За результатами моніторингу ОПОРИ як у друкованих, так і електронних засобах масової інформації Харківщини протягом березня з’являлись матеріали з ознаками замовності як на користь, так і проти кандидатів в Президенти. Причому деякі новини дослівно копіювали або текст прес-релізів кандидатів, або одне одного.

Так, 25 березня у місцевому виданні «Городской дозор» вийшла стаття «Юлія Тимошенко: Розвиток освіти і науки підніме економіку України», у якій автори цитують пункти програми кандидатки, які стосуються розвитку економіки. При цьому в статті немає ані іншої точки зору, ані коментарів профільних експертів, а в кінці згадуються дані соціологічних досліджень, згідно з якими Тимошенко має виграти вибори, але не вказано, що це за дослідження та хто їх проводив. Аналогічну статтю з таким же текстом випустило і видання «Новини Харкова». Схожу за стилем новину випустили в той же день і журналісти телеканалу «АТН». Вони також в компліментарному стилі цитують думки лідерки «Батьківщини» про розвиток української економіки, не наводячи при цьому альтернативних точок зору.

Окрім цього, у березні виходили схожі за стилем матеріали про те, як Тимошенко планує відновити мир в Україні, яка вийшла у «Городском дозоре», порталі «MyKharkov.info», і «АТН», про те, як Тимошенко заключила угоду з представниками IT, яку опублікували «Городской дозор» і «Новини Харкова». 16 березня в харківських ЗМІ порталі «MyKharkov.info», «gazeta.kharkiv.ua», «Городском дозоре», і «Коментарі» вийшли матеріали про, те, що за результатами анкетування Тимошенко переможе на виборах Президента. Дані про це були взяті з сайту ВО «Батьківщина», на якому говорилось про те, що анкетування проводила сама політсила.

Жодна з цих новин не маркована як політична реклама, а про їх можливу замовність може свідчити не тільки стиль написання, а й також їх схожий або іноді й ідентичний текст.

Також ЗМІ Харківщини публікують не тільки матеріали з ознаками «джинси» на користь Тимошенко, але й проти неї. Так, у Золочевській газеті «Зоря» вийшла стаття «Вічно непрохідна». В ній авторка Оксана Степаненко закидає Тимошенко зв’язки із Ігорем Коломойським, критикує об’єднання з Тарутою і каже, що у кандидатки впав рейтинг і відсутні шанси потрапити в другий тур.

Після візиту в Харків кандидата в Президенти Володимира Зеленського у харківському ЗМІ «Город Х» вийшов матеріал, який містить ознаки прихованої реклами на користь нього: журналісти описують, як Зеленський пішов у зал обійматись і цитували його висловлювання. Матеріал з таким же текстом випустило і місцеве видання «Главное».

У 11-му випуску газети «Зміївський кур'єр» опубліковані матеріали з ознаками чорного піару проти Зеленського: «Кукла ЗЕ обнулить нашу колективну революцію гідності до рівня 2010 року», «Для Кремля краще, щоб Президентом став будь-хто, тільки не Порошенко», та «Ар’єв: 41 $ млн вивели з Приватбанку на рахунки Кварталу 95». У всіх матеріалах не відокремлені факти від думок і критикується персона Володимира Зеленського.

13 березня на сайті видання «Харьковские известия» вийшов матеріал «Петро Порошенко: «Ми побудуємо Україну, де кожному громадянину будуть доступні високі стандарти життя». В цьому тексті постійно цитуються слова і обіцянки Петра Порошенка про підвищення енергоефективності України, текст повністю скопійований з повідомлення прес-служби Президента.

У «Вістях Зміївщини» 14 березня опублікований матеріал «Тарута: 2 млн робочих місць і скорочення чиновників утричі», якій цитує, а не аналізує передвиборчі обіцянки цього кандидата. Аналогічний матеріал з такою ж назвою і текстом того ж дня вийшов і на «Обріях ізюмщини», але він був промаркований, як політична агітація.

6 березня у виданні «Інсайдер ньюз» опублікували новину «C. Тарута в Харкові розповів про шляхи виходу країни з кризи», яка в дуже позитивному контексті висвітлює кандидата і прямо передає його обіцянки. Текст, схожий на цей, майже на 80%, публікували в інших ЗМІ країни, наприклад в «Вечернем Николаеве» або у «Голосе Запорожья».

«Жоден з цих матеріалів не маркований як реклама, що може порушувати відповідний закон  і відсутні відомості про те, чи була їх публікація оплачена з виборчого фонду кандидатів. ОПОРА нагадує, що поширення прихованої реклами забороняється українським законодавством, яке передбачає захист споживачів від прихованої реклами», — коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Харківській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)