У приміщенні окружної виборчої комісії №67 (м. Чуднів) члени дільничних виборчих комісій роблять  уточнення у протоколах про підсумки голосування на ДВК. Про це повідомляє спостерігачка ОПОРИ. 

«Близько 22.00 побачила як за столом у залі ОВК жінка щось писала у протоколі вечірнього засідання ДВК. На моє перше зауваження вона не відреагувала і продовжувала а писати. І лише після того як я сказала, що це грубе порушення законодавства жінка закрила протокол. Після інциденту я одразу ж покликала поліцію, яка зреагувала миттєво. Допитували нас у різних кімнатах. Я описала ситуацію і написала заяву до поліції. Поки я давала свідчення наша  короткотермінова спостерігачка зафіксувала у залі ще одне аналогічне порушення. На колінах переписували протокол. Заява у поліцію подана», – розповіла спостерігачка ОПОРИ.

Називати номер дільниці член комісії відмовилась.

«Я замість 1 написала в протоколі 11» – зазначила член ДВК.

У ч. 7 ст. 94 Закону України «Про вибори народних депутатів України» йдеться: «У разі виявлення у протоколі дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та (або) одномандатному окрузі виправлень, помилок, неточностей, які можливо усунути без повторного підрахунку голосів, окружна виборча комісія своїм рішенням може зобов’язати дільничну виборчу комісію внести зміни до встановлених результатів голосування виборців на виборчій дільниці шляхом складання протоколу (протоколів) про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та (або) одномандатному окрузі з поміткою "Уточнений" відповідно до пункту 2 частини п’ятої цієї статті, про що зазначається у протоколі засідання окружної виборчої комісії. Протягом часу розгляду цього питання дільничною виборчою комісією подані до окружної виборчої комісії примірники протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та одномандатному окрузі, виборчі бюлетені та інші виборчі документи, зазначені у частині дванадцятій статті 91 цього Закону, зберігаються в окружній виборчій комісії.

А члени дільничної виборчої комісії №181218 с. Княжин привезли на ОВК печатку.

«Печатку ставили на столі у членів ОВК. Пояснювали це тим, що  не знали, що не можна привозити до ОВК. Одній ДВК вдалося поставити печатку на протоколі. Ще у 2  членів ОВК забрав і поніс до голови. На мої зауваження члени ДВК не реагували. Також зараз ще один такий самий інцидент, звернула увагу членів ОВК і тоді вони повернули їх назад», – розповіла спостерігачка ОПОРИ. 

У ч. 4 ст. 93 Закону України «Про вибори народних депутатів України» йдеться: «Секретар дільничної виборчої комісії, інші члени комісії, які не супроводжують транспортування виборчих документів до окружної виборчої комісії, залишаються у приміщенні дільничної виборчої комісії до отримання повідомлення про прийняття протоколів про підрахунок голосів на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі окружною виборчою комісією. Під час транспортування виборчої документації печатка дільничної виборчої комісії зберігається у сейфі (металевій шафі) у приміщенні дільничної виборчої комісії».

Як повідомляла ОПОРА, У Житомирі голова ДВК, застосувавши фізичну силу, забороняв спостерігачці ОПОРИ знімати. У Коростишеві спостерігачу ОПОРИ забороняли фотографувати на дільниці і хотіли вигнати з приміщення. У Бердичеві члени ДВК до завершення голосування вже підписали порожній протокол, також члени ДВК забороняли спостерігачу ОПОРИ фіксувати процес підрахунку голосів на відео.  У Коростені на дільницях затримали 4 журналістів, у поліції кажуть: ймовірно посвідчення підроблені. У Житомирській області на дільницях виборці голосують без паспортів, 5 ДВК не вели протокол ранкового засідання, на дільниці №180448 (ОВО №66) виборці порушили таємницю голосування. На дільницях у всіх округах спостерігачі ОПОРИ  фіксують нестачу скриньок та кабінок для голосування.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.