Найбільший розмір виборчого фонду, згідно із даними проміжного звіту, у Романа Сущенка, котрий був сформований на основі внесків політичної партії «Європейська Солідарність», від якої балотується кандидат. Виборчий фонд кандидата від партії «Слуга народу» Віталія Войцехівського поповнювався за рахунок добровільних внесків фізичних осіб.Станом на 22 жовтня він витратив на агітацію найбільше коштів. Водночас виборчі фонди багатьох кандидатів наполовину або й повністю складаються із їхніх власних внесків.

ОПОРА проаналізувала дані проміжних фінансових звітів 16 із 25 кандидатів в народні депутати України, які балотуються в одномандатному виборчому окрузі № 197 (Черкаська область), які оприлюднені на сайті Центральної виборчої комісії станом на 27 жовтня.

Виборчий фонд кандидата від партії «Слуга народу» Віталія Войцехівського поповнювався за рахунок добровільних внесків фізичних осіб і складає 1 043 565 грн. З них станом на 22 жовтня на рахунку залишилося – 57 585, 83 грн. Відповідно до відомостей проміжного звіту, найбільші витрати пішли на білборди, сітілайти та вивіски – 400 182 грн. На агітацію в ЗМІ було витрачено 259 417, 28 грн, найбільше на оплату ефірного часу на телебаченні (192 731,28). За виготовлення агітаційних матеріалів (листівок, плакатів, відеозаписів, аудіозаписів та інших предметів, що містять прізвище чи зображення кандидата) Войцехівський заплатив підрядникам 126 012,88 грн. А ось в політичну рекламу в соціальних мережах, відповідно до звіту, політик інвестував 155 тисяч гривень.

У самовисуванця Владислава Голуба (1983 р.н.) на поточний рахунок виборчого фонду надійшло 229 тисяч гривень добровільних внесків фізичних осіб. Також кандидат залучив 100 000 власних коштів. Витратив кандидат майже всю суму – 328 559,75 грн, залишок на рахунку – 440,25 грн. Найбільше коштів пішло на виготовлення друкованих матеріалів – 210 624,35 грн. Наступна за розміром стаття витрат – білборди, сітілайти, вивіски та інші носії зовнішньої реклами. На агітацію в ЗМІ кандидат витратив 39 323,40 грн. На рекламу в мережі Інтернет Голуб задекларував витрати у розмірі 25 000 грн.

Виборчий фонд самовисуванця Леоніда Даценка – 19 908,20 грн. Це все власні кошти кандидата, які він витратив здебільшого на публікування агітаційних матеріалів у друкованих засобах масової інформації (12 195), а також на виготовлення плакатів, листівок, буклетів та інших агітаційних матеріалів. На рахунку виборчого фонду кандидата залишилося станом на 15 жовтня 603 грн 20 копійок.

50 258 гривень загальний розмір виборчого фонду кандидата від ВО «Свобода» Андрія Іллєнка. Складається він як із власних коштів, так і з добровільних внесків. Станом на 18 жовтня свободівець витратив дещо більше половини цих коштів – 29 435 грн, з них 13 890 на рекламу на сітілайтах та білбордах і 11 615 на виготовлення плакатів, листівок, буклетів тощо.

Майже такий самий виборчий фонд у Григорія Козьми («Блок Едуарда Гурвіца») – 50 000 гривень, з них 40 000 складають власні кошти, а 10 000 добровільні внески. Залишок на поточному рахунку – 11 500. Кандидат витрачався на виготовлення друкованих матеріалів і відеозаписів (22 500) та їх розповсюдження.

5 000 власних коштів інвестував у виборчу кампанію Роман Коніжай (Молодіжна партія України). Станом на 21 жовтня кандидат замовив у підрядників друк інформаційних бюлетенів та плакатів на суму 4590 гривень.

Власні кошти на проведення агітації використовує висуванець «Європейської партії» Андрій Лобунець – 118 100 гривень. Основні статті витрат кандидата: виготовлення агітаційних наметів, оплата послуг розповсюдження, публікації в друкованих ЗМІ, агітація на носіях зовнішньої реклами, виготовлення друкованих матеріалів та відеороликів.

Станом на 22 жовтня 500 гривень залишилося на рахунку виборчого фонду самовисуванки Тетяни Радченко. 21 000 власних коштів кандидатка витратила на друк матеріалів передвиборчої агітації, а 5 000 на рекламу у друкованих ЗМІ.

1 гривню власних коштів перерахував на поточний рахунок виборчого фонду самовисуванець Іван Степанець. Також він отримав 49 600 гривень добровільних внесків. Більшість суми, а саме 43 200 грн, Степанець витратив на друк плакатів, листівок, буклетів та іншої агітаційної продукції. 6 400 сплатив за ефірний час на телебаченні. У графі витрати на розміщення друкованих агітаційних матеріалів чи політичної реклами на носіях зовнішньої реклами (білборди, сітілайти, вивіски тощо) розпорядник виборчого фонду кандидата зазначив 0,00 грн (хоча спостерігачі ОПОРИ фіксують розміщені в окрузі білборди кандидата).

Виборчий фонд кандидата від «Європейської Солідарності» Романа Сущенка повністю складається із внесків юридичних осіб, а саме політичної партії «Європейська Солідарність». Серед усіх своїх політичних опонентів Сущенко має найбільший фонд – 1 329 300 гривень. Відповідно до відомостей про використання коштів поточного рахунку, станом на 20 жовтня кандидат використав 261 780,60 грн. Найбільша стаття витрат – оплата послуг із розміщення агітаційно-рекламних матеріалів в мережі Інтернет.

Читайте також: Аналіз ОПОРИ політичного бекграунду кандидатів в окрузі та відомості про доходи та власність, які кандидати зазначили у деклараціях

Серед тих, хто подав проміжні звіти, 6 кандидатів зазначили у всіх графах нулі. Тобто кошти ні надходили на їхні рахунки, ні витрачалися на проведення агітації. Так, жодних витрат не задекларували Руслан Алексіюк («Рівне разом»), Сергій Василюк («Народовладдя»), Юлія Гершун (самовисування), Вячеслав Резніков («Команда Андрія Балоги»), Наталія Степушенко («Нові обличчя»), Сергій Чередніченко («Партія Антона Яценка»).

Дев’ять кандидатів, що балотуються в окрузі, не відкривали відповідні банківські рахунки. Йдеться, про самовисуванців Владислава Голуба (1992 н.р), Вячеслава Голуба та Антона Подчапка, а також кандидатів, яких висунили 6 партій: Тамари Звягінцевої («Християнський Рух»), Олени Козачук («Молодий Харків»), Петра Кур’ята («Справжня Україна»), Дмитра Кухарчука («Національний корпус»), Богдана Панкевича («Українська Галицька партія»), Владислава Пильника («Могутня Україна»).

Згідно з частиною 8 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів» кандидат у депутати в одномандатному окрузі фінансує із коштів свого виборчого фонду заходи і матеріали передвиборної агітації та розміщення політичної реклами на власну підтримку. Кандидат зобов’язується не пізніш як на десятий день з дня реєстрації відкрити рахунок виборчого фонду або повідомити комісію про те, що такий рахунок він не відкриває.

Відповідно до абз. 3 ч. 6 ст. 49 Закону України «Про вибори народних депутатів України» розпорядник коштів поточного рахунку виборчого фонду кандидата у депутати в одномандатному окрузі зобов’язаний не пізніш як за вісім днів до дня голосування подати до партії, яка висунула відповідного кандидата у депутати (крім випадку, якщо кандидата висунуто шляхом самовисування), та до окружної виборчої комісії проміжний фінансовий звіт про надходження та використання коштів виборчого фонду (на паперових носіях та в електронному вигляді) за період з дня відкриття поточного рахунку виборчого фонду до десятого дня до дня голосування.