«Урядовий кур’єр» висвітлює поїздки Порошенка країною. «КП в Украине» та «Сегодня» публікують привітання з 8 березня від Ляшка. Також в «КП в Украине»: авторка порівнює Зеленського з Голобородьком зі «Слуги народу», цитати зі сторінок Мураєва в соціальних мережах, розмова на газетний розворот з Вілкулом про його передвиборчу програму.

В цьому місяці Громадянська мережа ОПОРА вже повідомляла про матеріали з ознаками «джинси» в пресі різних регіонів країни. Такі статті з’являлись, зокрема, на Запоріжжі, Хмельниччині, Харківщині та Волині. Не став винятком і Київ. Протягом перших трьох тижнів березня спостерігачі ОПОРИ в столиці зафіксували матеріали з ознаками прихованої реклами на користь різних кандидатів.

Петро Порошенко

Так у березні вийшли друком значною мірою аналогічні матеріали про соціальну та економічну політику чинного глави держави й кандидата в Президенти Петра Порошенка. Ключовою темою статей є плани Порошенка щодо подолання бідності. Публікації мають цілком позитивну тональність й не містять жодних критичних зауважень чи серйозної аналітики. Матеріали вийшли в газетах «КП в Украине» (випуски від 7-14 та від 21-28 березня) та «Сегодня» (випуски від 7 та від 21 березня).

Авторка газети «Факты» Анна Іваненко об’єднала в одній статті (випуск від 14-20 березня) виклад  економічної та соціальної політики Порошенка, зокрема його план подолання бідності, трансляцію реакції кандидата на корупційний скандал в оборонній сфері та його обіцянки щодо розробки нових сучасних озброєнь. У цьому ж матеріалі авторка цитує компліментарну статтю старшого наукового співробітника та співдиректора програми Ukraine in Europe Initiative при інституті зовнішньої політики Atlantic Council Адріана Каратницького «Чому Захід знову полюбив Порошенка». В публікації Каратницький обстоює думку про безальтернативність чинного Президента як партнера для Заходу та підкреслює його здобутки в боротьбі проти російської агресії.

Цю ж колонку Каратницького у повному обсязі, щоправда не вказуючи першоджерела, опублікувала у випуску від 14 березня газета «Сегодня».

Видання Кабінету Міністрів України «Урядовий кур’єр» протягом березня присвятило низку публікацій візитам Порошенка в регіони країни та його зустрічам з різними категоріями населення. Всі матеріали зображують Президента винятково у позитивному світлі й транслюють його позицію щодо сфери національної безпеки, соціальної й економічної політики тощо.

Олег Ляшко

Газети «Сегодня» та «КП в Украине» протягом березня активно поширювали передвиборчі меседжі та описували дії кандидата в Президенти Олега Ляшка. Так «Сегодня» у випуску від 15 березня, а «КП в Украине» 13 березня опублікували замітки про те, як кандидат зустрівся з тернопільською пенсіонеркою, яка мріяла з ним познайомитись.

Обидва видання також опублікували («КП в Украине» – випуск від 7-14 березня, «Сегодня» – випуск від 7 березня) ідентичні привітання Ляшка зі святом 8 березня. Жоден з матеріалів не містив передбаченого законом маркування «на правах реклами».

Крім того, Ляшко зі шпальт газет інформував про те, як йому вдалося змусити уряд знизити вартість ліків («Сегодня» від 20 березня), вимагав підтримати вітчизняне виробництво («Сегодня» від 12 березня), закликав зменшити податки для бідних («Сегодня» від 6 березня) й знизити зарплати суддям («Сегодня» від 1 березня), критикував монетизацію субсидій та обіцяв зменшити ціну на газ («КП в Украине» від 20 березня).


Володимир Зеленський

У випуску від 21-28 березня «КП в Украине» опублікувала матеріал про те, як кандидат в Президенти Володимир Зеленський зустрічався з представниками США, МВФ, світових ЗМІ та бізнесу. Якщо вірити авторці статті, на всіх кандидат справив винятково хороше враження.

В номері від 7-14 березня в «КП в Украине» вийшла стаття, авторка якої порівнює політичний шлях Зеленського та персонажа, якого він грає в серіалі «Слуга народу». Паралелей виникає багато й у всіх прикладах кандидат постає у позитивному світлі.

Євген Мураєв

Крім того, у випуску від 7-14 березня газета «КП в Украине» опублікувала підбірку цитат з Facebook-сторінки кандидата в Президенти Євгена Мураєва, які, згідно з оцінкою авторки «статті», «відображають істинну суть сьогоднішнього життя». У своїх замітках Мураєв ділиться враженнями від туру східними областями країни.

В іншій статті, яка вийшла в «КП в Украине» 5 березня, Мураєв критикує реформу освіти й програму реконструкції доріг, які реалізує чинний уряд. При цьому викладає деякі пункти власної передвиборчої програми.

Олександр Вілкул

Компліментарне за змістом інтерв’ю з кандидатом в Президенти Олександром Вілкулом «КП в Украине» опублікувала у випуску від 1 березня. В матеріалі Вілкул розповідає про внутрішню і зовнішню політику, яку він буде реалізувати у випадку перемоги на виборах. Стаття також містить розлогу біографічну довідку про кандидата. Гострих чи критичних запитань журналісти уникають.

Згідно з ч. 3 та ч. 5. ст. 9 Закону України «Про рекламу», інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». Водночас прихована реклама забороняється.

Відповідно до ч. 5 та ч. 6 ст. 63 Закону України «Про вибори Президента України», кандидат на пост Президента України має право публікувати агітаційні матеріали в друкованих засобах масової інформації усіх форм власності за рахунок коштів свого виборчого фонду. Агітаційні матеріали публікуються на підставі угоди, що укладається між розпорядником поточного рахунку виборчого фонду кандидата на пост Президента України та редакцією друкованого засобу масової інформації. Без укладення угоди та надходження коштів на рахунок редакції друкованого засобу масової інформації публікація цих матеріалів забороняється.

«Дивно було б очікувати, що з наближенням дня голосування кількість матеріалів в газетах, які містять ознаки прихованої реклами, знизиться. Протягом цієї виборчої кампанії, зокрема у березні, спостерігачі ОПОРИ в Києві фіксують у пресі численні статті, автори яких відходять від журналістських стандартів. Такі матеріали відверто відстоюються інтереси певного кандидата, зображують його у позитивному світлі й не пропонують читачам альтернативних думок. При цьому плашка «реклама» або «на правах реклами», яка згідно з законом повинна супроводжувати таку публікацію, в них відсутня. На жаль, читач не завжди здатний відрізнити замовний матеріал від статті, в якій автор щиро відстоює певну позицію», – розповідає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Києві.

Довідково:

Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)