У місті Коростень Житомирської області ОВО №64 на дільницях затримали 4 осіб з посвідченнями журналістів ТОВ «Телерадіокомпанія Житомирські новини». У поліції перевіряють законність посвідчень.

Про це під час пресконференції розповів начальник Головного управління Національної поліції у Житомирській області В'ячеслав Печененко. 

«У Коростенському районі на одній з дільниць виявлені та доставлені до відділу поліції 4 чоловіків, які позиціонували себе представниками засобів масової інформації. Водночас, за попередніми відомостями, жодного стосунку до будь-якого з мас-медіа ці особи не мають. Водночас в їх документах, наданих для перевірки, вбачаються ознаки підробки. Тож наразі з’ясування усіх обставин і визначення правової кваліфікації цієї події триває», – зазначив В'ячеслав Печененко.

Поліція перевіряє всю наявну інформацію і попердньо кваліфікує це як підробку документів. 

Фото з сайту Житомир.info

У коментарі ОПОРІ адвокат двох затриманих чоловіків розповів:

«На виборчих дільницях перебували журналісти з посвідченнями, компетентні люди, найняті для цього, передавали просто онлайн дані, інформацію про те, як іде виборчий процес, рахували людей, які приходили. Після того райвідділком Коростенського ГУНП у Житомирській області ці вказані особи були насильно затримані і доставлені у райвідділ поліції. Нас, адвокатів, слідчі не допускали майже до останнього на слідчі дії. Ми запитували, чи вони затримані, відповідали, що ні вони не затримані, тоді ми мали б діяти згідно Закону «Про адвокатуру і адвокатську діяльність» і все одно нас не допускали до клієнтів. Після того, як ми попали туди, відбувалися доволі дивні речі, нас ігнорують і вказують на те, що вказані посвідчення нібито мають ознаки підробного, хоча вони мають всі печатки. Вони їх вилучили в ході слідчих дій і опломбували».

Двоє із затриманих реєструвались як журналісти на двох дільницях №181288 та №181289.

«Ще був від «ТОВ Житомирська телерадіокомпанія Солідарність». Вони у нас прийшли, зареєструвалися, чемно посиділи і пішли. Більше ми нічого не знаємо. Їх затримали не на нашій дільниці, на іншій», – розповіла голова ДВК №181288.

Голова ДВК №181289 у коментарі ОПОРІ зазначила:

«Все в порядку, вони нічого не порушували. Їх затримали за межами дільниці на крильці»,  – розповіла голова ДВК.

У відкритому доступі є інформація, що засновником та керівником Товариства з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія житомирські новини» є Олександр Рабінович.

Відповідно до п. 5 ч.3 ст. 34 Закону України «Про вибори народних депутатів України»: «На засіданні окружної чи дільничої виборчої комісії мають також право бути присутніми без дозволу чи запрошення: представники засобів масової інформації (не більше двох осіб від одного засобу масової інформації)».

Як повідомляла ОПОРА, у Коростишеві спостерігачу ОПОРИ забороняли фотографувати на дільниці і хотіли вигнати з приміщення. У Житомирській області на дільницях виборці голосують без паспортів, 5 ДВК не вели протокол ранкового засідання, на дільниці №180448 (ОВО №66) виборці порушили таємницю голосування. На дільницях у всіх округах спостерігачі ОПОРИ  фіксують нестачу скриньок та кабінок для голосування.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)