив, що ці білборди були розміщені до реєстрації кандидатом, але не як агітація, а просто як реклама, бо там немає закликів голосувати за кандидата. За його словами, після отримання усіх документів від ЦВК вони відкриють виборчий фонд з якого і будуть надалі виготовляти агітаційні матеріали.

25 Lapin volyn

25 lapin2 volyn

На думку Михайла Шелепа, координатора виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області, в обох випадках має місце невірне трактування закону, а відповідно і його порушення: «До моменту реєстрації кандидатами кожен політик міг як хоч рекламувати свою особу. Кошти на це він міг тратити теж будь-які. Однак, з дня прийняття постанови ЦВК про реєстрацію кандидатами в депутати вступають в силу певні вимоги та обмеження щодо ведення агітації. Так, всі агітаційні матеріали, в т.ч. політична реклама на якій розміщене фото та ім’я кандидата, повинні фінансуватись із коштів виборчого фонду кандидата. Це зазначене в  ч. 8 ст. 69 закону про вибори. Тому, після прийняття рішення ЦВК політики повинні були зняти цю рекламу і розміщувати лише ту, яка була виготовлена з коштів фонду. На жаль, в обох випадках вони цього не зробили, тож це вважається порушенням.»

Мая Голуб,
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
 
За коментарями звертайтеся:
Михайло Шелеп
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86, [email protected]
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережазалучить до моніторингової кампанії213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.