Запоріжжя відвідав Віцепрем’єр-міністр – Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров. Він презентував  стратегію розвитку Запорізького регіону до 2027 року. В публікації про це на сайті представництва Президента України його представили як голову обласної організації партії «Слуга народу». ОПОРА звернулася до Секретаріату Кабміну з проханням розтлумачити обставини цієї поїздки, що мала можливі ознаки політичної реклами. Згідно з офіційною відповіддю політик завітав до міста у відрядженні без виділення на це коштів з Державного бюджету.

19 серпня 2020 року Президент України Володимир Зеленський під час презентації Стратегії розвитку Запорізької області підтримав місцевих потенційних кандидатів від партії «Слуга народу». Спостерігачі ОПОРИ дізнались про події з офіційної сторінки у Facebook партії Слуга народу - Запоріжжя та сайту, який створений партією для інформування перебігу агітаційної кампанії на місцевих виборах 2020 року.

Презентація стратегії відбулась на території будівництва мосту через річку Дніпро. Тендер на будівництво моста, на якому проходила презентація Стратегії Запорізького регіону, був оголошений Службою автомобільних доріг у Запорізькій області, яка забезпечує потреби держави або територіальної громади. На території будівництва встановили сцену, банери з написами «Зе! Місцеві», що за своїм візуальним наповненням подібні до символіки політичної партії «Слуга народу» 2020 року.

Стратегію розвитку Запорізького регіону до 2027 року презентував Михайло Федоров як Віцепрем'єр-міністр – Міністр цифрової трансформації України (так зазначено на сайті офіційного представництва Президента) і як голова обласної організації партії «Слуга Народу» (так зазначено у підписі на сайті партії “Слуга народу”, який присвячений місцевим виборам 2020 року). Зі сцени під час презентації Президент Володимир Зеленський представив Михайла Федорова: “ваш земляк, саме з Запоріжжя, Михайло Федоров, ну мені здається земляк це важливіше, хоча він і ще й Віцепрем’єр-міністр України”.

Після цього присутніх познайомили із потенційними кандидатами на місцеві вибори від «Слуги народу» у Запорізькій області. Це:

  • Віталій Боговін, голова Запорізької обласної державної адміністрації;
  • Віталій Тишечко, депутат Запорізької міської ради;
  • Олександр Машинський, депутат Запорізької обласної ради;
  • Юрій Капустянський, громадський діяч, голова Запорізького обласного передвиборчого штабу СН, керівник «Зе!Команди» Запорізької області;
  • Тамара Мельникова, підприємиця, правниця;
  • Роман Терехов, головний санітарний лікар Запорізької області, фахівець у галузі охорони здоров'я;
  • Олена Теряєва, радниця голови ЗОДА з питань охорони здоров'я;
  • Вікторія Галіцина, активістка, керівниця «Зе!Команди» міста Бердянськ;
  • Дмитро Гладкий, директор адвокатського об'єднання «Гладкий, Яценко та партнери», правник;
  • Віктор Тлєуш, директор школи-інтернату №7, фахівець у галузі освіти;
  • Віталій Толочек, підприємець, член Запорізького обласного передвиборчого штабу СН.

Фото з сайту ОПУ

Після презентації команди від «Слуги народу» та промов потенційних кандидатів на сцену вийшов Президент України. Він зазначив, що: «Ми віримо у вас, але всіх перевіряємо, повірте. Чесність і порядність – вони не приходять. Вони є чи їх нема. Досвід - він приходить, коли хочеться працювати на рідних людей, на близьких людей, на своє рідне місто. Але чесність – це все від серця і від батьків, тому ми їх шануємо. Я б дуже хотів, щоб в нашій команді, у вашій команді – були саме, перш за все, порядні і чесні люди», –  заявив Зеленський.

Фото з сайту ОПУ

ОПОРА звернулася із офіційним запитом до Секретаріату Кабінету Міністрів із проханням розтлумачити обставини перебування Михайла Федорова у Запоріжжі. Згідно з отриманою відповіддю у цей час тривало відрядження чиновника в межах робочої поїздки Президента України до Запорізької, Миколаївської та Херсонської областей 19-21 серпня. При цьому не здійснювалися витрати за рахунок бюджетних коштів, передбачених Господарсько-фінансовим відділом Секретаріату Кабміну.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)