Івано-Франківська обласна організація політичної партії ВО «Батьківщина» 6 березня заявила, що сотні її партійців та активістів днями отримали виклики у Службу безпеки України. Причиною начебто стало розслідування про «створення мережі для підкупу та фальсифікації результатів виборів Президента України». В той же час, в СБУ заявили про відсутність проваджень щодо виборчого процесу.

Як ідеться у заяві обласного осередку ВО «Батьківщина», «5, 6 березня сотні людей отримують повістки, телефонні дзвінки з’явитися до територіальних підрозділів Служби безпеки України в Івано-Франківській області, де на них уже чекають заготовлені та спущені зверху для співробітників 13 питань для опитування викликаних. Причина – нібито в регіонах партією ВО «Батьківщина» створено мережу за принципом «піраміда» для підкупу виборців та фальсифікації результатів виборів Президента України».

Керівник  «Батьківщини» у Івано-Франківській області Дмитро Шлемко розповів ОПОРІ, що за його підрахунками запрошення на розмову в СБУ отримали вже понад 500 активістів та членів обласного осередку партії. За словами Шлемка, 5 березня людей запрошували у телефонному режимі, а 6-го почали масово надходити офіційні повістки.

Дмитро Шлемко каже, що СБУ попросту проявило політичну некомпетентність, адже те, що вони називають «пірамідою» - це звичайна структура партійної організації, закріплена у статуті ВО «Батьківщина».

«У нашому статуті є розділ «організаційна структура» і там чітко написано, що ми створюємо: це партійні осередки, партійні групи, первинні партійні організації (міські, районні, окружні), ми є на кожній виборчій дільниці. Тобто це піраміда політична, партійна. Вони розказують, що це піраміда виборча. А яка вона ще може бути? Ми для того і створювали 20 років таку політичну партію, щоб вона ефективно на виборах працювала. Якщо інші не вміють таку структуру створити, то вони платять гроші і підкуповують», - розповів очільник обласної «Батьківщини».

Як повідомили ОПОРІ у прес-службі Управління СБУ в Івано-Франківській області, у обласному управлінні Служби безпеки України відсутні кримінальні провадження, які стосуються виборчого процесу. Натомість Івано-Франківський територіальній підрозділ СБУ виконує доручення Генеральної прокуратури України.

«До Управління СБУ в Івано-Франківській області згідно зі статтею 41 Кримінального процесуального Кодексу надійшло доручення Генеральної прокуратури України на проведення слідчих дій. У дорученні, зокрема, йдеться про допит як свідків мешканців Івано-Франківської області – в межах кримінального провадження, відкритого за ст. 255 Кримінального кодексу України», - повідомили у прес-службі обласного Управління СБУ.

У прес-службі також наголосили, що згідно зі ст. 41 КПК оперативні підрозділи СБУ здійснюють слідчі (розшукові) дії в кримінальному провадженні за письмовим дорученням слідчого, прокурора, а співробітник оперативного підрозділу СБУ у цьому випадку користується повноваженнями слідчого. Процесуальне керівництво в даному провадженні здійснюється Генеральною прокуратурою України.

.Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)