У Черкаській області Золотоніський міськрайонний суд постановив відправити під нічний домашній арешт чоловіка, який змінив своє прізвище, ім'я та по батькові для кандидування на проміжних виборах в окрузі №197. Нове ім’я  повністю збігалося із іменем кандидата від «Слуги народу» Віталія Олександровича Войцехівського.

Нагадаємо, що 10 вересня 2021 року ЦВК зареєструвала кандидата в народні депутати від партії «Слуга народу» Віталія Войцехівського, який обіймає посаду Золотоніського міського голови у Черкаській області. А 24 вересня посвідчення кандидата отримав ще один Віталій Войцехівський, який балотувався шляхом самовисунення.

14 вересня Деснянський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Києві зареєстрував зміну прізвища, імені та по батькові — Віктора Олександровича Шевченка на Віталія Олександровича Войцехівського. Того ж дня чоловік отримав ID-картку на нове ім’я. А вже 20 вересня подав документи в ЦВК щодо реєстрації для участі у виборах.

Відповідно до ухвали суду від 14 жовтня, органи досудового слідства підозрюють Віктора Шевченка в тому, що він за попередньою змовою з невстановленими на цей час слідством особами, маючи на меті введення виборців в обману, шляхом перешкоджання вільному здійсненню виборцем свого виборчого права та перешкоджання діяльності іншого суб`єкта виборчого процесу на проміжних виборах народного депутата України 31 жовтня 2021 року в одномандатному виборчому окрузі №197 (Черкаська область), посягнули на конституційні права громадян, пов`язані з їх волевиявленням через вибори.

За версією слідства, невстановлені особи підмовили стороннього чоловіка змінити свої персональні дані і стати тезкою Войцехівського, щоб втрутитися у виборчий процес.

Також встановлено факти маніпуляції з автобіографією. Потенційний двійник вказав свою посаду як голова Громадської спілки «ЗолотИніська Громадська Міська Рада». Перевірка показала відсутність такої організації в реєстрі юридичних осіб. А це, на думку органів слідства, говорить про умисні дії, зважаючи ще й на те, що ця посада схожа на посаду Войцеховського — міського голови Золотоноші.

Зазначимо, що ще 6 жовтня Окружний адмінсуд Києва своєю ухвалою призупинив рішення про зміну прізвища, імені та по батькові, а також заборонив Центральній виборчій комісії використовувати змінені дані кандидата на виборах 31 жовтня — на інформаційному плакаті кандидата у виборчому бюлетені, в інформації на сайті.

12 жовтня ЦВК скасувала реєстрацію кандидата Віктора Шевченка, який подавав документи під іменем Віталій Войцехівський.

Дії підозрюваного кваліфікуються за ст. 157 КК України як перешкоджання вільному волевиявленню виборців і іншому суб'єкту виборчого процесу, за попередньою змовою групою осіб. Чоловікові загрожує від 3 до 7 років позбавлення волі.

Наразі Золотоніський міськрайонний постановив вжити до підозрюваного запобіжний захід у вигляді домашнього арешту строком 2 місяці. Це нічний арешт, оскільки підозрюваний має перебувати за місцем постійного проживання з 20 год.00 хв.до 06 год.00 хв. У разі невиконання ним зазначених цих обов`язків до нього може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід і на нього може бути накладено грошове стягнення в розмірі від 0,25 до 2 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Ухвала щодо застосування запобіжного заходу може бути оскаржена до Черкаського апеляційного суду протягом п`яти діб.

"Фактично, це перше кримінальне провадження, за яким причетному до “технології двійників” оголошено підозру за перешкоджання виборчому праву одного з кандидатів. У випадку, якщо слідство доведе фактор матеріального стимулювання підозрюваного, може йти мова також і про кваліфікацію за сукупністю перешкодження  (стаття 157 КК України) та підкупу такої особи (стаття 160 КК України), — коментує ситуацію старша радниця ОПОРИ з юридичних питань Ольга Коцюруба. — У цій справі дуже важливо встановлення також організаторів та осіб, які схиляли підозрюваного до вчинення такого злочину. Крім того разом із заходами кримінально-правового характеру для зменшення ефекту від застосування технології двійників необхідно змінювати підхід до інформаційного забезпечення виборів, включати інформацію про зміну прізвища не лише до інформаційних плакатів, а і до виборчих бюлетенів".