Від 201 422 до 301 822 доларів* сягнули витрати на просування політичного контенту на сторінках українських політиків та партій, а також дотичних до політики акаунтів. У стрічках українців в соціальних мережах Facebook та Instagram транслювалося 11 253 рекламні дописи. Однак, дещо більше 5% промо-повідомлень не містили позначки “політична реклама”, якої вимагають правила Facebook вже більше двох років. За аналогічний період минулого року, відповідно до даних Facebook Ad Library Report, витрати були майже такі ж: у липні 2020 на Facebook-рекламу було витрачено від 212 007 до 328 134 американських доларів.

* Оскільки Facebook Ad Library report не подає точної інформації про вартість політичної реклами, якщо вона не перевищила 100 $, то при аналізі витрат рекламодавців отримуємо дві суми – мінімальну та максимальну.

У липні 2020 року політичний піар напередодні чергових місцевих виборів був уже досить помітний в українському сегменті Facebook. Цьогоріч же чітко виражена наявність активної онлайн-агітації у Харкові, де восени відбудуться позачергові вибори міського голови. Адже вперше найбільше політичної реклами таргетується саме на користувачів з цього регіону. Найбільше реклами демонструвалося жіночій аудиторії 55 – 64 років.

Хто найбільше витрачає на політичну онлайн-рекламу

Попри те, що найбільше промо-контенту пропонувалася для перегляду користувачам з Харківщини, серед десятки найщедріших рекламодавців лише одна сторінка місцевої політикині, яка є потенційним кандидатом на виборах восени.

Найбільше, відповідно до даних  дисклеймерів, інвестував у просування в соцмережах — PNK (Перший незалежний канал) зі сторінок чотирьох підсанкційних ЗМІ. Загальні витрати — майже 24 тисячі американських доларів.

Також одразу на кількох сторінках публікує рекламу політична партія “За майбутнє” — зі сторінки власне партії, її лідера Ігоря Палиці (не входить до топ-10) та Жіночого руху. Сумарні вкладення сягнули 10 704 $. Також до найбільших замовників політичної реклами цього місця входять сторінки партії “Слуга Народу” та політика Арсенія Яценюка, а також платформи Всеукраїнського Форуму Україна 30.

При доволі незначній кількості рекламних оголошень на кожній з чотирьох сторінок (36, 21, 15 і 14 постів відповідно), найщедрішим рекламодавцем місяця став Перший незалежний канал. Найбільші інвестиції були залучені на сторінці самого телеканалу  — майже 10 000 $, найменше на сторінці Телеканалу Zik  — 4365 американських доларів. Найбільше рекламних постів на всіх сторінках присвячені постаті голови політради політичної партії ОПЗЖ  Віктора Медведчука, в них ілюструється позиція політика щодо відкриття проти нього кримінальної справи, продовження домашнього арешту, критична оцінка постаті президента Зеленського та підтримка Медведчука президентом РФ Володимиром Путіним. Розбавляють їх матеріали з негативною оцінкою рішень влади щодо податків, тарифів, ринку землі, а також питань соціальної політики. Політична реклама зі сторінок поширювалася на користувачів з усіх регіонів та схожу за статево-віковим поділом аудиторію.

джерело: analyzer.oporaua.org

На сторінках двох партій, де транслювалося найбільше політичної реклами у липні, поширюється контент широкої тематики, який дещо перетинається, проте висвітлює ситуацію різних позицій. У промо публікаціях на обох сторінках пояснюються позицій партійців щодо політичних питань та законодавчих ініціатив;  їхня оцінка зовнішньополітичних викликів; уривки телеефірів за участі представників партій. На сторінці  “Слуга Народу” все ілюструється з позиції провладної партії, а на сторінці  “За майбутнє” критикується влада. За кількістю рекламних оголошень, які транслювалися протягом місяця, лідирує сторінка “Слуга народу” — 445 рекламних постів. Окрім того, на ній просуваються виступи “слуг народу” на Всеукраїнському форумі “Україна 30” та кілька спеціальних рубрик: відеоблоги; дописи про місцеві команди. 

джерело: analyzer.oporaua.org

На сторінці Жіночий рух “За майбутнє” здебільшого з користувачками “говорять” на соціальні теми та питання особистого розвитку. Але присутній на сторінці й критичний контент, зокрема, щодо освітньої та пенсійної політики влади та інших економічних рішень.

джерело: analyzer.oporaua.org

Традиційно серед найщедріших рекламодавців місяця сторінка Арсенія Яценюка. У липні на промоцію було витрачено 4 425 доларів. Стратегія рекламного контенту на сторінці політика незмінна:  багато однакових показів для різних регіонів, тема зовнішньої  політики,  виступ політика, клікбейтні оголошення. Незмінно контент зі своєї сторінки політик пропонує користувачам з усіх регіонів, однак таргетинг реклами не покриває Луганську та Донецьку області.

джерело: analyzer.oporaua.org

3342 долари інвестовано у політичну рекламу на сторінці депутатки харківської міської ради від партії “Слуга народу” Аліни Мустафаєвої. У частині із 65 рекламних публікаціях Мустафаєва позиціонує себе як кандидатку на виборах міського голови Харкова від політичної партії “Слуга народу” та проводить опитування щодо своєї підтримки у порівнянні із ще двома потенційними учасниками виборчих змагань Ігорем Тереховим та Михайлом Добкіним. А також закликає підписників слідкувати за її блогами в інших соціальних мережах. Нагадаємо, що використовувати інструмент політичної реклами у Facebook депутатка стала в лютому 2021 року.

джерело: analyzer.oporaua.org

У липні також продовжилася активна реклама  Всеукраїнського Форуму Україна 30, яку оплачує КВЦ Парковий, де знаходиться офіс партії “Слуга народу”. Нагадаємо, що ініціатива створення форуму належить Президенту України Володимиру Зеленському (відповідно до інформації в описі сторінки). З початку інформаційного висвітлення Форуму на промоцію в Facebook вже витрачено понад 18 тисяч доларів.  Демонструвалася реклама зі сторінки користувачам в усіх областях України (найменше — жителям столиці), серед вікових груп рекламодавці зробили акцент на “молодшій аудиторії”.

джерело: analyzer.oporaua.org

Найдорожчий рекламний пост у липні транслювався на сторінці політичної партії “Україна  — наш дім”, яка була створена лише 29 травня 2021.  За три дні трансляції публікації із закликом приєднатися до політичної сили у просування було інвестовано від 1 до 1,5 тисяч доларів. Відповідно до даних Opendatabot, 29 червня 2021 року політична партія “Рідний край” отримала назву “Україна — наш дім”, змінила адресу реєстрації з міста Дружківка Донецької області на Київ, а новим її керівником став колишній Віцепрем'єр-міністр України Борис Колесніков. У червні піар нової політичної сили розпочався на його сторінці.

джерело: analyzer.oporaua.org

Відповідно до даних інструменту Crowdtangle, найбільше у липні найбільше користувачі залишали реакції та коментували під постами на  сторінках партії “Слуга народу”, Арсенія Яценюка та Жіночого руху “За майбутнє”. На останній, а також на сторінці власне самої політичної сили відбувся найбільший приріст за цей період.

 

Читайте також: Скільки потенційні кандидати від 197 округу витратили у липні на рекламу в Facebook

Якщо ви бажаєте самостійно дослідити витрати політичної партії або конкретного політика, скористайтеся Бібліотекою реклами Facebook та аналізатором політичної реклами, який розробила ОПОРА.