У Коростишеві Житомирської області ОВО №66 на дільниці №180448 члени комісії забороняли спостерігачу ОПОРИ  фотографувати кабінки та скриньки для голосування і попереджали, що можуть вигнати з приміщення. Про це повідомляє спостерігач ОПОРИ.

«Зранку я зафіксувала, що на дільниці всього 3 скриньки та кабінки для голосування, а має бути не менше 6, бо це велика дільниця. Я стала посеред зали і одним фото сфотографувала ці скриньки і кабінки. Ще пару фото я зробила, що утворилися черги, я не підходила до людей, зі свого місця фотографувала, там де я сиділа, один раз стала посеред кімнати, нікому не заважала, нікого не торкалась. Потім, коли до кабінки зайшли одразу двоє людей, подружжя, щоб проголосувати і я зробила фото, але в кабінку я не заходила, фотографувала ззовні. Голова почала цю жіночку витягувати з кабінки, я була поза кабінкою. І тут мені почали забороняти фотографувати, сказали, що якщо я буду багато фотографувати, то мене просто виведуть з дільниці і я буду спостерігати на вулиці», – розповіла спостерігачка ОПОРИ.

 

На місце події приїздив координатор Громадянської мережі ОПОРА в Житомирській області, якому теж заборонили фотографувати в приміщенні. 

«Наш спостерігач приїхав зранку на ДВК, виявила там недостатню кількість виборчих кабінок та скриньок і почав фіксувати цей процес на фото, члени комісії почали забороняти їй це робити, мотивуючи тим, що вона спостерігач від мережі ОПОРА і не має права проводити фото та відео зйомку, тому що вони не дозволяють і якщо вона буде це продовжувати, то вони будуть вимушені позбавити її права присутності. Я приїхав на дільницю, спробував повторити цей процес, члени комісії дійсно почали мені забороняти фотографувати, говорили, що ми не маємо права цього робити. Одна з членів комісії мене фізично взяла за плече і пробувала вивести»,  – розповів представник ОПОРИ.

За словами обласного координатора, до приміщення запросили представника поліції, також приїхали представники кандидата Віталія Журавського, партії «Слуга народу» та «Європейської Солідарності», які  спершу теж стверджувати, що спостерігачі не мають права проводити фото і відеозйомку. На місце події приїхали працівники місцевого відділу поліції і  за 1,5 години конфлікт  владнали. 

Відповідно до п.2  ч. 9 ст. 78 Закону України «Про вибори народних депутатів України»: «Офіційний спостерігач від партії, кандидата у депутати, громадської організації має право: робити фото- та кінозйомки, аудіо- та відеозаписи, не порушуючи при цьому таємниці голосування».

Як повідомляла ОПОРА, у Житомирській області на дільницях виборці голосують без паспортів, 5 ДВК не вели протокол ранкового засідання, на дільниці №180448 (ОВО №66) виборці порушили таємницю голосування. На дільницях у всіх округах спостерігачі ОПОРИ  фіксують нестачу скриньок та кабінок для голосування.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)