У липні 2019 року претенденти на парламентський мандат значно активніше використовували ЗМІ, соціальні мережі та зовнішні рекламні носії для передвиборної агітації. Збільшилась і кількість візитів представників виборчих списків партій, суттєво зросли активності в округах та випадки «чорного піару». Про це розповіли представники Громадянської мережі ОПОРА під час пресконференції 18 липня в Херсоні.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА в Херсонській області зазначив, що кандидати мажоритарними ведуть виборчу кампанію значно активніше, ніж політичні сили.

«Незважаючи на  певне зростання кількості та охоплення заходів, політичні партії не проводять прямої до виборців активної кампанії, а їхні місцеві структури обмежуються здебільшого адмініструванням наметів та поширенням друкованої агітаційної продукції. Певна активізація відбувається під час візитів лідерів, але навіть візит політиків з першої десятки партійного списку не призводять до масових заходів. Представники політичних партій здебільшого звузили взаємодію з виборцями за допомогою медіа, поширення друкованих матеріалів та соціальних мереж. Така практика, з одного боку, є намаганням політичних сил забезпечити більш широке охоплення виборців при менших організаційних та  матеріальних витратах. Але тим самим виборці не мають практичної можливості взаємодіяти із кандидатами шляхом участі в зустрічах з ними, мітингах або інших масових заходах», – прокоментував координатор.

У липні Херсонщину відвідали овідвідав лідер «Опозиційної платформи – За життя» Юрій Бойко (5 липня), лідер списку «Опозиційного блоку» Сергій Мураєв (17 липня). 13  липня відбувся візит і концерт лідера партії «Голос» Святослава Вакарчука. Окрім лідерів впродовж липня на Херсонщині перебували з візитом Еміне Джапарова (№4 у списку партії «Українська стратегія»), Мустафа Джємілєв (№6) та Ахтем Чийгоз (№8)  з «Європейської Солідарності», Маковецька Інга (№4), Денис Силантьєв (№15) та Василь Амельченко (№16) з Радикальної партії Олега Ляшка.

Процес та результати формування складу дільничних виборчих комісій для проведення голосування були значно якіснішими порівняно з попередньою президентською кампанією. Кандидати в народні  депутати та політичні сили достатньо активно залучились до формування складу ДВК, хоча у деяких випадках виникала потреба «доукомплектації»  ДВК з боку ОВК. Те, що здебільшого розміри комісій є мінімальними, облегшило процес їх формування.

Комунікаційниця ОПОРИ розповіла про найпоширеніші порушення виборчого законодавства. Так, на першому місці зовнішня реклама кандидатів без вихідних даних або з певними невідповідностями, на другому – порушення ведення політичної агітації, на третьому – непрямий підкуп виборців (який здебільшого здійснюється через благодійні фонди кандидатів).

Кіомунікаційниця розповіла, що спостерігачі ОПОРИ вже фіксують зовнішню рекламу з ознаками прихованої агітації, орієнтованої на «день тиші»:

«Білборди не містять зображень та прізвищ кандидата, але виконані у впізнаваній стилістиці та мають відповідні гасла: 182-ий округ – Олександра Співаковського, 184-ий округ – Івана Вінника, Ігоря Колихаєва, 185-ий округ– Сергія Хланя, Вегандза Мясникяна, Павла Філіпчука. Також в області вже були зафіксовані такі білборди в стилістиці партії «Слуга народу» та «Опозиційної платформи - За життя». Також під агітацію, яка заборонена в «день тиші» та безпосередньо в день голосування, можуть підпасти таблички з назвами вулиць від благодійного фонду кандидатів, на яких міститься їх імена та прізвища. Такі впродовж року встановлює в 184-му окрузі Ігор Колихаєв, а в 186-му окрузі вже під час виборчої кампанії розпочав  встановлювати Євген Рищук. Отримати адміністративний штраф ризикують й кандидати, які планують у ці дні пересуватися на автівках з іменними наліпками. Такі авто були зафіксовані у кандидатів Михайла Опанащенка, Павла Філіпчука, Данила Репілевського та автобус із зображенням Володимира Іванова та Радикальної партії», – зазначила комунікаційниця.

Черговим «передвиборчим сюрпризом» для громадян стали так звані «листи щастя» від кандидатів. Такі послання вже були зафіксовані від кандидата в народні депутати в 182-му окрузі Олександра Співаковського, в штабі якого сказали, що персональні дані їм надав Пенсійний фонд, та від команди Василя Федіна, який балотується в тому ж окрузі.

Незважаючи  на те, що Херсонською міською радою та іншими ОМС були визначені місця для агітації, ОПОРА в липні продовжує фіксувати масову розклейку агітаційних матеріалів у непризначених для цього місцях – на зупинках, електроопорах, на транспорті, в під'їздах та навіть на вітринах магазинів. У той же час, наприклад, офіційна дошка для агітаційних матеріалів на площі біля центрального ринку досі залишається пустою.

Представники ОПОРИ розповіли, що в останній тиждень перед виборами стали масовими випадки «чорного піару». Тільки 13 липня у Херсоні були зафіксовані 2 випадки – роздача газети в стилі партії «Слуга народу» з негативними матеріалами про майже всіх кандидатів в народні депутати в 182-му окрузі та листівки з ознаками «чорного піару» проти кандидата Володимира Сальдо. 16 та 17 липня Херсон та 186-ий округ «засипали» листівками проти кандидатів від партії «Слуга народу». В Олешках та селах району масово розповсюджували «чорний піар» проти самовисуванця Євгена Рищука, в Новій Каховці – друковану продукцію проти Ігоря Колихаєва.  Також в липні відбувся підпал автівки довіреної особи кандидата від партії «Слуга народу» Павла Павліша, який представники штабу пов’язують з виборчими перегонами. 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.