Протягом березня 2019 року спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА на Волині виявили три факти поширення інформації про результати опитування громадської думки з порушенням вимог чинного законодавства. Усі ці факти виявлені в партійних газетах, які розповсюджували у місті Луцьку через агітаційні намети на користь двох кандидатів – Юлії Тимошенко («Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина») та Анатолія Гриценка («Громадянська позиція»).

Зокрема, на першій шпальті газети «Вечірні вісті» за березень 2019 року, окрім зображення кандидатки Юлії Тимошенко, розмістили допис про те, що вона «впевнено перемагає на виборах». З інформації, передбаченої законодавством, під час поширення результатів опитування громадської думки тут лише зазначали, що це «результати анкетування двох з половиною мільйонів українців, проведеного в кожному селі і місті кожного району кожної області упродовж лютого». Натомість тут не вказано ні точного формулювання питання, ні методу та способу формування соціологічної вибірки, ні статистичної похибки, ні замовника опитування, ні установи, що його здійснювала.

В газеті «Громадянська позиція» за березень, яку також поширювали серед лучан в наметах, йдеться одразу про два факти оприлюднення результатів опитування громадської думки з порушенням вимог закону. Так, в першому випадку йдеться про те, що «Гриценко перемагає у другому турі». Щодо передбаченої інформації, яку мали б зазначити при поширенні таких результатів, тут наявна лише інформація про установу, яка проводила опитування та час його проведення.

У другому випадку йдеться про шанси Анатолія Гриценка на перемогу у виборах після об’єднання з Андрієм Садовим. В публікації під назвою «Після об’єднання з Садовим Гриценко лідирує у рейтингу» зазначена лише установа, яка здійснила опитування, точно сформульоване питання, час проведення. Натомість знову відсутня інформація про територію, яку охоплювало опитування, кількість опитаних респондентів, метод та спосіб формування соціологічної вибірки, статистичну похибку, замовника опитування.

Водночас у районних та обласних друкованих газетах у березні, на відміну від попередніх місяців, практично не публікували результатів соцопитувань. Зауважимо, що таку публікацію виявили лише у «Волинській газеті» за 21 березня 2019 року, однак тут вказали всі передбачені законом дані.

Відзначимо також, що протягом березня результати опитувань із недотриманням вимог законодавства опублікували волинські інтернет-видання. Так, публікації не зі всіма необхідними даними з’являлися в інтернет-виданнях «Кордон» («Зеленський лідер, Тимошенко знову випереджає Порошенка, - опитування «Рейтингу»; «Порошенко програє всім у другому турі – опитування»), «Волинь-24» («Хто лідирує на президентських виборах, - опитування»; «Рейтинг Зеленського зріс, а Порошенка трохи впав»), «Волинські Новини» («Зеленський перемагає всіх кандидатів у другому турі, Порошенко очолює антирейтинг. Опитування»), «Під прицілом» («Порошенко очолює антирейтинг довіри українців») тощо. Однак законодавство не регламентує розміщення результатів соцопитувань в електронних ЗМІ.

Нагадаємо, раніше на Волині редакторку газети суд визнав винною у порушенні порядку публікації результатів соцопитування через відсутність необхідних даних.

Зазначимо, у статті 56-6 Закону України «Про вибори Президента України» означені особливості поширення інформації про результати опитування громадської думки, пов’язаного з виборами. У частині 1 передбачено, що підприємства, заклади, установи та організації, що проводять опитування громадської думки, мають право оприлюднювати результати опитування, пов’язаного з виборами, з обов’язковим зазначенням часу його проведення, території, яку охоплювало опитування, розміру та способу формування соціологічної вибірки опитаних, методу опитування, точного формулювання питань, можливої статистичної похибки.

Частина 2 цієї ж статті чітко визначає, що інформаційні агентства, засоби масової інформації у разі поширення результатів опитування громадської думки, пов’язаного з виборами, зобов’язані зазначати повну назву організації, що проводила опитування, замовників опитування, а також інші відомості, зазначені у частині першій цієї статті.

Довідково:

Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 
(#вибори; #opora; #опора)