Довготермінові спостерігачі ОПОРИ 10 вересня зафіксували підвезення близько 15 осіб до відділу ведення  Державного реєстру виборців з метою зміни виборчої адреси. В його організації взяла участь членкиня Кушугумської селищної ТВК спільно із головою Балабинської селищної ради.

10 вересня до відділу ведення ДРВ апарату Запорізької районної державної адміністрації за адресою вул. Істомина, б. 8 легкова автівка й транспорт для громадського перевезення підвезли близько 15 осіб, які завітали сюди з метою зміни виборчої адреси. Мікроавтобус мав табличку із вказаним маршрутом: «Залізничний вокзал, Онкологія, Балабино, Кушугум».

Громадян супроводжувала заступниця голови Кушугумської територіальної селищної виборчої комісії Анна Шкрум, яка також працює у Балабинській селищній раді. Вона розповіла ОПОРІ, що до Балабинської селищної ради звернулися місцеві мешканці із проханням допомогти організувати їм перевезення, аби вони могли змінити свою виборчу адресу. Тож за дорученням голови сільради таке прохання задовольнили. Мешканців Балабине Анна Шкруп супроводжувала в якості працівниці сільради, оскільки її участь як членкині ТВК не оплачується і вона не усунена від інших своїх обов’язків.

У телефонній розмові ОПОРІ голова Балабинської селищної ради Запорізького району Запорізької області Володимир Сосуновський повідомив, що прохання допомогти у організації транспортного забезпечення надійшло від літніх людей, які мають складнощі із пересуванням

Представники поліції, які прибули до відділу ведення ДРВ апарату Запорізької районної державної адміністрації за викликом, запропонували громадянам сісти до мікроавтобусу, який їх привіз і доправити до місцевого районного відділу поліції.

За цим випадком начальниця відділу комунікації ГУНП в Запорізькій області Олена Лебединська повідомила ОПОРІ листом: «10 вересня об 11-25 до Дніпровського відділу поліції ГУНП в Запорізькій області надійшло повідомлення про те, що до Запорізького відділення ведення реєстру виборців на мікроавтобусі «Мерседес-Спринтер» приїхали 7 осіб з метою зміни виборчої адреси, що може бути підставою для наступної фальсифікації під час виборів. На місце події виїхала слідчо-оперативна група відділу поліції. За даним фактом проводиться перевірка».

Як зазначено на сайті Головного управління Національної поліції в Запорізькій області, 9 вересня до Дніпровського відділу надійшло повідомлення про факт масового підвозу громадян з метою зміни виборчої адреси у Запорізькому відділенні ведення реєстру виборців. Під час слідчо-оперативних дій встановили особу людини, що координувала цей процес із виплатою грошової винагороди. Станом на 10 вересня відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 158 Кримінального Кодексу України (Надання неправдивих відомостей до органу ведення Державного реєстру виборців або інше несанкціоноване втручання в роботу Державного реєстру виборців).

Варто додати, що можливі ознаки порушень та неточності у роботі Кушугумської територіальної селищної виборчої комісії Запорізького району Запорізької області ОПОРА фіксувала раніше. Зокрема, 27 серпня 2020 року ця комісія провела два перших засідання  у різних місцях.  Одне відбулося у Кушугумі, де присутні прийняли присягу, кворуму дотримано не було. Інше - в Балабине із дотриманням кворуму та прийняттям присяги. Залишається незакритим питання, ким скликались ці засідання.  На обидвох засіданнях був присутнім та зазначений як член комісії чинний депутат Балабинської селищної ради Анатолій Майстро.

28 серпня члени обидвох зібрань зустрілися на засіданні в Кушугумі. Їхня робота почалася із суперечки. Голова комісії Аркадій Матерухін пояснив, що він скликань не оголошував, а його самого невідомі особи запрошували на засідання, яке відбувалося не за юридичною адресою комісії. Під час засідання без оголошення перерви голова покинув приміщення, де велася робота і повернувся через 20 хвилин. Згодом на засіданні мова зайшла про те, щоб змінити Кушугумській територіальній селищній виборчій комісії місце юридичної адреси на приміщення в Балабинській селищній раді за адресою вул. Миру, б.2-в. Співробітницею цієї сільради є членкиня комісії Анна Шкрум.

 

Згідно з постановою Центральною виборчої комісії від 30 серпня 2020 року Запорізька районна ТВК провела повторну процедуру формування Кушугумської селищної територіальної виборчої комісії.Юридична адреса комісії залишається без змін, від початку визначення її органами місцевого самоврядування. Згідно із постановою №5 від 3 вересня 2020 року Запорізької районної ТВК голову Аркадія Матерухіна замінено на Ольгу Коротіну.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)