У вересні активність українських політиків та партій, а також дотичних до політики акаунтів у соціальній мережі Facebook та Instagram зросла у порівнянні з останнім місяцем літа. Загальні витрати на політичну рекламу сягнули від 230 157 до 335 409 доларів. Загалом протягом місяця транслювалося 11 813 рекламних дописів, серед яких 6,8% були розміщені із порушенням правил Facebook щодо публікації політичної реклами. У вересні минулого року, в розпал кампанії місцевих виборів, витрати були значно більшими.

Найбільше політичних реклам транслювалося 17 вересня, поряд із тим найбільша сума коштів була інвестована у просування публікацій 1 вересня.

У вересні досить активно велися агітаційні онлайн-кампанії претендентів на посаду міського голови у Харкові. Як в липні та серпні, найбільше політичної реклами таргетувалося на користувачів із цього регіону. Традиційно, вкладаються кошти також у показ рекламних повідомлень для жителів Дніпропетровщини, Львівщини та Києва. У порівнянні з іншими регіонами зріс показник таргетування реклами на користувачів із Черкащини, де в одному із округів у жовтні відбудуться проміжні вибори народного депутата.

Так, серед кандидатів в окрузі № 197 (Черкащина) інструмент політичної реклами у Facebook використовували 7 кандидатів. Витрати більшості — до 200$. При тому висуванець партії "Слуга народу", чинний міський голова Золотоноші Віталій Войцехівський інвестував у власний піар як кандидата 2859 доларів. А це одинадцятий показник з найбільших витрат серед всіх, хто рекламував політичний контент в українському сегменті Facebook цього місяця. 

Десятка найщедріших рекламодавців витратила на просування промо-постів 41 360 американських доларів. Це — сторінки трьох політичних партій; чотири сторінки, пов'язані із учасниками боротьби за крісло міського голови Харкова; сторінка колишнього прем'єр-міністра України; а також ЗМІ та ініціативи політичної партії.

У фокусі — виборці Харкова

Найбільше,  відповідно до даних Facebook Ad Library Report, у вересні витратила на рекламу в соцмережах сторінка всеукраїнського видання RegioNews.ua — 5962 доларів. Майже 90% рекламного контенту було налаштовано на покази користувачам із Харківщини. При цьому більша частина дописів спрямована на підкреслення позитивних сторін Михайла Добкіна як кандидата і критику його конкурента у виборчих змаганнях — секретаря міської ради Ігоря Терехова.

джерело: analyzer.oporaua.org

Майже 4,5 тисячі доларів було інвестовано у політичну рекламу на сторінці Наш Дом — Харьков. Команда Михаила Добкина, створеній 11 серпня 2020 року. Михайло Добкін у вересні був зареєстрований як кандидат на посаду Харківського міського голови. Цього місяця на сторінці рекламувалося 18 публікацій, присвячених висуванню кандидата, його програмі, а також “ініціативам” громадської організації, зокрема міської програми “Турбота”, що збирає персональні дані харків'ян. Уся реклама на сторінці політика транслюється російською мовою. Хоча офіційний статус кандидата Михайло Добкін отримав 25 вересня і балотується він шляхом самовисування, рекламу на сторінці продовжує оплачувати громадська організація Наш Дом Харьков (Михайло Добкін — співзасновник цієї ГО).

джерело: analyzer.oporaua.org

У вересні вперше до десятки найщедріших рекламодавців потрапила сторінка ще одного кандидата на пост мера Харкова Костянтина Немічева. Сторінку було створено лише 16 серпня 2021 року. Витрати на рекламу — 3656 доларів. Політик позиціонує себе як “єдиний кандидат від проукраїнських сил”, у рекламних дописах переважно розповідає виборцям про себе та про плани на посаді міського голови, анонсує власні агітаційні заходи, критикує місцеву владу, а також закликає підписників вподобати його соцмережі (зокрема, канал в Тelegram).

джерело: analyzer.oporaua.org

Ще одна новостворена сторінка (7 вересня), яка “працює” на харківські вибори, потрапила до топ-10 найбільших рекламодавців. Йдеться про сторінку — Народний праймеріз, яка перші три дні свого існування мала назву Yedynyikandydat. Оплачувало рекламу Маркетинговое агентство полного цикла "Прайм", витрати — 3333 долари. Транслювалися рекламні пости на сторінці у проміжку між 11 та 21 вересня. Всі вони закликали користувачів взяти участь в онлайн-голосуванні серед претендентів на роль єдиного кандидата від проукраїнських сил Харкова на сайті https://kandidat.kh.ua/.

Онлайн-комунікація та просування партій

Щомісяця активно використовує можливості реклами у соцмережах сторінка партії “Слуга Народу”. У вересні саме на цій сторінці рекламодавці запустили найбільшу кількість реклам — 313, витративши на просування 5174 долари. Кожна окрема реклама коштувала партії до 100 доларів. Як і минулого місяця, найбільше уваги рекламодавці присвятили користувачам із трьох західних областей — Львівської, Закарпатської та Івано-Франківської.

джерело: analyzer.oporaua.org

Використовувала інструмент політичної реклами і сторінка політичної партії “За майбутнє”. Витрати у вересні — 3338 доларів. Рекламний контент (інформування пропозиції партійців щодо політичних питань та законодавчих ініціатив; анонси програм за участі представників партій; розповіді про представників місцевої влади тощо). Найбільше показів цих реклам відбулося для користувачів із Донецької, Івано-Франківської, Львівської та Волинської областей.

джерело: analyzer.oporaua.org

Всього дві рекламні публікації транслювалися на сторінці політичної партії “Наш край”. При цьому, за інформацією із дисклеймерів, одну із них оплатила сама партія, а іншу — Валерій Клименко (ймовірно, голова Київська міської організації політичної партії). Промоція постів  щодо фінансування  сфери освіти коштувала 3310 американських доларів. Таргетувалася реклама на користувачів із усіх регіонів, однак більше ці пости мали побачити жителі Дніпропетровщини та Одещини.

джерело: analyzer.oporaua.org

Політики, ЗМІ та партійна ініціатива

До топ-3 за витратами на політичну рекламу протягом вересня входить сторінка колишнього прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка. У вересні політик оплатив трансляцію трьох публікацій, що рекламувалися у 68 постах загальною вартістю 4831 американський долар. Весь рекламний контент був присвячені молодіжній зустрічі Київського безпекового форуму, яка відбулася у Львові.

джерело: analyzer.oporaua.org

Третій місяць поспіль до десятки найбільших замовників політичної реклами в Facebook  входить сторінка онлайн-каналу Перший незалежний. У вересні витрати PNK на промоцію своїх матеріалів склали 4097 доларів. Контент: підсанкційні ЗМІ, судовий розгляд справи Віктора Медведчука, декларування фінансових доходів, рівень заробітних плат в регіонах і вакцинація. Реклама публікації, що стосується впливу COVID-вакцин CoronaVac, AstraZeneca, Pfizer і Moderna на організм людини, є однією із найдорожчих цього місяця (із 5 вересня у просування було інвестовано від 600 до 700 доларів, наразі реклама ще активна).

джерело: analyzer.oporaua.org

3197 доларів сягнули витрати на  рекламу зі сторінки “Жінки ВОЛІ — Я МОЖУ”, проєкту, який ініційований політичною партією "Воля". Промотуються на сторінці безкоштовні освітні курси та вебінари від ініціативи щодо участі у політичному житті громад. Оплачує промоцію Ольга Ситник — членкиня ради партії "Воля" та засновниця  громадської організації "Жінки ВОЛІ" та жіночого рух "Я МОЖУ!".

джерело: analyzer.oporaua.org

Відповідно до даних інструменту Crowdtangle, найбільше реакцій та коментарів у серпні користувачі залишили під постами на  сторінках Першого незалежного та  партії “Слуга народу”. Але у відсотковому співвідношенні взаємодії — кількість підписників, найбільший результат мають дві новостворені сторінки, які таргетували рекламу на користувачів із Харківщини, зокрема сторінка, що просувала “праймеріз” щодо висування кандидатів напередодні виборів у Харкові, та кандидата на цих виборах Костянтина Немічева. Третій показник — у сторінки, що піарить його політичного опонента Михайла Добкіна. Поряд з тим найбільша кількість фоловерів минулого підписалися на сторінку Арсенія Яценюка.

 

 

* Оскільки Facebook Ad Library report не подає точної інформації про вартість політичної реклами, якщо вона не перевищила 100 $, то при аналізі витрат рекламодавців отримуємо дві суми – мінімальну та максимальну.

Якщо ви бажаєте самостійно дослідити витрати політичної партії або конкретного політика, скористайтеся Бібліотекою реклами Facebook та аналізатором політичної реклами, який розробила ОПОРА.  Якщо плануєте взяти участь у виборчих кампаніях восени, перегляньте відео-експлейнер ОПОРИ і агітуйте, не порушуючи закон.