У Бердичеві Житомирської області ОВО №63 на дільниці №181244 до завершення голосування члени дільничної комісії розписалися в порожньому протоколі без встановлених результатів. 

«О 19.00 год  я приїхав на цю дільницю, бо було повідомлення про те, що члени ДВК заповнили протоколи і підписали їх без підрахунки голосів. Я звернувся до секретаря і вона мені дійсно показала цей протокол. Потім підійшов голова ДВК і сказав сховати документ. Після чого я викликав слідчо-оперативну групу, коли вони приїхали було вже 19:55 і голова ДВК не пустив слідчо-оперативну групу сказав, що він закриває дільницю для підрахунку голосів. На даний час я знаходжусь в приміщенні ДВК і буду до встановлення результатів, а потім надам покази правоохоронним органам» – розповів спостерігач ОПОРИ у ВО №63 .

 

Члени ДВК забороняли спостерігачу ОПОРИ фіксувати процес підрахунку голосів на відео.

ОПОРА продовжує слідкувати за розвитком подій на ДВК №181244.

Відповідно до ч.3 ст. 158 Кримінального кодексу України: «Викрадення чи приховування виборчої скриньки з бюлетенями або протоколу про підрахунок голосів виборців чи учасників референдуму, про підсумки голосування в межах виборчого (територіального виборчого) округу на виборах чи референдумі, про результати виборів або референдуму або незаконне знищення чи псування виборчої скриньки з бюлетенями, або підписання протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, протоколу про підсумки голосування чи результати виборів або референдуму до його заповнення, або складення чи підписання такого протоколу не на засіданні виборчої комісії чи комісії з референдуму, на якому здійснюється підрахунок голосів виборців чи встановлення підсумків голосування чи результатів виборів або референдуму, або включення до такого протоколу завідомо недостовірних відомостей -караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років».

Як повідомляла ОПОРА, у Коростені на дільницях затримали 4 журналістів, у поліції кажуть: ймовірно посвідчення підроблені. У Коростишеві спостерігачу ОПОРИ забороняли фотографувати на дільниці і хотіли вигнати з приміщення. У Житомирській області на дільницях виборці голосують без паспортів, 5 ДВК не вели протокол ранкового засідання, на дільниці №180448 (ОВО №66) виборці порушили таємницю голосування. На дільницях у всіх округах спостерігачі ОПОРИ  фіксують нестачу скриньок та кабінок для голосування.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)