З-поміж матеріалів з ознаками замовності, які виходили у 3 хмельницьких газетах впродовж  березня, значно переважають публікації на користь Петра Порошенка – їх 52%. Крім того, в місцевій пресі спостерігачі ОПОРИ зафіксували матеріали, які мають ознаки «чорного піару» проти двох кандидатів – Юлії Тимошенко та Володимира Зеленського.

Упродовж трьох тижнів березня ОПОРА аналізувала на наявність прихованої реклами кандидатів у Президенти України три хмельницькі газети – «Подільські вісті», «Проскурів» і «Актуально для подолян». В результаті моніторингу виявлено 29 публікацій, що мають ознаки замовності: 15 (52%) на користь Петра Порошенка, 4 (14%) стосуються Руслана Кошулинського, 3 (10%) – Юлії Тимошенко, 2 (7%) – Олега Ляшка та по одній (приблизно по 3%) – Олександра Шевченка, Романа Безсмертного, Анатолія Гриценка, Ігоря Смешка й Володимира Зеленського.

Найчастіше «джинсу» публікував тижневик «Подільські вісті» (18 матеріалів з ознаками замовності на користь кандидатів), приблизно вдвічі рідше – газета «Проскурів» (8 матеріалів). Найменше таких публікацій в березні друкували в «Актуально для подолян» (3 матеріали), натомість лише в цьому виданні ОПОРА зафіксувала 5 статей з відповідним маркуванням – «Передвиборна агітація» та «Політична реклама».

Із 15 публікацій з ознаками «джинси» на користь Петра Порошенка 8 розміщено у «Подільських вістях»: «Нам потрібен сильний і твердий очільник!» (в рубриці «Точка зору»), «Верховного Головнокомандувача під час війни не міняють…» (в рубриці «Особистості»; аналогічна публікація є в онлайн-виданні «Волинь», щоправда, підписана іншим автором), «Чому Захід за Порошенка» (в рубриці «Політикум»; така ж публікація є у онлайн-виданні «Львіська пошта»); «Іншої гідної кандидатури я не бачу!» (в рубриці «Точка зору»); «План Порошенка в дії: держава збільшила допомогу багатодітним сім’ям» (в рубриці «Соціальна програма»; аналогічний матеріал опублікувало тернопільське видання «Вільне життя»); «Бідність – ворог не менший за Путіна» (в рубриці «Політикум»); «Порошенко робить те, що заповідав Левко Лук’яненко…» (в рубриці «Погляд»; така публікація, проте за іншим підписом, розміщена і у виданні «Волинь»); «Не бачу йому альтернативи!» (в рубриці «Точка зору»).

Ще 4 позитивних матеріали про кандидата без відповідного маркування ОПОРА виявила у газеті «Проскурів»: «Порошенко істотно збільшує допомогу» (такий текст під схожою назвою, але за іншим прізвищем автора є в онлайн виданні «Волинь»), «Дива не буде» (передрук блогу Ярослава Грицака з сайту «Новое время»); «Війна проти бідності – то як другий фронт» (аналогічний текст оприлюднено і на сайті «Волинь»); «Сьогодні саме Петро Порошенко може якнайкраще гарантувати безпеку держави» (цю інформацію можна прочитати,  зокрема,  у виданнях «Львівська пошта» та «Вільне життя»). Тижневик «Актуально для подолян» надрукував 3 матеріали, які мають ознаки прихованої реклами Петра Порошенка: «Вибори – не привід для антидержавного глуму» (можна також прочитати на сайті «Волинь»), «Українців має бути більше!» Порошенко» (така ж публікація є у чернівецькому онлайн-виданні «Час»). Крім того, у продовженні серії публікацій про кандидатів на пост Президента України редакція виділила для Петра Порошенка значно більше площі, ніж для його опонентів, описавши тільки в позитивному контексті кроки кандидата на посту Президента.

Публікації без маркування про рекламу на користь Руслана Кошулинського в березні розміщувала на своїх шпальтах газета «Проскурів». Це матеріали «За гідне майбутнє без олігархів. План докорінних перетворень Руслана Кошулинського», «Руслан Кошулинський у Хмельницькому: газ за собівартістю, малому бізнесу – малі податки», «Олег Тягнибок: «Кошулинський – єдиний кандидат, у котрого немає зерна неправди за собою», а також «Кандидат у президенти України від об’єднаних сил націоналістів Руслан Кошулинський. Точка зору». Елементи прихованої реклами кандидата є і в інтерв’ю голови Хмельницької обласної організації ВО «Свобода» Олега Лопатовського, в якому він зазначає, що Руслан Кошулинський – «єдиний кандидат від об’єднаних сил націоналістів і саме він дасть українцям шанс жити в країні без влади олігархів і брехунів».

Про Юлію Тимошенко з позитивного боку писали у «Подільських вістях». ОПОРА зафіксувала 3 такі публікації: «Бояться, як чорт ладану!» (у рубриці «Вибори-2019»), «Вчимося правильно читати соціологію» (в рубриці «Вибори-2019»; матеріал є і на сайті «Про головне!») та «На заробітки за кордон: українців меншає» (в рубриці «Точка зору»). Жоден із матеріалів не маркований як політична реклама.

У газеті «Подільські вісті» ОПОРА також виявила матеріали з ознаками політичної реклами, проте без маркування, на користь Олега Ляшка: «Олег Ляшко: Я потурбуюся про гідне майбутнє подолян» (в рубриці «Вибори-2019») та «Ляшко: Якби я був мером – віддав би свою квартиру жінці, яка тягає хворих дітей пішки на четвертий поверх» (у рубриці «Політикум»).

Інші кандидати, щодо яких хмельницька преса розміщувала матеріали з ознаками замовності, - це Олександр Шевченко (публікація «Олександр Шевченко: Ми збудуємо в Україні Країну Гідності і Правди» під рубрикою «Вибори-2019» у газеті «Подільські вісті»), Роман Безсмертний (публікація «Безсмертний – Президент. Збудуємо Велику Україну разом!» під рубрикою «Вибори-2019» у газеті «Подільські вісті»), Анатолій Гриценко (публікація «Олександр Савченко: Команда Гриценка забезпечить дешеві кредити та середню зарплатню від 700 євро» під рубрикою «Вибори-2019» у газеті «Подільські вісті»), Ігор Смешко (публікація «Ігор Смешко: Потрібно відновити верховенство права» під рубрикою «Вибори-2019» у газеті «Подільські вісті»). Крім того, зафіксовано оприлюднення результатів соцопитування на користь Володимира Зеленського (публікація «Трійка лідерів на Хмельниччині серед кандидатів у Президенти» під рубрикою «Опитування» у газеті «Подільські вісті»).

У лютому публікації, у яких окремих кандидатів висвітлювали в негативному контексті, в хмельницькій пресі ОПОРА фіксувала тричі, дві публікації стосувалися Юлії Тимошенко (публікація «Обіймаю міцно, цілую. До зустрічі в Україні. Юля», яка також є на сайтах «Вільне життя» й «Волинь», та «Як Тимошенко вибори купує» в газеті «Актуально для подолян») і одна Володимира Зеленського («Чому не можна голосувати за Зеленського: п’ять причин» у тижневику «Проскурів»).

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА вказує на те, що засоби масової інформації повинні маркувати замовні матеріали для того, щоб відкрито попередити читачів, що ця публікація не є позицією самого ЗМІ або неупередженим журналістським матеріалом, а виключно позицією замовника такого матеріалу. Цього вимагає як закон, так і загальноприйняті правила журналістської етики. Особливо важливим є маркування замовних матеріалів у виборчий період, коли громадяни формують свої виборчі вподобання і в більшості випадків покладаються на публікації в ЗМІ. Юристка також наголошує, що завідомо неправдиві відомості про кандидатів заборонено розповсюджувати як у інформаційних, так і в замовних матеріалах (ч.5 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України»).  

У ч. 3 ст. 9 Закону України «Про рекламу» зазначено, що інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи та який  формує або підтримує обізнаність та інтерес читачів щодо цієї особи,  є рекламою і  має  бути  вміщений  під рубрикою «Реклама» або «На правах реклами». Ч. 5 ст. 9 цього Закону забороняє приховану рекламу. Згідно з ч. 10 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» політична реклама повинна бути відокремлена від інших матеріалів і означена як така.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)