У місті Херсоні (182 та 183 виборчі округи) та на території 186-му ВО спостерігачі ОПОРИ зафіксували масове розміщення білбордів, сітілайтів та агітаційних листівок кандидатів у народні депутати з порушенням виборчого законодавства. Про дані факти було повідомлено в поліцію Херсонської області. 

11 липня в районі Текстильного комбінату в Херсоні спостерігач ОПОРИ зафіксував великий банер кандидатки в народні депутати в 183-му окрузі Зої Бережної (самовисуванка) без вихідних даних, а також листівки кандидата в 132-му окрузі Сергія Герасимюка (самовисуванець) без вихідних даних, які були розклеєні на кожному стовпі в районі ТРЦ «Фабрика» з декількох сторін. Про можливі порушення виборчого законодавства спостерігач повідомив в правоохоронні органи та склав заяву, що увійшла в журнал єдиного обліку під № 11861.

10 липня спостерігач ОПОРИ зафіксував в місті Херсоні сітілайти кандидата в народні депутати в 183-му окрузі від «Опозиційної платформи – за життя» Михайла Опанащенка з невірно вказаними вихідними даними, а саме – тиражем. На сітілайтах був вказаний тираж 10 примірників, хоча тільки в одному районі спостерігач зафіксував 12 штук.

Також спостерігачем був зафіксований білборд кандидата в народні депутати Валерія Кулешова (183-ій ВО, самовисуванець) без вихідних даних та білборд партії «Опозиційний блок» з зображенням Олександра Вілкула, де зазначені не повні вихідні дані – тільки замовник. 

Про дані факти спостерігач ОПОРИ повідомив в 102, на місце приїхали правоохоронці та прийняли заяву про можливі правопорушення, яка увійшла до журналу єдиного обліку під № 13625.

9 липня в селищі Каланчак на будинках, стовпах та в інших місцях було зафіксовано більше 10 листівок кандидата в народні депутати від партії «Слуга народу» Олексія Ковальова (186-ий ВО) без вихідних даних.  

Спостерігач ОПОРИ викликав поліцію та написав заяву щодо можливого порушення, яке було зафіксовано Каланчацьким відділом поліції в журналі єдиного обліку під № 2285.

Того ж дня в селищі міського типу Чаплинка (186-ий ВО) спостерігач ОПОРИ зафіксував розклеєні на багатьох стовпах листівки благодійного фонду кандидата в народні депутати Євгена Рищука без вихідних даних.

Про даний факт спостерігач повідомив поліції, зателефонувавши 102. Правоохоронці приїхали на місце та зафіксували відповідну заяву в журналі єдиного обліку за №2375.

Також 9 липня в Херсоні спостерігач ОПОРИ зафіксував білборди з порушеннями кандидата в народні депутати Володимира Сальдо (182-ий округ, від «Опозиційної платформи – за життя»). Один з них не містив вихідні дані, а на іншому вони були доклеєні зверху. Спостерігач викликав поліцію та склав заяву про можливе правопорушення.

Згідно з ч. 7 ст. 69 Закону України «Про вибори народних депутатів України» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Відповідно до ч. 23 ст. 74 того ж Закону забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.