31 серпня, згідно з постанови Центральної виборчої комісії, Запорізька районна ТВК  утворила та сформувала склад сільських та селищних територіальних виборчих комісій.  Підставою для  такого рішення сталі помилки в роботі районної комісії.

26  серпня  Центральна виборча комісія отримала скаргу від  Запорізького обласного осередку політичної партії «Слуга народу». В ній висловлювали прохання скасувати постанову Запорізької районної ТВК  про формуванні складу Михайло-Лукашівської сільської ТВК та зобов’язати сформувати новий склад з урахуванням подання до нього представників від цієї політсили.

Враховуючи, що оформлення скарги не відповідала нормам Виборчого кодексу України її повернули назад. При цьому ЦВК звернулася до Запорізької районної ТВК за поясненнями щодо викладених у скарзі заяв про порушення. У своїй відповіді голова цієї комісії вказала, що після процедури жеребкування вони встановили помилку у своїй роботі. Зокрема, не включили кандидатур внесених до складу Степненської та Новоолександрівської сільських ТВК і Кушугумської селищної ТВК місцевою організацією партії «Європейська солідарність».  Хоча їхнє включення було обов’язковим.

Друга скарга надійшла до ЦВК 29 серпня від Запорізької територіальної організації партії «Європейська солідарність». В ній зазначалося вище описані порушення в  Запорізькій районній ТВК.

На підставі наведених фактів, відповідно до вимог Виборчого кодексу України та Закону України «Про Центральну виборчу комісію», ЦВК у своїй постанові скасувала постанову Запорізької районної ТВК від 25 серпня 2020 року № 1. Також вона зобов’язала цей орган провести не пізніше 17 години 31 серпня жеребкування щодо включення кандидатур до складу відповідних сільських і селищних територіальних виборчих комісій відповідно згідно із нормами Виборчого кодексу України та Порядку проведення жеребкування.

Запорізька районна ТВК виконала вимоги ЦВК у встановлені строки. У відео ОПОРИ голова комісії Ольга Ястребова оголошує про початок цієї роботи.

За коментарями звертайтеся:

email: zp@opora.org.ua

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)