ВО «Батьківщина» на сайті Тернопільської обласної організації партії і на офіційній сторінці в соціальній мережі Facebook протягом березня публікувала декілька заяв про вчинення тиску працівників Служби безпеки України на партійців та прихильників кандидатки Юлії Тимошенко. Управління СБУ в Тернопільській області повідомило, що співробітники проводять слідчі дії в регіоні. Про це інформує Громадянська мережа ОПОРА.

У повідомленні від 6 березня на сайті Тернопільської обласної організації ВО «Батьківщина» йшлося про те, що працівники Служби безпеки України, прокуратури та слідчих органів їздять Підволочиським та Теребовлянським районами Тернопільської області, і змушують людей свідчити про факти правопорушень виборчого законодавства, яких не було. До матеріалу додано звернення Тернопільського обласного виборчого штабу кандидатки в Президенти Юлії Тимошенко до її прихильників

7 березня на сайті Тернопільської обласної організації ВО «Батьківщина» опублікована інша стаття «Батьківщина» заявляє про небезпеку зриву виборів на Тернопільщині» разом із новим зверненням обласного штабу. Публікація містить цитату: «Допит з тиском та шантажем діє як залякування людей. Працівники СБУ наполегливо домагаються від людей відповідей на запитання щодо агітаційної мережі «Батьківщини», схеми її роботи, джерела фінансування тощо».

11 березня на цьому ж сайті з’явилося наступне повідомлення «В Тернопільському Управлінні СБУ триває допит партійців «Батьківщини» та прихильників Юлії Тимошенко», в якому вказано, що повістку в СБУ для показів в якості свідка на 11 та 12 березня вже отримали кілька десятків представників партії ВО «Батьківщина» на Тернопільщині.

16 березня у статті «Звернення Тернопільського обласного виборчого штабу кандидата в Президенти України Юлії Тимошенко щодо провокацій на виборах» знову піднімалося питання діяльності СБУ. Керівник штабу Василь Деревляний повідомив: «Хочу офіційно заявити, що станом на сьогоднішній день ні в СБУ, ні в ГУ НП у Тернопільській області не порушено жодної кримінальної справи щодо підкупу виборців представниками ВО «Батьківщина». З впевненістю можу сказати, що сьогодні ці дії спрямовані на зрив виборчого процесу, адже проти людей, які є членами ДВК та мають організовувати виборчий процес, ведеться залякування та брехлива провокаційна кампанія щодо зняття їх з голів, заступників та членів ДВК».

Ці матеріали також поширені на офіційній сторінці «Батьківщина Тернопільщини» в соціальній мережі Facebook.

Окрім цього, 20 березня у Тернопільському прес-клубі відбулася спільна зустріч представників штабів кандидатів та політичних сил області з засобами масової інформації регіону. Під час обговорення виборчої кампанії, голова міської організації ВО «Батьківщина» та довірена особа кандидатки Юлії Тимошенко Микола Сліпченко сказав присутнім, що їхній обласний штаб та політсила неодноразово в своїх заявах інформували про тиск з боку Служби безпеки України на партійців і прихильників Тимошенко.

Громадянська мережа ОПОРА направила запит в Управління Служби безпеки України в Тернопільській області з проханням надати інформацію про наступне: чи проводить Управління СБУ слідчі дії щодо правопорушень, які стосуються виборчого процесу в Тернопільській області та які саме, а також з діяльністю яких суб’єктів виборчого процесу вони пов’язані?

В отриманій відповіді від Управління Служби безпеки України в Тернопільській області  вказано, що на виконання доручення Генеральної прокуратури України співробітниками СБУ з 5 березня в області проводяться слідчі дії. Вони стосуються кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових рішень за ознаками кримінального порушення, передбаченого частиною 1 статті 255 Кримінального кодексу України. Інших відомостей щодо цієї справи у відповіді на запит не було зазначено, відповідно до частини 1 статті 222 Кримінального процесуального Кодексу України.

Представникам ОПОРИ у Тернопільському обласному виборчому штабі Юлії Тимошенко відмовились давати коментар щодо цієї ситуації.

Нагадуємо, що ОПОРА інформувала раніше про подібні заяви ВО «Батьківщина» в декількох областях України: Івано-Франківській, Донецькій, Житомирській і Вінницькій.

У частина 1 статті 255 Кримінального кодексу України зазначено, що створення злочинної організації з метою вчинення тяжкого чи особливо тяжкого злочину, а також керівництво такою організацією або участь у ній, або участь у злочинах, вчинюваних такою організацією, а також організація, керівництво чи сприяння зустрічі (сходці) представників злочинних організацій або організованих груп для розроблення планів і умов спільного вчинення злочинів, матеріального забезпечення злочинної діяльності чи координації дій об'єднань злочинних організацій або організованих груп - караються позбавленням волі на строк від п'яти до дванадцяти років.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)