Голова Житомирської обласної партійної організації ВО «Батьківщина» Анжеліка Лабунська, яка є довіреною особою кандидатки в Президенти Юлії Тимошенко заявила, що в області партійців та членів виборчих комісій викликають на допити в територіальні підрозділи Служби безпеки України і прокуратури.

Відповідну заяву 14 березня опублікували на сторінці «Батьківщина Житомир» у мережі Facebook.

У коментарі ОПОРІ 15 березня Анжеліка Лабунська розповіла, що на допит викликали вже більше 100 осіб.

«Вже більше 100 викликали на допит і планують ще чоловік 300. Це не тільки члени партії,  це і люди, які сьогодні працюють в дільничних виборчих комісіях. Мене за декларацію за останній рік на допит викликали 16 разів і нічого не знайшли. Вони приймали рішення про повну перевірку моєї декларації. То мені вже викликай-не викликай... А коли люди живуть в селі і СБУ їх викликає, то дехто витримує, а хтось каже: вибачте, ми не хочемо проблем. А я кажу, а з чим проблем? Вони ж не тільки їх викликають, вони й залякують. Вони починають спершу задавати запитання, а чи правда ви співпрацюєте з «Батьківщиною». А тоді, а як там у вас земля оформлена, ми будемо перевіряти. Я в політиці з 98 року, я вже пережила всіх. Я ще застала, коли Медведчук був головою адміністрації Президента Кучми. Но такого, я ще в своєму житті не бачила, щоб Служба безпеки замість того, що в нас війна в країні, стільки проблем, а вони займаються виборами. Прокурорські працівники ще більш менш, є в їх рамках цих 15 питань, вони прийшли, допитали і все», – зазначила Анжеліка Лабунська.

Анжеліка Лабунська відмовилася надавати ОПОРІ контакти людей, яких за її словами викликали на допити.

«Я не буду просити людей, щоб вони ще й коментували», – зазначила Лабунська. 

У прес-центрі Служби безпеки України 15 березня ОПОРІ повідомили, що коментарі надаватимуть через запит.

 «Надішліть запит на коментар на офіційну пошту», – зазначила у телефонній розмові працівниця прес-центру.

Через запит коментарі нададуть і в обласній прокуратурі: «Вам краще надіслати запит офіційний. Які питання ви хочете, на ім’я прокурора області і вам нададуть відповіді».

ОПОРА надіслала запит до СБУ та прокуратури з проханням підтвердити чи спростувати опубліковану інформацію в заяві Анжеліки Лабунської про допити представників ВО «Батьківщина».

Як повідомляла ОПОРА, на Донеччині представники «Батьківщини» повідомляють про тиск з боку Служби безпеки України.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)