Політики у Вінницькій області активно продовжують надавати благодійну допомогу виборцям. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА.

Так, у місті Вінниця неподалік залізничного вокзалу в одному з дворів з’явилися лавочки з табличками, на яких написано: «Шановним мешканцям будинку від депутата Вінницької міської ради Віктора Мацери».

Також у цьому дворі висить табличка на будинку із написом: «Поточний ремонт виконано за сприяння депутата Вінницької міської ради Віктора Мацери».

6 вересня у Вінниці відбулося дитяче свято. На афішах було зазначено, що воно відбуватиметься за ініціативи депутата Вінницької міської ради Вадима Кудіярова. Під час свята дітей розважали аніматори, влаштовувались конкурси, учасникам яких роздавали призи у вигляді сковорідок, цукерків, чашок.

Як повідомив спостерігач ОПОРИ, під час заходу також збирали контактні дані батьків, діти яких брали участь у святі.

Зазначимо, що на аркуші, де записували персональні дані, не було вказано пункту про згоду особи на обробку її персональних даних. Нагадаємо, що згідно з частиною 5 та 6 статті 6 Закону України «Про захист персональних» обробка персональних даних здійснюється для конкретних і законних цілей, визначених за згодою суб’єкта персональних даних, або у випадках, передбачених законами України, у порядку, встановленому законодавством. Не допускається обробка персональних даних про фізичну особу, які є конфіденційною інформацією, без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Також у соціальній мережі Facebook на своїй сторінці Віталій Донець (як зазначено на сайті реабілітаційного центру «Промінь», він є його директором) написав про те, що у місті Погребище було організовано медичний огляд.

«Спілкуючись з громадами про стратегію розвитку «Погребище 2030», виявили нагальну потребу в огляді дітей профільними лікарями. З нашої ініціативи сьогодні відбувається такий огляд у Погребищенському фаховому медичному коледжі. Особлива подяка директору коледжу Олександру Федоровичу Гаврилюку та лікарям реабілітаційного центру «Промінь» за волонтерську діяльність і підтримку дітей Надросся. Записатися на проходження огляду можете за телефоном +380 (67) 598 50 78», - йдеться у дописі.

У 2019 році Віталій Донець балотувався до Верховної ради України по виборчому округу №12 (центр – місто Вінниця).

«Так звана «політична благодійність» дуже поширена під час виборчого процесу та перед його початком. Після офіційного початку виборчого процесу, 5 вересня, така діяльність з боку зареєстрованих кандидатів може трактуватися як підкуп виборців. Змінений напередодні виборів Кримінальний кодекс України передбачає відповідальність, як за одержання виборцем неправомірної вигоди, так і за пропозицію або надання виборцю такої вигоди (стаття 160 Кодексу). Чинне законодавство передбачає відповідальність і за надання виборцям, юридичним особам неправомірної вигоди, що супроводжується передвиборною агітацією», - наголошує координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Вінницькій області. 

Зазначимо, що 26 серпня Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) опублікувало роз’яснення стосовно права політичних партій здійснювати благодійну діяльність: політичні партії під час провадження статутної діяльності не можуть використовувати свої майно та кошти на благодійну діяльність. Благодійна допомога в період виборчого процесу не повинна надаватись від імені політичної партії або будь-яким чином пов’язуватись із її діяльністю. Благодійна допомога від партії в період виборчого процесу містить ознаки непрямого підкупу виборців. Вона передбачає кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років або від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років (частина 3 статті 160 Кримінального кодексу України). Виборчий процес розпочинається за 50 днів до дня місцевих виборів — 5 вересня.

Нагадаємо, що частина 6 статті 57 Виборчого кодексу України вказує, що забороняється проведення передвиборної агітації або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, подарункових сертифікатів, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, у тому числі від імені благодійних організацій, засновниками або членами яких є кандидат (кандидати), партія (місцева організація партії), та інших благодійних організацій, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), партію (місцеву організацію партії) або згадуванням імені кандидата, назви партії (місцевої організації партії), символіки партії.

Передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів (крім матеріалів передвиборної агітації, виготовлених за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), згадуванням імені такого кандидата (кандидатів) або партійної символіки, вважається підкупом виборців.

Раніше ОПОРА повідомляла, що на Вінниччині активізується благодійність з «політичним відтінком».

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)