ОПОРА проаналізувала 9 запорізький газет, що вийшли з 6 по 21 березня. У 8 з них були знайдені ознаки прихованої реклами кандидатів у Президенти України та «чорного піару».

Напередодні 8 березня видання «Запорожский пенсионер», «Верже» та «Панорама» розмістили на своїх шпальтах привітання до Міжнародного жіночого дня від кандидатів у Президенти України Олександра Вілкула, Олега Ляшка та Юлії Тимошенко.

Попри те, що чинний Президент відвідав Запорізьку область 27 лютого – ряд місцевих видань продовжили публікувати реакції про цю подію у березні. Газета «Горожанин-информ» надрукувала розгорнутий текст із заголовком, подібним до того, що мали лютневі матеріали у інших виданнях. Публікація «Порошенко открыл второй фронт. Бедность не меньший враг, чем Путин» позитивно оцінює діяльність Петра Порошенка на посаді Президента і озвучує деякі його передвиборчі обіцянки (цитата: «За прошедшие пять лет Порошенко уже не раз посрамил скептиков, которые горячо убеждали, что Украина никогда не получит Соглашение об ассоциации с ЕС, безвиз и, тем более, Томос. Это тот Президент, который доказывает, что для него нет недостижимых целей. Достигнет и этого»).

У випусках за 14 та 21 березня газета «Запорозька Січ» присвятила чотири шпальти темі схвальної оцінки Петра Порошенка важливості атомної енергетики.

Ще один тематичний блок в місцевій пресі, пов'язаний із діяльністю чинного Президента, зосереджує увагу на  його ініціативі з допомоги багатодітним родинам. Друковані ЗМІ присвятили цьому публікації від маленьких заміток до розгорнутих матеріал на сторінку, де зустрічаються маркери передвиборчих обіцянок (наприклад, «План Порошенко в действии: государство увеличило помощь многодетным семьям», «Украинцев должно быть больше!» - Порошенко» тощо).

Матеріал «Запорожский край встречает Президента» у виданні «МИГ» наприкінці подає думку виборця Валерія Прозапаса, який ділиться міркуваннями чому голосуватиме саме за Петра Порошенка.  Також в цьому номері розміщене інтерв’ю із народним депутатом Петром Сабашуком, який теж розповідає чому віддасть свій голос Порошенко.

Ознаки прихованої агітації за цього кандидата у Президенти України опубліковані в двох матеріалах газети «МИГ».  В першій висловлюється Сергій Кривонос, який пояснює, чому зняв свою кандидатуру на виборах в підтримку Порошенка. В другій позитивну оцінку Петру Порошенку дає історик та політолог Олександр Палій. У випуску «Запорізької правди» за 21 березня розміщений текст під заголовком «Моральні авторитети нації підтримують Порошенка». На цю ж тему в газеті «Горожанин-информ» розміщена публікація «Сегодня именно Петро Порошенко может лучше обеспечить безопасность государства».

Публікація «Стратегические планы Петра Порошенко» в газеті «Запорожский пенсионер», яка також містить деякі передвиборчі обіцянки кандидата. Інший текст цього ж видання під заголовком «В команді Порошенка заробляють на контрабанді з РФ і не бачать в цьому проблеми» виносить такі категоричні судження: «Завдяки журналістському розслідуванню частина українців, які планували голосувати за Порошенка, переглянуть свій вибір, а рейтинг Порошенка настільки погіршиться, що він може навіть не пройти до другого туру виборів».

Публікація «Наш ответ Владимиру Зеленскому» в газеті «Верже» хоч і звернута до згаданого у заголовку кандидата, однак також піднімає тему можливих репутаційних втрат Петра Порошенка.

Про ініціативу з оголошення імпічменту чинному Президенту представниками «Батьківщини» розповідає замітка з елементами репортажу «Жителі Запоріжжя виступили проти корупційних схем в оборонній сфері» в газеті «Запорізька січ». Матеріал вийшов із позначкою «реклама».

Публікації із ознаками прихованої агітації за Юлію Тимошенко виходили протягом березня у виданнях: «Горожанин-информ» («Молодежь бежит из Украины. Кто может это остановить?»);  Запорозька Січ («Україні потрібні потрібні державні діячі, а не просто політики»); «Запорізька правда» («Робота за кордоном: коли в української молоді з'явиться стимул працювати в Україні»); «Запорожский пенсионер» («Через перемогу Тимошенко звільнять Коболєва»);  «Суббота-плюс» («Юлія Тимошенко впевнено перемагає на виборах президента — результати анкетування 2,5 мільйонів»).

В двох виданнях на початку березня помічені матеріали, що розповідають про обшуки за місцем проживання співробітника штабу ВО «Батьківщина», що здійснювали у Запорізькій області ДБР з СБУ. Вони не лише викладають наявні факти, але й вдаються до оціночних суджень. Так у публікація «Чому Тимошенко кричала: «Тримай злодія!» в газеті «Верже» містить такі висловлювання:

«Негативне забарвлення як партії, так і самій Тимошенко, додає й те, що з «Батьківщини» лише нещодавно виключили голову Херсонської облради Владислава Мангера, якого вже давно обґрунтовано підозрюють в організації вбивства місцевої активістки Катерини Гандзюк.

І, незважаючи на те, як буде просуватися розслідування брудної передвиборної оборудки з купівлею голосів, вже зараз зрозуміле одне: організувавши цю схему, Тимошенко зробила черговий нищівний удар».

Схожі конотації присутні в матеріалі «Батьківщину» звинувачують в організації з купівлі голосів», що вийшов у газеті «Запорізька правда». Про це свідчить така цитата:

«Вкотре потрапивши в поле зору правоохоронців, Богдан не лише зганьбився сам, а й підставив свою лідерку. Та не він один. Підтвердженням тому – гучна справа голови Херсонської облради Владислава Мангера, якого звинувачують у замовному вбивстві відомої херсонської активістки Катерини Гандзюк. Однак, попри його очевидну причетність до цього злочину, виключити його з лав «Батьківщини» Юлія Тимошенко погодилася лише під шаленим тиском активістів».

До підозр у незаконних діях згаданої кандидатки звертаються випуски «Горожанин-информ» за із заголовком «Как Тимошенко передала взятку Тимошенко»; «Верже» - «Як Тимошенко вибори купує: третій скандал за місяць»; «Запорізька правда» - «За 5 млн грн Тимошенку запропонували знятися з президентських перегонів», «Тимошенко — Коломойський: варіанти можливі».

Ще два матеріали проговорюють іншу темі із ознаками «чорного піару» на адресу Юлії Тимошенко. В газеті «Горожанин-информ» це текст із підзаголовком «Тимошенко вляпалась в очередной скандал: весь мир услышал ее разговор с Коломойским о «полной поддержке» и «общей цели», в «Верже» матеріал «В Интернете обнародовали тайный разговор Тимошенко с Коломойским».

Ознаки агітації за Олександра Вілкула містять публікації «Александ Вилкул: «Власть знает: во втором туре я выграю у любого» (газети «МИГ» та «Запорожский пенсионер»), «В Запорожье определен лидер президентской гонки», «Александ Вилкул: Своих кормить надо, а не ЕС и Азию»,  «Александр Вилкул — в лидерах президентского рейтинга на Юго-Востоке, - данные социследования»,  «Кто точно знает проблемы простых людей, тот понимает и как их решать» («Панорама»),  «Александр Вилкул — в лидерах президентского рейтинга на Юго-Востоке, - данные социследования» («Запорожский пенсионер»), «Александр Вилкул — в лидерах президентского рейтинга на Юго-Востоке, - данные социследования», «Александр Вилкул: Нужна полная перезагрузка власти» («МИГ»).

Зафіксовано дві публікації на користь Євгенія Мураєва: «Ми зможемо! Про нові рубіжі Євгена Мураєва» (газета «Суббота плюс»), «Про президенську програму Євгенія Мураєва» (газета «Запорізька правда»), «Новые рубежи Евгения Мураева» (газета «МИГ»).

Згодом газета «Панорама»  розмістила матеріал про зняття Мураєвим кандидатури на користь Вілкула, із маркерами передвиборчої агітації представників опозиції (анонс цього тексту винесений на першу шпальту). Ще один матеріал на цю ж тему вийшов в газеті «Запорожский пенсионер».

Передвиборчій діяльності Анатолія Гриценка присвячені такі матеріали: «Анатолий Гриценко: Я — не Бог, я буду просто исполнять все свои обязанности честно...» («Верже»); «Анатолій Гриценко: «Припинення війни — це одна з ключових проблем і завдань нової влади» («Запорожский пенсионер»); «Анатолій Гриценко: «Вибори — це шанс для країни скинути з себе ярмо ярмо олігархату і привести до влади чесних професіоналів» («МИГ»).

Маркери передвиборчої агітації за Сергія Таруту містять публікації: «Я знаю, почему власть не озвучивает реальный прожиточный минимум!», «Тарута: 2 млн рабочих мест на заводах и сокращение чиновников в 3 раза» («Верже»);  «Я знаю, почему власть не озвучивает реальный прожиточный минимум!» («Запорожский пенсионер», «МИГ»).

Також можливі прояви агітації мають матеріали: «Запоріжжя відвідав кандидат в президенти Руслан Кошулинський» («Горожанин-информ»); «Ігор Смешко: Потрібно відновити верховенство права» («Панорама»); «Олександр Шевченко: «Ми збудуємо в Україні Країну Гідності і Правди!», «Юрий Бойко: «Вернуть мир в Украину можно только путем прямых переговоров между конфликтующими сторонами» («МИГ»).

А в газеті «Панорама» вийшла публікація із маркерами чорного піару: «Юрия Бойко не поддержала, ни одна опозиционная сила, а Платформа «За життя» даже не включила его в руководство». Ознаки чорного піару на іншого кандидата, Володимира Зеленського, має публікація «Хаотичный «Трамп» у цьому ж виданні.

Зазначимо, що «МИГ» - одна з небагатьох запорізьких газет, що розміщає поруч з текстом публікацій позначку  «політична агітація».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)