Кандидати в народні депутати на Херсонщині залучають посадових осіб до своєї агітаційної кампанії. Сергій Хлань, Олександр Кістечок, Євген Рищук використовують для цієї мети районні ЗМІ. 9 липня пр ці факти ОПОРА повідомила в поліцію Херсонської області.

8 липня на сторінці села Іванівка в Фейсбуці, що має назву «Іванівська толока», розмістили фото листівки в підтримку чинного народного депутата та кандидата в 185-му окрузі Сергія Хланя, які були підписані головою Іванівської ОТГ Віктором Дебелим та директором Іванівського міжрайонного управління водного господарства Валерієм Щербанем.

У листівці міститься звернення до мешканців села з проханням підтримати на виборах Сергія Хланя, «який є гарантією цілодобової подачі води», а також повідомлення, що «саме Сергій Хлань залучив державні кошти на капітальний ремонт Водогону та очисної станції».

Повідомлення схожого змісту зафіксували спостерігачі ОПОРИ під час щотижневого медіа-моніторингу. У газеті «Нове життя» №26 від 4 липня під рекламною статтею Сергія Хланя розміщено матеріал, підписаний, головою Іванівської ОТГ та директором Іванівського міжрайонного управління водного господарства, в якому вони відкрито висловлюють підтримку кандидата в депутати Хланя.

Раніше іншій газеті – «Червоний промінь» – від 27 червня вийшов матеріал, підписаний керівником комунальної установи «Балка Великі Сірогози» Сергієм Недобером під назвою «Без Хланя води в Балці не буде». В ньому підкреслюється роль політика в у відродженні балки Великі Сірогози.

Народний депутат в 185-му окрузі Олександр Кістечок (від ВО «Батьківщина») також залучає посадових осіб до агітаційної кампанії. Так, в газеті «Рідний край» від 5 липня під рекламною статтею кандидата розміщений текст начальника відділу освіти Генічеської РДА Ірини Попової під назвою «Таких депутатів не вистачає», у якій написано: «Мій вибір це Кістечок Олександр Дмитрович».

Кандидата в народні депутати в 186-му окрузі Євгена Рищука підтримує головний лікар Херсонської обласної дитячої  туберкульозної лікарні Тетяна Гурова. Стаття з її відкритою підтримкою Євгена Рищука вийшла в газеті «Олешківський вісник» № 26 від 4 липня під програмою кандидата.

Як зазначив радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк, згідно з ч. 1 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» участь у передвиборній агітації забороняється у робочий час посадовим і службовим особам органів виконавчої влади, та органів місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам,  крім випадків, коли відповідна посадова чи службова особа є кандидатом. Відповідно до ч. 1 ст. 2 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» посадовою особою місцевого самоврядування є особа, яка працює в органах місцевого самоврядування, має відповідні посадові повноваження щодо здійснення організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій і отримує заробітну плату за рахунок місцевого бюджету.

 
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)