Представники осередку ВО «Батьківщина» на Вінниччині повідомляють про виклики на розмови до Служби безпеки України їхніх партійців та прихильників партії, а також про намагання зірвати виборчу кампанію кандидатки у Президенти Юлії Тимошенко. Про це йдеться у повідомленні, розміщеному на офіційному сайті «Батьківщини» у Вінницькій області.

«Від початку березня співробітники СБУ у Вінницькій області почали викликати партійців та прихильників кандидата на пост Президента України Юлії Тимошенко на допити. Повістки й «запрошення на розмову в СБУ» отримали сотні громадян», – зазначається у повідомленні.

Також у публікації йдеться про те, що на допит почали викликати членів територіальних виборчих комісій від «Батьківщини» з Барського, Жмеринського, Літинського, Козятинського та Тиврівського районів – близько 270 осіб.

Як зазначила голова Вінницької обласної партійної організації ВО «Батьківщина» Людмила Щербаківська, цілеспрямована атака чиниться лише на «Батьківщину».

«Наразі влада чинить безпрецедентний терор щодо «Батьківщини». Жодна виборча кампанія не була настільки брудною. Усвідомлюючи всю глибину свого провального становища, вони вирішили потягнути з собою інших. Це не шлях демократії, справедливості й чесності. Це – прояв боягузтва, неповаги та соціальної нікчемності», – заявляє Людмила Щербаківська.

Представники ОПОРИ на Вінниччині звернулись до прес-служби СБУ у Вінницькій області з проханням прокоментувати ситуацію.

За словами речниці УСБУ у Вінницькій області Ірини Алєксєєвої, співробітники УСБУ у Вінницькій області на виконання доручення Генеральної прокуратури України у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 255 КК України, у березні поточного року проводили слідчі дії в регіоні. Зокрема, було опитано осіб, які за характером своєї діяльності могли володіти цінною для слідства інформацією.

«Вчергове наголошуємо, що представники УСБУ діють виключно в межах законодавства України, не втручаються і не перешкоджають законній діяльності будь-яких політичних сил та спільно з іншими правоохоронними органами працюють для забезпечення вільного волевиявлення громадян», – зазначила Ірина Алєксєєва.

Як раніше повідомляла ОПОРА, на Житомирщині «Батьківщина» заявляє про тиск на своїх представників від СБУ та прокуратури. Також на Донеччині представники «Батьківщини» повідомляють про тиск з боку Служби безпеки України.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallelvotetabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)