Російському вторгненню в Україну не видно кінця, і кремль уже зараз готується інсценувати фальшиві референдуми в окупованих регіонах як прелюдію до їх анексії. І хоча небезпека офіційного визнання міжнародною спільнотою результатів такого очевидно сфальсифікованого і нелегітимного волевиявлення невелика, плани росії щодо референдуму все ж можуть потенційно призвести до ескалації війни. Саме тому їм слід запобігти.

Наразі росія, схоже, має намір діяти за «кримським сценарієм», який вона апробувала 8 років тому. У лютому 2014 року російські війська захопили контроль над українським півостровом, а тоді поспішно влаштували референдум, намагаючись виправдати повноцінну анексію регіону та його включення до складу російської федерації.

Враховуючи успіх захоплення Криму, легко зрозуміти, чому кремль вважає його моделлю, яку варто повторити. Коли росія окупувала півострів у 2014 році, Захід запропонував дуже м’яку відповідь на найсуттєвіше порушення європейських кордонів із часів Другої світової війни. Тоді міжнародні інституції та західні лідери обмежилися публічними проявами занепокоєння. За лаштунками російську анексію неофіційно визнави незворотною.

Країни Заходу застосували слабкі санкції проти росії, водночас залишивши відносини із кремлем на тому самому рівні. Йшлося про запуск нових великих спільних проєктів, таких як сумнозвісний газопровід «Північний потік-2». Відмова притягнути росію до відповідальності за окупацію Криму та подільше військове втручання москви на сході України проклало шлях для повномасштабного вторгнення росії в лютому 2022 року.

Не зумівши захопити Київ на початковому етапі вторгнення, росія відступила з півночі України у квітні 2022 року та змінила тактику. Замість того, щоб встановити маріонетковий режим в українській столиці, Кремль прагне анексувати території південної та східної України, які зараз перебувають під контролем росії.

Оскільки українські військові зараз отримують все більшу кількість передового озброєння від західних партнерів та успішно підривають наступальний потенціал росії, вторгнення в основному зупинилося. У результаті москва, здається, поспішає закріпити свої здобутки, і сфальсифіковані референдуми є ключовим складником цих зусиль.

Враховуючи величезний масштаб воєнних злочинів, скоєних російськими військовими в Україні, легко відкинути важливість планів кремля щодо проведення фальшивих референдумів. Однак, якщо ці інсценовані голосування відбудуться, вони, ймовірно, принесуть ще більше страждань мільйонам українців, які зараз живуть під російською окупацією.

У короткостроковій перспективі анексія дозволить кремлю мілітаризувати окуповані території України та використовувати захоплене населення як гарматне м’ясо у війні проти своїх співвітчизників. Багатьох цивільних можуть примусово депортувати до найвіддаленіших регіонів росії, а росіян — заохочувати їх замінити й оселитися в Україні.

Кремль також використовуватиме псевдореферендуми, щоб поширити свою ядерну парасольку на нещодавно анексовані регіони України під виглядом захисту територіальної цілісності росії. москва може використовувати цей цинічний аргумент для тиску на Захід, щоб партнери відмовили Президента Зеленського від подальших військових дій для звільнення Півдня та Сходу України.

У довгостроковій перспективі анексія великих за площею частин України створить суттєві проблеми для майбутнього росії як сучасної держави. Будь-який новий російський лідер зіткнеться з дилемою: або визнати анексії незаконними, або продовжити путінську імперську політику колонізації в стилі ХІХ століття.

Спроби росії залишити анексовані регіони України створили б ризик масштабних внутрішніх заворушень у самій країні та відкрили б скриньку Пандори небажаних політичних та економічних наслідків, а також вимагали б змін до російської конституції. З іншого боку, продовження нинішньої імперської політики в Україні прирекло б росію на подальшу ізоляцію як непоправну авторитарної та ревізіоністської держави. Питання анексії залишатиметься перешкодою для будь-якої відлиги між москвою та демократичним світом.

Зіткнувшись із сильнішим, ніж очікувалося, військовим протистоянням і потужним місцевим опором, росія неодноразово відкладала плани проведення референдумів в окупованій частині України. Однак зараз наростає відчуття терміновості підготовки. Москва, схоже, усвідомлює, що вона повинна діяти рішуче, аби втримати регіони, які вона зараз контролює.

Хоча дати ще не підтверджені, москва сподівається провести голосування найближчим часом. Референдуми планують провести у формі голосування на дому протягом тижня, що дозволить максимально чинити тиск на окремих виборців. Іншими словами, захоплених українців змушуватимуть брати участь в голосуванні під дулом зброї.

Звісно, будь-які дискусії про легітимність таких референдумів зайві, але відсутність довіри не стримає кремль. Власні національні вибори в росії протягом 22-річного правління путіна ставали все більшим фарсо, а так званий референдум, організований після військового захоплення Криму в 2014 році, став вправлянням у безкарності.

Зрештою, єдиний спосіб перемогти росію — озброїти Україну. Зважаючи на це, головним пріоритетом для західних партнерів країни має бути прискорення надання військової допомоги. Водночас міжнародна спільнота також має розробити конкретну відповідь на плани москви щодо референдуму, перш ніж ці псевдоголосування відбудуться.

Сполучені Штати та Європейський Союз повинні чітко перерахувати наслідки, з якими зіткнеться росія, якщо вона спробує організувати будь-які фальшиві референдуми або продовжить анексію української території. Ці наслідки мають зосередитися на розширених економічних санкціях і жорсткіших обмеженнях на подорожі.

Додаткові заходи щодо подальшої ізоляції росії від міжнародної спільноти можуть включати виключення з Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) і визнання росії державою-спонсором тероризму. Будь-яка спроба продовжити анексію південної та східної України також має спровокувати давно назрілу дискусію щодо постійного місця росії в Раді Безпеки ООН.

Швидкість подій в Україні може ускладнити їх відстеження міжнародною співльнотою, але питання референдуму та анексії оголошене кремлем заздалегідь і вимагає рішучої політичної відповіді з боку західних лідерів. Профілактичні кроки життєво важливі, якщо ми хочемо уникнути подальшої ескалації конфлікту, який є найсерйознішим викликом європейській безпеці з часів Другої світової війни.

 

Оригінал публікації англійською: Atlantic Council