Служба безпеки України  та Житомирська обласна прокуратура відмовилися коментувати  заяву голови Житомирської обласної партійної організації ВО «Батьківщина» Анжеліки Лабунської про тиск на представників партії. У заяві йшлося про те, що  в області партійців  та членів виборчих комісій викликають на допити в територіальні підрозділи СБУ та прокуратури.

Нагадаємо, що відповідну заяву опублікували на сторінці «Батьківщина Житомир» у мережі Facebook та у місцевих ЗМІ. Про це ОПОРА повідомляла 17 березня у матеріалі під назвою «На Житомирщині «Батьківщина» заявляє про тиск на своїх представників від СБУ та прокуратури».

Публікація такого ж змісту надрукована в №22 газети «Житомирщина» від 20-22 березня та №12 газети «ЭХО» від 21-27 березня.

15 березня ОПОРА надіслала запити начальнику Управління взаємодії  із засобами масової інформації та громадськістю Служби безпеки України Олені Гітлянській та прокурору Житомирської області  Любомиру Війтовичу з проханням надати коментар з приводу вищевказаної заяви Анжеліки Лабунської та підтвердити чи спростувати опубліковану у заяві інформацію.

У відповідь на запит в СБУ назвали «абсолютно безпідставними та голослівними звинуваченнями на адресу правоохоронців» і не надали коментарів.

«На Ваш лист щодо розміщеної в Інтернеті заяви представника політичної організації повідомляємо про таке. Служба безпеки України діє в інтересах забезпечення державної безпеки України, відповідно до покладених на неї завдань,  у межах повноважень та в спосіб, що визначені законами України. Діяльність Служби безпеки України, її органів та співробітників грунтується на засадах законності, поваги до прав і гідності особи, позапартійності і відповідальності перед народом України.  Коментувати заяви з абсолютно безпідставними та голослівними звинуваченнями на адресу правоохоронців не вважаємо за доцільне», – йдеться у відповіді на запит.

У прокуратурі зазначили, що немає підстав для розгляду запиту в межах Закону України «Про доступ до публічної інформації».

«Згідно з положеннями статті 131-1 Конституції України на прокуратуру покладено підтримання публічного обвинувачення в суді; організацію і процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, вирішення відповідно до закону інших питань під час кримінального провадження, нагляд за негласними та іншими слідчими розшуковими діями органів правопорядку; представництво інтересів держави в суді у виключних випадках і в порядку, що визначені законом.   З викладеного вбачається, що органи прокуратури області, як розпорядники публічної інформації, зобов'язані надавати і оприлюднювати лише ту інформацію, яка була отримана чи створена в процесі виконання вищевказаних повноважень. Прохання про надання саме такої інформації відсутнє у поданому Вами запиті, тому підстав для його розгляду в межах Закону України «Про доступ до публічної інформації» не вбачається», – зазначено у відповіді на запит.

Як повідомляла ОПОРА, подібні заяви місцевих осередків партії ВО «Батьківщина» були і в інших регіонах України, зокрема  на Донеччині представники «Батьківщини» заявляють про тиск з боку Служби безпеки України. На Вінниччині повідомляють про виклики на розмови до Служби безпеки України партійців та прихильників партії, а також про намагання зірвати виборчу кампанію кандидатки у Президенти Юлії Тимошенко. На сайті Тернопільської обласної організації партії і на офіційній сторінці в соціальній мережі Facebook протягом березня публікувала декілька заяв про вчинення тиску працівників Служби безпеки України на партійців та прихильників кандидатки Юлії Тимошенко. Управління СБУ в Тернопільській області повідомило, що співробітники проводять слідчі дії в регіоні.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)