14 грудня Громадянській мережі ОПОРА виповнилося 16 років. З 2007 року до моніторингу виборів долучилися майже 26 тисяч спостерігачів від організації. Однак наша діяльність не обмежується виборчими процесами. Експерти ОПОРИ напрацьовують нові законопроєкти, поправки до чинного виборчого законодавства, займаються моніторингом роботи парламенту, співпрацюють із різними інституціями для покращення рівня відкритості виборчих даних та просвіти виборців, а також захищають виборчі права громадян. Нижче ми розкажемо про основні успіхи нашої діяльності за цей рік.

Спостереження за виборами народних депутатів у 4 округах та міського голови у Харкові 

28 березня відбулися вибори в округах №50 (Донецька область) та №87 (Івано-Франківська область), а восени, 31 жовтня, — в округах №184 (Херсонська область) та №197 (Черкаська область). Також 31 жовтня відбулися й вибори міського голови у Харкові. ОПОРА — єдина в Україні організація, яка займається спостереженням за всіма етапами виборчого процесу, зокрема й дочасною агітацією до старту виборчого процесу. Також організація проводить паралельний підрахунок голосів на основі статистично обгрунтованої вибірки дільниць, за допомогою якого можна відстежувати навіть добре приховані маніпуляції з цифрами. До спостереження ОПОРИ на всіх цих виборах долучилося 544 спостерігачі. А тривала харківська історія з виявленими фальсифікаціями заслуговує на окрему главу в історії спостереження та боротьби за демократію. Захистом волевиявлення харківських виборців займалася лише наша громадська організація, бо навіть кандидати-опоненти самоусунулися з цього процесу. Детальніше про історію фальсифікацій у Харкові читайте за посиланням.

Виборча реформа

Після прийняття Виборчого кодексу діяльність ОПОРИ у сфері виборчого законодавства не закінчилося. Експерти організації долучилися до роботи 9 груп та підгруп з удосконалення різних законопроєктів — від розробки законодавства про референдум чи політичні партії до вдосконалення норм Виборчого кодексу. Для кращої підготовки законодавчої бази аналітики Фонду “Демократичні ініціативи” імені Ілька Кучеріва провели на замовлення ОПОРИ фокус-групові дослідження “Сприйняття виборцями різних типів виборчих бюлетенів для покращення виборчого процесу” та соціологічне опитування “Ставлення населення до підкупу виборців”.

Крім того, цьогоріч був інституціоналізований попередній досвід ОПОРИ. Так, вийшли друком три видання: “Звіт зі спостереження на місцевих виборах — 2020”, Звіт за результатами дослідження участі жінок в місцевих виборах — 2020”, “Виборча реформа: шлях довжиною в десятиліття”. Усі вони доступні для прочитання онлайн, а також для безкоштовного замовлення друкованих версій у книгарні організації. Також багаторічна експертиза ОПОРИ є важливою частиною виборчої реформи, основні підсумки якої цьогоріч підбили на форумі “Виборча реформа: оцінка через призму цінностей, політичних прав, якості процедур”.

Щоправда, до свят замість новорічних подарунків громадянське суспільство отримало під ялинку кулуарні розмови і публічні заяви окремих політиків про можливість відкату виборчої реформи. Ця спроба ревізії здобутків 10-річної кампанії із запровадження пропорційної системи з відкритими списками свідчить про зворотність будь-якої реформи в Україні. Тож ОПОРА ініціює публічний процес організації та проведення загальнонаціональної громадської кампанії на підтримку основних досягнень виборчої реформи та запрошує всіх, хто поділяє занепокоєння, до співпраці.

Безпекові спостерігачі на Донбасі

Ще у 2020 році з обмеженням своїх виборчих прав стикнулися мешканці 18 громад підконтрольних частин Донеччини та Луганщини. Вибори на цих територіях не були призначені через нібито безпекові застереження. Втім, жодних критеріїв чи публічних оцінок ситуації в регіоні ніхто не робив, а всі попередні вибори з 2015 року там відбулися. Тож експерти ОПОРИ напрацювали методологію моніторингу та розпочали безпековий моніторинг громад, які залишилися без виборів. Крім того, аналітики розробили текст законопроєкту із виписаними критеріями визначення можливості чи неможливості проводити вибори та процедурою, як саме має прийматись таке рішення. А Венеційська комісія Ради Європи та БДІПЛ/ОБСЄ підготували спільний висновок щодо цього законопроєкту, де загалом схвально відгукуються про проєкт, а в основних рекомендаціях підкреслюють, що будь-які обмеження виборчих прав повинні бути пропорційними і тимчасовими.

Вибори у світі

Цьогоріч на сайті організації з’явився розділ “Вибори у світі”, де тепер щотижня виходять матеріали про вибори і референдуми у різних країнах світу. За перший рік вийшло більше 70 матеріалів. Вони дають можливість зрозуміти, як Україна виглядає в питаннях демократії на тлі держав з усього світу. Рости та змінюватися на краще, звісно, є куди, але ситуація в нашій державі не така й страшна як, наприклад, у деяких сусідніх країнах.

Законодавство про референдум

26 січня був прийнятий у другому читанні, а 11 квітня набрав чинності Закон України “Про всеукраїнський референдум”. До його розробки активно долучилися представники ОПОРИ. Так само вони увійшли і до робочої групи з напрацювання тексту законопроєкту про місцеві референдуми, який от-от має отримати висновок Венеційської комісії, а після цього потрапити на розгляд до парламенту. Після прийняття двох законів про референдуми можна буде сказати, що нарешті за роки незалежності норми щодо народовладдя, передбачені Конституцією, набули форми практичного інструментарію. 

Моніторинг парламенту та комітетів

Вже традиційно щороку ОПОРА відстежує розподіл субвенцій з державного бюджету на соціально-економічний розвиток окремих територій та пов’язує їх з округами нардепів-мажоритарників. Цьогоріч відбулося три розподіли (перший, другий, третій), і тенденції знову свідчать, що першочергова роль належить не факторам соціально-економічного розвитку громад, а принципам політичної доцільності. Заразом аналітики дослідили й нерівномірний розподіл інфраструктурної субвенції.

ОПОРА підготувала десятки публікацій за результатами моніторингу роботи Верховної Ради — 50 регіональних та 50 національних матеріалів про роботу народних депутатів та парламентських партій; місячні й квартальні звіти про роботу депутатів; звіти про 2 роки роботи Президента та Верховної Ради. Також ОПОРА проаналізувала, як спікер парламенту Дмитро Разумков подавав депутатам неформальні сигнали, використовуючи певні фрази, щоб рішення отримало або не отримало 226 голосів “за”. Матеріал про “ринок” політичних партій навіть посів друге місце у конкурсі журналістських історій на основі відкритих даних DataUP, організованому Міністерством цифрової трансформації України спільно з проєктом USAID/UKaid TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах. А ще ОПОРА розробила Всеукраїнську мапу контактів приймалень парламентських партій та мажоритарників. Станом на грудень вона містить інформацію про 546 приймалень. 

До того ж експерти ОПОРИ спільно з Міністерством цифрової трансформації підготували освітній мінісеріал “Адміністративний ресурс та як йому протидіяти”. З квітня 2021 року він транслюється на платформі “Дія. Цифрова освіта”. За цей час більше 11 тисяч державних службовців переглянули та успішно склали підсумковий тест для отримання сертифіката.

Крім того, організація досліджувала прозорість роботи парламентських комітетів, їх інклюзивність та взаємодію зі стейкхолдерами.

Моніторинг політичної реклами в соцмережах

Експерти ОПОРИ продовжують моніторити політичну рекламу в соціальних мережах та витрати на неї, а також поширення дезінформації. За цей рік вони підготували 30 інформаційних матеріалів та досліджень про роль соцмереж. Крім того, виявили 5 мереж сторінок, які здійснювали координовану діяльність в інформаційному полі. Дві з них були заблоковані адміністрацією Facebook та припинили свою діяльність. До того ж аналітики напрацювали методології для протидії дезінформації, а також законодавчі зміни для регулювання агітації в соціальних мережах.

Співпраця з Національним агентством з питань запобігання корупції

Цього року ОПОРА та НАЗК підписали Меморандум про співпрацю, що сприяє більш ефективному моніторингу політичних фінансів, зокрема й за допомогою інструментів ОПОРИ для відстеження політичної реклами у Facebook. Експерти організації системно піднімали питання непрозорого фінансування онлайнових агітаційних кампаній. Ця співпраця вже сприяла відкриттю 5 кримінальних справ за матеріалами ОПОРИ щодо порушення кандидатами у народні депутати порядку фінансування виборчої кампанії.

***

А ще ми запустили новий YouTube-канал “Говорить ОПОРА”, де регулярно виходять відеоблоги про найважливіші матеріали організації. Поки він набирає обертів, можете дивитися цікаві цьогорічні відеопроєкти на старому YouTube-каналі організації: “Q&A” (відповіді на поширені запитання про електронне голосування, різні види, плюси та мінуси, безпекові застереження, досвід різних країн світу), “Знаєте що?” (про агітацію в соціальних мережах і політичну рекламу), “Історія української демократії” (про те, як відбувалися всі парламентські вибори з моменту незалежності країни), “Комітетське крісло” (про роботу парламентських комітетів), “OPORA PodCast” (розмови експертів організації про все, що так чи інакше стосується виборів).

Дякуємо!

Ми дякуємо кожному спостерігачу та спостерігачці, які долучилися до виборчого моніторингу ОПОРИ цьогоріч. Дякуємо кожному експертові та кожній експертці ОПОРИ, які брали участь у напрацюванні законодавчих змін та інших етапах демократичного поступу нашої країни. І, звісно, все це було б неможливим, якби не всебічна підтримка партнерів: Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), Міжнародна фундація виборчих систем (IFES), Фонд Східна Європа. Тому дуже дякуємо всім партнерам за їхній внесок у досягнення нашої спільної мети.