Передвиборча активність на Вінниччині розпочалася дочасно. А після офіційного старту виборчої кампанії активність політичних партій і політиків посилилась та набирає обертів. Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала різноманітні прояви виборчого процесу у Вінницькій області протягом вересня.

У вересні ТВК реєстрували кандидатів на посади міських, сільських та селищних голів, а також кандидатів у депутати до відповідних рад. Не обійшлося без відмов у реєстрації та судових позовів з цього приводу. Як повідомляла ОПОРА, Козятинська міська територіальна виборча комісія відмовила чинному міському голові Олександру Пузирю в реєстрації кандидатом на цю ж посаду та кандидатом у депутати Козятинської міськради. Проте Вінницький окружний адміністративний суд задовільнив позов місцевого осередку політичної партії «Слуга народу» і Олександр Пузир таки братиме участь у виборчих перегонах.

Також на Вінниччині відбулася низка відмов у реєстрації партійних списків та окремих кандидатів. Причини відмов різні – через неповідомлення ТВК про конференції, недотримання гендерних квот, приналежність до інших партій. 

Відбулися партійні конференції з висування кандидатів, на більшості з них побували представники ОПОРИ. Деякі з конференцій місцевих осередків партій відвідали лідери політичних сил. Так, у Вінниці протягом вересня побували лідер партії «Європейська солідарність» Петро Порошенко, лідер партії «Українська стратегія Гройсмана» Володимир Гройсман, співголова партії «Опозиційна платформа – За життя» Юрій Бойко.

За повідомленням спостерігачів, осередок партії «Живіть в достатку» провів конференцію не у вказану заздалегідь дату.

Також 29 вересня Вінниччину відвідав з робочим візитом Президент України Володимир Зеленський. Він інспектував об’єкт програми «Велике будівництво» – СКА «Здоров’я», відвідав Вінницький національний технічний університет, де розповів про ініціативи влади щодо підтримки підприємництва та ІТ-сектору. У готелі «Франція» Президент провів форум Національної ради реформ за участі урядовців, керівника «Офісу простих рішень» Міхеїла Саакашвілі та керівництва області. На цей захід місцеві журналісти не мали можливості потрапити.

У вересні в області значно збільшилася кількість зовнішньої політичної реклами, зокрема білбордів та сіті-лайтів. Спостерігачі ОПОРИ фіксували білборди без вихідних даних із назвами чи символікою організацій політичних партій, які на момент фіксації цієї реклами вже стали  суб’єктами виборчого процесу, оскільки провели місцеві конференції з висунення кандидатів на місцеві вибори. Такі матеріали розміщували політичні сили «За майбутнє», «Європейська солідарність», «Українська стратегія Гройсмана» та «Перемога Пальчевського». Наприкінці місяця продовжують траплятися поодинокі випадки фіксації білбордів без вихідних даних політичних партій «Пропозиція», «Європейська солідарність», «Перемога Пальчевського», «Наш край», «Українська стратегія Гройсмана».

Крім того, використовуються інші формати зовнішньої агітації. Так, зокрема, у Гайсині розміщують переносні банери з написом: «Пропозиції до Стратегії розвитку Вінницької області 2030… Українська стратегія Гройсмана». Також переносні банери, газети та листівки з інформацією про кандидатів від партії «Українська стратегія Гройсмана» зафіксовано у Вінниці. Зазначимо, що вся ця продукція має вихідні дані.

Крім того, у Вінниці було зафіксовано пошкодження білбордів партій «Опозиційна платформа – За життя» та «Перемога Пальчевського».

Також у Гайсині зафіксовано наліпки з написом: «Партія вінничан» та символікою партії на автівках.

Протягом вересня у Вінниці зафіксовано намети політичних партій «Голос», «Партія вінничан», «Опозиційна платформа – За життя» та «За майбутнє», з яких розповсюджувалися газети. Газети від політичної партії «Наш край» також розповсюджували у місті Липовець (Вінницький район).

Трапляється на Вінниччині й розміщення агітації у невизначених місцях – ймовірно, з недотриманням правил агітації та з порушенням норм благоустрою. Так, в селах Уладівка та Журавне (Хмільницький район) розміщені зовнішні агітаційні матеріали політичної партії «Партія Вінничан» на електроопорах і стовпах.

У Вінниці агітаційні матеріали на користь кандидата до обласної ради від осередку партії «Батьківщина» Романа Ларіна розміщені на деревах, стовпах та дошках оголошень. А агітація на користь осередку Партії вінничан із зображенням лідера політсили Віктора Бронюка розміщена на металевому паркані.

Особлива активізація політичної благодійності партій та політиків спостерігалася 1 вересня, коли регіональні політики та потенційні кандидати відвідували школи. А дехто з них встиг відвідати кілька навчальних закладів протягом дня, дехто обмежувався словами вітань, деякі дарували подарунки і фіксували це на фото і відео. Дехто використовував при цьому партійну символіку.

Як повідомлялось у публікації ОПОРИ, політики у Вінницькій області продовжують надавати благодійну допомогу виборцям, хоча інтенсивність таких заходів у період реєстрації кандидатів та партій дещо знизилась. Зокрема, кандидати у депутати Вінницької міської ради та на посаду міського голови Вінниці від політичної партії «Європейська солідарність» у вересні брали участь в облаштуваннях дитячих майданчиків та влаштовували розваги для дітей. 

З 25 вересня більшість потенційних кандидатів вже отримали підтвердження про їх офіційну реєстрацію кандидатами. Нагадаємо, що у частині 1 статті 52 Виборчого кодексу йдеться про те, що передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24-й годині останньої п’ятниці перед днем голосування.

Не обійшлося на Вінниччині без активного політичного протистояння. Так, у Калинівському районі стався конфлікт між двома депутатами та кандидатом в депутати, внаслідок чого один з чоловіків потрапив до лікарні. Як зазначено на сторінці Поліції Вінниччини у соціальній мережі Facebook, конфлікт виник 23 вересня, його учасниками стали чинний депутат Калинівської районної ради, який балотується до ради Калинівської територіальної громади, депутат Вінницької обласної ради та кандидат в депутати обласної ради.

Що стосується підготовки та організації виборчого процесу, то варто нагадати, що згідно з частиною 3 статті 53 Виборчого кодексу України, місцеві органи виконавчої влади, органи влади Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування не пізніш як у перший день виборчого процесу відповідних виборів відводять місця та обладнують стенди, дошки оголошень у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації.

У статті 57 Виборчого кодексу також передбачені обмеження щодо ведення передвиборної агітації, які забороняють розміщення агітаційних матеріалах в наступних місцях:

  • розміщення друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, політичної реклами та повідомлень про перебіг виборчого процесу на пам’ятках архітектури, а також у місцях, де такі матеріали можуть перешкоджати безпеці дорожнього руху;
  • розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної та комунальної власності;
  • розміщення матеріалів передвиборної агітації у транспортних засобах громадського користування та на їх зовнішній поверхні, у тому числі таксі, розміщення таких матеріалів у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, зупинках громадського транспорту, а також розповсюдження матеріалів передвиборної агітації через телерадіотрансляційні або інші інформаційні мережі сповіщення пасажирів та інформаційні табло у приміщеннях станцій та вагонах метрополітену, автобусних та залізничних вокзалів, портів та аеропортів, на зупинках громадського транспорту, на проїзних разових, місячних чи інших квитках забороняється.

ОПОРА нагадує, що згідно з частиною 5 статті 51 Виборчого кодексу України, прихована передвиборна агітація, а також розміщення або поширення матеріалів передвиборної агітації, не позначеної відповідно до вимог цього Кодексу, забороняються. Реклама друкованих видань (газет, журналів, книг), інших товарів та послуг з використанням прізвищ чи зображень (портретів) кандидатів, назв чи символіки політичних партій - суб'єктів виборчого процесу вважається передвиборною агітацією. До передвиборної агітації також належить використання символіки (гімну, прапора, розпізнавального знака, девізу) або логотипів партії - суб'єкта відповідного виборчого процесу, використання передвиборних слоганів, гасел кандидатів, партій (організацій партій) - суб'єктів відповідного виборчого процесу, а так само повідомлення про проведення видовищних чи інших публічних заходів на підтримку партії, кандидата або про підтримку зазначених заходів кандидатами, партіями (організаціями партій) - суб'єктами відповідного виборчого процесу, а також привернення уваги до участі у таких заходах партій чи певних осіб як кандидатів.

Згідно з частиною 6 статті 57 Виборчого кодексу України, забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії. 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)