Сьогодні, 28 вересня, представники Громадянської мережі ОПОРА та Національного агентства з питань запобігання корупції підписали Меморандум про співпрацю щодо запобігання та протидії випадкам політичної корупції, у тому числі та під час виборчих кампаній.

Підписи під Меморандумом про співпрацю поставили голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська та голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков.

У межах Меморандуму домовились про об’єднання зусиль з метою запобігання порушенням у сфері фінансування політичних партій та виборчих кампаній, недотриманню принципів політичної неупередженості державної служби. Також закріпили спільні наміри в навчально-просвітницькій роботі серед політичних партій, суб’єктів виборчого процесу, представників публічної служби та інших зацікавлених сторін.

Одними з пріоритетних завдань НАЗК є забезпечення державного контролю за дотриманням встановлених законом обмежень щодо фінансування політичних партій, контроль за виборчими фондами суб’єктів виборчого процесу, запобігання випадкам конфлікту інтересів та випадкам порушення принципу політичної нейтральності публічними службовцями, контроль за обмеженням щодо благодійної діяльності політичних партій, як у міжвиборчий, так і у виборчий період. Водночас Громадянська мережа ОПОРА має багаторічний досвід із виявлення під час спостереження за виборчими процесами в Україні випадків благодійності від імені політичних партій, порушення публічними службовцями вимог щодо політичної нейтральності та відсутності конфлікту інтересів, аналізу фінансування виборчих кампаній, а також методологічні та технічні напрацювання із моніторингу соціальних мереж, що сприяють виявленню таких правопорушень.

Напрями співпраці: 

  • спільна підготовка пропозицій з удосконалення законодавства щодо порядку фінансування політичних партій, виборчого процесу та агітації;
  • проведення заходів (конференцій, круглих столів, семінарів тощо) із залученням іноземних та українських експертів у галузі політичного фінансування;
  • підготовка і проведення тренувальних заходів для працівників НАЗК та допомога в розробці та запровадженні ефективної моделі навчання суб’єктів, залучених до політичного фінансування;
  • налагодження співпраці з платформами спільного доступу, такими як Facebook, Google Ads та іншими щодо моніторингу фінансування політичної реклами та агітації в мережі "Інтернет".
  • запобігання випадкам конфлікту інтересів чи недотримання політичної неупередженості серед державних службовців та місцевого самоврядування;
  • забезпечення прозорості фінансування політичних партій та виборчої агітації.

“Меморандум є планом дій і сфер координації співпраці між неурядовою організацією Громадянська мережа ОПОРА та Національним агентством з питань запобігання корупції в сфері політичних фінансів, виборчих фінансів та політичної агітації. Зокрема, тієї, що масово присутня в соцмережах, однак не регламентована і не врегульована ні виборчим законодавством, ні законодавством про політичні партії, — розповіла голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська. — ОПОРА хоче запропонувати НАЗК власні напрацьовані інструменти моніторингу соціальних мереж для того, щоб вони могли звіряти фактичні видатки, які ми акумулюємо в наших базах даних шляхом моніторингу з тими, які декларують політичні партії чи суб'єкти виборчого процесу під час кампаній”.

Як зазначив Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков, Громадянська мережа ОПОРА — один із ключових партнерів НАЗК у побудові доброчесної політичної системи. “Основні напрямки нашої взаємодії — це контроль за політичними фінансами в частині їхнього використання у мережі "Інтернет", зокрема для оплати політичної реклами. А також щодо прийняття нової редакції закону про політичні партії”, — зазначив Новіков.