Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА під час місцевих виборів в Україні зафіксували 1705 порушень виборчого законодавства та міжнародних стандартів виборів (згідно з верифікованими даними на мапі порушень станом на 13 листопада). Серед цих порушень найбільше стосувалося незаконної агітації (1310), процедурних порушень (160), матеріального стимулювання виборців (139). На 4-му місці за кількістю зафіксованих порушень опинився адміністративний ресурс та силове втручання у виборчий процес. Загалом було зафіксовано 76 таких випадків. 29 із них стосувалися бюджетного, 11 – медійного, 9 – кадрового і матеріального, 7 – корпоративного, а також 18 випадків силового перешкоджання агітації.

Це свідчить про те, що адміністративний ресурс залишається, хоч і не ключовим, але поширеним способом впливу на загальний перебіг виборчого процесу, а також разом з матеріальним стимулюванням виборців здійснює найбільш відчутний негативний вплив на нього.

Разом з тим різні форми зловживання адміністративним ресурсом не лише не були предметом публічної критики з боку самих суб'єктів виборчого процесу, але толерувалися на різних рівнях як прийнятний спосіб ведення виборчої кампанії чинними посадовцями та депутатами. Через відсутність у правовій площині чітких вимог щодо діяльності виборних осіб та посадовців в умовах виборчого процесу, які б ефективно відтворювали усталену міжнародну практику з врахування визнаних демократичних стандартів, учасники виборчого процесу вдавалися до фактичного зловживання адміністративними ресурсами значно частіше, ніж демонструє наявна статистика.

Проводячи паралелі з національними тенденціями, у Запорізькій області спостерігачі ОПОРИ також зафіксували використання програми «Велике будівництво» та презентації Стратегії розвитку регіону для агітації політичної партії та кандидатів «Слуга народу». 

Окрім того, у м. Запоріжжі та Запорізькій області спостерігалося використання адміністративних ресурсів територіальних громад у агітації політичної партії «Партія Володимира Буряка «Єднання». Володимир Буряк є чинним міським головою м. Запоріжжя.

Особливо у місті Запоріжжі спостерігалося те, що партія «Партія Володимира Буряка «Єднання» здійснювала приховану політичну кампанію під гаслом «Продовжимо розпочате», що проявлялася у досягненні будівництва інфраструктури міста, поліпшенні благоустрою міста за рахунок місцевого бюджету.

Міські голови 

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували, що політична партія «Єднання Володимира Буряка», лідером якої є міський голова Володимир Буряк, у Запоріжжі представила кандидатів за рахунок працівників, які є підлеглими або членами дорадчих органів Запорізької міської ради. Так, у списку партії представниками ОПОРИ зафіксовані посадовці Служби управління у справах дітей Запорізької міської ради (Галина Субота), Управління по роботі з молоддю та сім’єю (Олексій Савицький), Голова Запорізької міської молодіжної ради (Сергій Ільченко).

До спостерігачів ОПОРИ зверталися кандидати на пост міського голови про те, що у місті Запоріжжі на рекламних носіях комунального підприємства «ЗГІА» було зображено приховану політичну рекламу чинного міського голови Володимира Буряка «Продовжимо розпочате».

Зафіксовано у жовтні, що комунальне підприємство «Телеканал Z» транслював тільки виступи чинного міського голови і кандидатів від політичної партії «Партія Володимира Буряка «Єднання». Інші кандидати від різних політичних сил не мали змогу для виступу.

Загалом політична партія Володимира Буряка активно проводила агітаційну компанію у м. Запоріжжі, яка проявлялася в рекламуванні досягнень будівництва інфраструктури міста, поліпшенні благоустрою міста.

Щодо інших міст обласного значення (м. Бердянськ, м. Токмак, м. Енергодар, м. Мелітополь) спостерігачі ОПОРИ не зафіксували випадків використання кадрових і матеріальних, бюджетних, медійних адміністративних ресурсів.

Аналізуючи кандидатів, було зафіксовано, що більшість кандидатів на пост міського голови міст обласного значення є нинішні голови. Так, у місті Токмак на виборах  повторно балотувався міський голова Ігор Котелевський від політичної партії «Опозиційна платформа – За життя». В Енергодарі міський голова повторно балотувався на пост міського голови від політичної партії «Партія Володимира Буряка «Єднання».

Під час виборчої кампанії кандидати на пост міського голови міст обласного значення Запорізької області інтенсивно використовували зустрічі з колективами підприємств та установ міста, а також розповсюджували друковану агітацію.

У Мелітополі та Бердянську нинішні міські голови не балотувалися повторно.

Голова обласної державної адміністрації 

Голова Запорізької ОДА Віталій Боговін у серпні 2020 року був присутній при відкритті прозорого ЗЕофісу у місті Запоріжжі та оголосив про початок праймеріз кандидатів у депутати місцевих рад.

Очільник області під час заходу наголосив: «Ми повинні повністю перезавантажити владу в громадах, яка зараз отримає ще більше повноважень. Тоді ми зможемо допомогти нашому Президенту втілити ці плани і реалізувати стратегії розвитку громад. Я запрошую всіх небайдужих громадян взяти участь в праймеріз, реалізувати себе і допомогти поліпшити життя нашого дому. Для цього саме тут, у Прозорому офісі, під час праймеріз працюватиме наш мозковий центр. Відкриті дані будуть оброблятися в Прозорому офісі, будуть публічно продемонстровані всім, хто візьме участь в праймеріз».

До обласного списку політичної партії «Слуга народу» Віталій Боговін був включений першим кандидатом.

Віталій Боговін під час виборчого процесу активно підтримував політичну партію «Слуга народу» та президентські програми «Велике будівництво» та Стратегія розвитку регіону.

Водночас до обласної ради Запорізької області в список політичної партії «Слуга народу» включили ряд посадовців обласної та районних державних адміністрацій, а також керівників комунальних закладів. 

19 серпня 2020 року Президент України Володимир Зеленський під час презентації Стратегії розвитку Запорізької області підтримав місцевих потенційних кандидатів від партії «Слуга народу».

В ході цього заходу пан Боговін був представлений як кандидат до обласної ради від політичної партії «Слуга народу».

Президент

Спостерігачами ОПОРИ зафіксовано, що 19 серпня 2020 року Президент України Володимир Зеленський під час презентації Стратегії розвитку Запорізької області підтримав місцевих потенційних кандидатів від партії «Слуга народу». Спостерігачі ОПОРИ дізнались про події з офіційної сторінки у Facebook партії Слуга народу - Запоріжжя та сайту, який створений партією для інформування про перебіг агітаційної кампанії на місцевих виборах 2020 року.

Презентація стратегії відбулась на території будівництва мосту через річку Дніпро. Тендер на будівництво мосту, на якому проходила презентація Стратегії Запорізького регіону, був оголошений Службою автомобільних доріг у Запорізькій області, яка забезпечує потреби держави або територіальної громади. На території будівництва встановили сцену, банери з написами «Зе! Місцеві», що за своїм візуальним наповненням подібні до символіки політичної партії «Слуга народу» 2020 року.

Стратегію розвитку Запорізького регіону до 2027 року презентував Михайло Федоров як Віцепрем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації України (так зазначено на сайті офіційного представництва Президента) і як голова обласної організації партії «Слуга народу» (так зазначено у підписі на сайті партії «Слуга народу», який присвячений місцевим виборам 2020 року).

Зі сцени під час презентації Президент Володимир Зеленський представив Михайла Федорова: «Ваш земляк, саме з Запоріжжя, Михайло Федоров, ну мені здається, земляк це важливіше, хоча він і ще й Віцепрем’єр-міністр України».

Після цього присутніх познайомили із потенційними кандидатами на місцеві вибори від «Слуги народу» у Запорізькій області.

Інша актуальна практика використання адміністративного ресурсу

Доцільно також зазначити, що спостерігачі ОПОРИ 10 вересня 2020 року зафіксували, що до відділу ведення ДРВ апарату Запорізької районної державної адміністрації за адресою вул. Істомина, 8 легкова автівка й транспорт для громадського перевезення доставили близько 15 осіб, які завітали сюди з метою зміни виборчої адреси. Мікроавтобус мав табличку із вказаним маршрутом: «Залізничний вокзал, Онкологія, Балабино, Кушугум».

Громадян супроводжувала заступниця голови Кушугумської територіальної селищної виборчої комісії Анна Шкрум, яка також працює у Балабинській селищній раді. Вона розповіла ОПОРІ, що до Балабинської селищної ради звернулися місцеві мешканці із проханням допомогти організувати їм перевезення, аби вони могли змінити свою виборчу адресу. Тож за дорученням голови сільради Володимира Сосуновського таке прохання задовольнили. Мешканців Балабиного Анна Шкрум супроводжувала як працівниця сільради, оскільки її участь як членкині ТВК  не оплачується і вона не усунена від інших своїх обов’язків.

Поліція за цим фактом відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 158 Кримінального кодексу України (Надання неправдивих відомостей до органу ведення Державного реєстру виборців або інше несанкціоноване втручання в роботу Державного реєстру виборців). 

Етичний кодекс

Також варто зауважити, що ОПОРА звернулася із пропозицією підписати Кодекс поведінки посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування до міського голови м. Запоріжжя Володимира Буряка, голови Запорізької обласної державної адміністрації Віталія Боговина, голови Приморської міської ради Олени Божкової, голови селищної ради смт Комишуваха Юрія Карапетяна, міського голови Енергодару Павла Музики, голови Широківської об’єднаної територіальної громади Дениса Коротенка, голови сільської ради с. Велика Білозерка Ігоря Батрака, голови Дніпрорудненської  міської ради Юрія Короби.

Проте Кодекс підписали лише голова Широківської об’єднаної територіальної громади Денис Коротенко, голова сільської ради с. Велика Білозерка Ігор Батрак та міський  голова Дніпроруднього  Юрій Коробов.

Рекомендації 

Під час місцевих виборів у Запорізькій області деякі кандидати використовували адміністративний ресурс органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Особливо спостерігачі ОПОРИ фіксували використання кандидатами загальнодержавних бюджетних програм, стратегій розвитку регіонів та результатів діяльності громад щодо будівництва інфраструктури, благоустрою території.

Втім, зважаючи на попередню практику (під час  позачергових парламентських виборів) використання бюджетного ресурсу, ОПОРА рекомендує посадовими особам утриматись під час  майбутніх виборчих кампаній від використання медійного, кадрового, бюджетного, корпоративного адміністративного ресурсів.

Для того, щоб мінімізувати практику зловживання адміністративним ресурсом, варто у законодавчій площині врегулювати заборону використання адміністративного ресурсу кандидатами. Також потрібен прозорий контроль з боку незалежних інституцій та справедливі санкції за використання адміністративного ресурсу під час виборчого процесу.