У неділю, 31 жовтня, жителі 197 та 184 виборчих округів на Черкащині та Херсонщині обиратимуть депутатів-мажоритарників, що представлятимуть їхні інтереси у Верховній Раді України. Передвиборча агітація на Херсонщині та Черкащині відзначилася вартими уваги особливостями — наприклад, доволі креативне використання адміністративного ресурсу, множення двійників у списках кандидатів та ймовірний підкуп виборців.

Окрім традиційної кампанії, ОПОРА дослідила, чи відповідально та з повагою до виборчого законодавства кандидати вели агітацію у досі нерегульованому онлайн-просторі — докладніше у нашому матеріалі.

Округ 197 (Черкащина)

У 197 окрузі взяти участь у виборчих перегонах зголосилися 26 кандидатів (потім реєстрація одного із них була скасована). Втім, тільки шестеро з них розгорнули агітаційну кампанію у соціальних мережах, зокрема у Facebook — Віталій Войцехівський (“Слуга народу”), Роман Сущенко (“Європейська солідарність”), Наталія Степушенко (“Нові обличчя”), Сергій Василюк (“Народовладдя”), Андрій Іллєнко (ВО “Свобода”) та Владислав Голуб (самовисування).

Лідером за витратами на політичну рекламу у Facebook став кандидат від “Слуги народу” Віталій Войцехівський. Також саме проти цього кандидата була спрямована спроба зманіпулювати виборцями шляхом реєстрації кандидата-двійника. За даними Бібліотеки реклами Facebook, Войцехівський розпочав свою онлайн-агітацію за місяць до офіційної реєстрації та витратив за цей період понад 1500 доларів (майже 40 тисяч гривень) на 55 рекламних дописів. Відповідно до виборчого законодавства, кандидат має право розпочинати агітацію наступного дня після офіційної реєстрації своєї кандидатури у ЦВК та зобов’язаний оплачувати всю рекламу з виборчого фонду.

Навіть якщо не враховувати витрати на дочасну агітацію, Войцехівський став абсолютним лідером за витратами на Facebook-рекламу в обох округах — він витратив понад 8 з половиною тисяч доларів (понад 225 тисяч гривень) на 125 рекламних дописів. Головний акцент у політичній агітації Войцеховського — його належність до “президентської партії” і підтримка Президента Володимира Зеленського. Також Войцехівський активно звітував про свої зустрічі з виборцями та відвідини урочистих заходів у населених пунктах, що належать до округу.

Хоча на Черкащині та Херсонщині передвиборча кампанія у Facebook обійшлася без помітних дискредитаційних кампаній, проте невеликі точкові заходи все ж були. Так, саме Войцехівський став єдиним кандидатом у своєму окрузі, щодо якого ми виявили спроби проведення кампанії дискредитації онлайн зі сторінок, що не належать учасникам виборчого процесу. Так, фейсбук-сторінка “Дошка ганьби” протягом передвиборчої кампанії присвятила всю свою політичну рекламу спробам дискредитувати Войцехівського, на що витратила майже 500 доларів на 19 рекламних дописів. “Дошка ганьби” у своїх дописах звинувачувала Войцехівського у корупційних злочинах та сумнівному політичному минулому. Згідно з бібліотекою реклами, принаймні у жовтні 2020 року “Дошка ганьби” була публічною сторінкою Костянтина Хафізова, що балотувався на посаду депутата міської ради м. Ірпінь від партії “Удар” під час місцевих виборів 2020 року.

Другим за кількістю витрачених коштів у 197 окрузі став кандидат від “Європейської солідарності” з наразі найбільшим виборчим фондом Роман Сущенко — він витратив майже 2 тисячі доларів (понад 50 тисяч гривень) на 73 рекламних дописи. У своїй онлайн-рекламі Сущенко активно запрошував виборців на зустрічі, розповідав про події в окрузі, які відвідував, та про здобутки фракції “Європейська солідарність” у Черкаській обласній раді, а також звинувачував своїх політичних конкурентів у веденні неетичної агітації.

Третьою за витратами в окрузі стала Наталія Степушенко, кандидатка від політичної партії “Нові обличчя”. Вона витратила близько 500 доларів (майже 14 тисяч гривень) на 11 рекламних дописів. Степушенко вела доволі типову агітацію у соціальній мережі, у своїх рекламних дописах транслювала передвиборчі лозунги та розповідала про свою передвиборчу програму.

За кандидата від партії “Народовладдя” Сергій Василюк, судячи з даних Бібліотеки реклами, онлайн-агітацію проводив лідер партії “Народовладдя” Юрії Левченко. У рекламних дописах Левченко активно закликав віддати свій голос за Василюка, а також розповідав, як вони пліч-о-пліч агітують в окрузі. Окрім цього, ОПОРА раніше повідомляла про розгортання дочасної агітації зі сторінки самого кандидата та сторінки партії “Народовладдя”.

Ще одним активним кандидатом в онлайн-агітації є Андрій Іллєнко, що балотується від ВО “Свобода”. Іллєнко витратив за всю передвиборчу кампанію трохи менше, ніж 200 доларів (близько 4500 гривень) на 3 рекламні дописи, у яких закликає проголосувати за нього 31 жовтня, а також намагався запросити кандидата Віталія Войцехівського на дебати.

Також до агітації за Іллєнка долучилася публічна сторінка “Новини Черкащини”, що позиціонує себе як місцевий ЗМІ. Сторінка витратила менше 100 доларів на три рекламні дописи на підтримку Андрія Іллєнка.

 

Долучився до агітації і Владислав Голуб. Утім, з особистої сторінки він транслював лише дочасну агітацію, на яку витратив майже 200 доларів. Після реєстрації Голуба як кандидата у його підтримку зі сторінки громадської організації “Разом ми - потужна сила”, головою наглядової ради якої є Голуб, було опубліковано лише один рекламний допис вартістю менше ста доларів. До моменту реєстрації Голуба ця громадська організація транслювала рекламні дописи, у яких стверджувала про зростання рейтингу виборчих симпатій цього кандидата.

ОПОРА виявила використання іншої тактики цим кандидатом — агітацію через мережу 29 місцевих Facebook-груп, що одного дня перейменувалися як групи на підтримку Владислава Голуба та почали відкрито агітувати за цього кандидата.

 

Округ №184 (Херсонщина)

Передвиборча кампанія у соціальній мережі Facebook на Херсонщині пройшла навіть ще спокійніше, аніж небагата подіями онлайн-агітація на Черкащині. Тут серед 15 кандидатів, що змагаються за посаду народного депутата України, у Facebook розгорнули свою кампанію лише п'ятеро.

Найбільшу присутність у цій соцмережі має, як і на Черкащині, кандидат від “Слуги народу” Сергій Козир. Окрім офіційної сторінки, рекламу на користь цього кандидата транслювали ще 7 Facebook-сторінок. Сукупно було витрачено майже 7500 доларів (майже 200 тисяч гривень) на 89 рекламних дописів. Крім офіційної сторінки кандидата, агітація здійснювалася зі сторінок Молодіжка Херсонщини, Команда Зеленского в Бериславе, ЗЕ Команда в Херсонской области, Новая Каховка - Команда Президента, Новая Каховка - Команда Президента, Новая Каховка — Команда Зеленського (на момент написання матеріалу видалена) та Горячий Новокаховский. Новая Каховка Online.

Контент рекламних дописів на усіх сторінках доволі схожий — усі сторінки розповідають про програмні пріоритети кандидата, комунікацію з виборцями та закликають віддати за нього свій голос на виборах, а сам Козир також позиціонує себе як представник Президента в окрузі.

Друге місце за кількістю витрачених коштів у окрузі посідає кандидат від “Європейської солідарності” Ігор Йосипенко — він витратив понад 4 тисячі доларів (понад 100 тисяч гривень) на 47 рекламних дописів. У своїх рекламних дописах Йосипенко розповідає про Херсонщину, свої пріоритети як кандидата та що про нього думають місцеві жителі.

Геннадій Лагута витратив майже 2 тисячі доларів (понад 52 тисячі гривень) на політичну рекламу у соціальній мережі Facebook та опублікував 18 рекламних дописів на двох сторінках — особистій Геннадій Лагута — та партійній Нам тут жити.

Кандидатка, що балотується від “Національної платформи” Катерина Одарченко, витратила близько 200 доларів на 8 рекламних дописів. У своїй політичній рекламі кандидатка сконцентрувалася на розповідях про поїздки громадами виборчого округу та розповідала про свої погляди на ключові проблеми в окрузі.

Найменше коштів на політичну агітацію онлайн у виборчому окрузі витратив Ігор Токовенко, що балотується від партії “Народовладдя”. Кандидат витратив трохи менше 200 доларів на 17 рекламних дописів. У своїй фейсбук-рекламі Токовенко найбільше акцентує на протиставленні себе іншим, за його словами, олігархічним силам.

Наразі українське законодавство має дуже обмежену кількість інструментів контролю та протидії порушенням виборчого законодавства та стандартів демократичних виборів в онлайн-середовищі. Доки інтернет залишається у “сірій зоні” для українського законодавця, доволі складно притягнути до відповідальності тих, хто розгортає дочасну агітацію, ігнорує “дні тиші” та не вказує джерела фінансування політичної реклами.

Втім, під час місцевих виборів 2020 року Центральна виборча комісія зробила важливий крок у контролі над витратами на передвиборчу агітацію, додавши окрему графу витрат кандидатів на агітацію в інтернеті, що дозволить НАЗК та громадськості перевірити остаточні фінансові звіти кандидатів з приводу того, чи доброчесно вони звітують про свої витрати на онлайн-рекламу. Однак ця норма не поширюється на проміжні вибори народних депутатів, що регулюються Законом ”Про вибори народних депутатів”.

Поки українське законодавство не адаптоване під сучасні виклики, ОПОРА продовжує спостерігати за онлайн-кампаніями учасників виборчого процесу та збирати прецеденти для спільного напрацювання найкращих практик задля дотримання прозорості та підзвітності виборчого процесу.