Останнього літнього місяця сторінки українських політиків та партій, а також дотичні до політики акаунти скоротили інвестиції у просування свого контенту. Витрати зменшилися на кілька тисяч і сягають від 195 759 до 289 116 доларів*. Загалом у серпні** в соціальних мережах Facebook та Instagram транслювалося 10 704 рекламні дописи, серед яких 5,7% не містили позначки “політична реклама”. За аналогічний період минулого року всі цифри були майже вдвічі більшими - у серпні  2020 на промоцію 20 930 дописів було витрачено від 425 469 до 576 345 американських доларів.

Минулого року такі значні витрати були викликані стартом у вересні офіційної кампанії місцевих виборів. Тоді помітно наростили свою діджитал-присутність та стали вкладати великі гроші в онлайн-піар сторінки політичних партій. Цьогоріч теж спостерігається така тенденція — у мережі досить активно ведуться рекламні кампанії претендентів на кандидування у Харкові. Як і в липні 2021 року, найбільше політичної реклами таргетується на користувачів з цього регіону. 

Найбільші витрати на політичну онлайн-рекламу протягом місяця

Серед десятки найщедріших рекламодавців — сторінки двох політиків, які обіймали посаду прем'єр-міністра України; три сторінки, пов'язані із потенційними учасниками боротьби за крісло міського голови Харкова; сторінка колишнього міського голови Києва, а також ЗМІ та ініціативи політичної партії. 

Хоча у серпні найбільше, відповідно до даних Facebook Ad Library Report, витратив на рекламу в соцмережах — Олександр Шевченко. Позаяк вся реклама на його сторінці стосувалася ініціативи зі збору коштів на допомогу дитині, яка має рідкісне генетичне захворювання, цього місяця ми виключили сторінку політика із рейтингу тих, хто найбільше інвестує в онлайн- просування. 

Тож найбільше коштів у просування в соцмережах вклав колишній прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, який ще в лютому заявив про намір брати участь у наступній парламентській кампанії і з того часу активно використовує промоцію в соцмережах. У серпні на сторінці політика транслювалося 82 рекламні пости загальною вартістю 5068 американських доларів.  Найбільша їх кількість була опублікована у другій половині місяця та приурочена до свята державного прапора та Дня Незалежності. Як і попередньо, рекламні публікації супроводжувалися короткими клікбейтними закликами вподобати або ж долучитися до сторінки (підписатися) та емоційними фразами (“Слава Україні!”, “Дякую захисникам України”) тощо. Не демонструвалася реклама зі сторінки Арсенія Яценюка користувачам Facebook та Instagram із Луганщини та Донеччини.

джерело: analyzer.oporaua.org 

Найбільше політичної реклами у серпні “замовила” сторінка партії “Слуга народу”, витративши на промоцію 4708 доларів. У публікаціях на сторінці багато уваги присвячується молодіжному з'їзду партії; вітають українців з Днем Незалежності; пояснюються позиції партійців щодо політичних питань та законодавчих ініціатив; поширюються відеоблоги за участі представників партій. Найбільше політичної реклами зі сторінки демонструвалося для користувачів із Львівської та Закарпатської областей. 

джерело: analyzer.oporaua.org 

Майже 4 тисячі доларів у серпні було інвестовано у політичну рекламу на сторінці депутатки харківської міської ради від партії “Слуга народу” Аліни Мустафаєвої, яка заявила про свій намір балотуватися на виборах міського голови Харкова. У частині дописів вона позиціонує себе як висуванку від політичної партії “Слуга народу” та проводить опитування щодо своєї підтримки у порівнянні зі ще двома потенційними учасниками виборчих змагань Ігорем Тереховим та Михайлом Добкіним. Також Мустафаєва закликає підписників слідкувати за її блогами в інших соціальних мережах.

джерело: analyzer.oporaua.org 

У серпні вперше до десятки найщедріших рекламодавців потрапила сторінка Наш Дом - Харьков. Команда Михаила Добкина, створена 11 серпня 2020 року (вочевидь, напередодні попередньої кампанії місцевих виборів). Михайло Добкін ще 1 січня анонсував намір балотуватися на посаду Харківського міського голови. 3215 американських доларів на сторінці було інвестовано у промоцію публікацій про ті зміни, які чекають на Харків у майбутньому, а також “ініціативи лідера громадської організації “Наш Дом Харьков” Михайла Добкіна, які почали діяти у місті влітку. Вся реклама на сторінці політика транслюється російською мовою. Оплачує промоцію Наш Дом Харьков. Саме на цій сторінці в серпні транслювалася найдорожча реклама — сумарні витрати на дві публікації 1500 - 2000 доларів. Водночас трансляція однієї з публікацій на сторінці була зупинена через порушення правил розміщення від Facebook.

джерело: analyzer.oporaua.org 

Використовував інструмент політичної реклами для просування власного YouTube-каналу, книги, а також благодійного фонду колишній міський голова Києва Леонід Черновецький. Всі рекламні пости — відеоблоги Черновецького зі “спогадами” про українську політику. Рекламний контент таргетується на всі регіони України, із більшим відсотком показів для користувачів із Львівщини.

джерело: analyzer.oporaua.org

Тридцять рекламних публікацій оплатив на своїй сторінці колишній прем'єр-міністр Володимир Гройсман. У власне просування в Facebook та Instagram політик інвестував 2383 долари. Політик рекламував фрагменти власного інтерв'ю, вітав підписників зі святами та закликав вподобати сторінку, таким чином мотивувавши користувачів слідкувати за його акаунтом. В одному з інтерв’ю Гройсман говорить про те, що формує свою політичну силу “Українська стратегія”, яка змагатиметься за “мандати від людей” на всіх рівнях, в тому числі під час наступної парламентської кампанії. Найбільше політичної реклами зі сторінки політика транслювалося для користувачів із Львівської, Вінницької та Дніпропетровської областей. Одне повідомлення вартістю від 300 до 400 доларів було розміщене із порушенням правил мережі та видалене.

джерело: analyzer.oporaua.org 

4 393 доларів — саме стільки сягнули витрати на  рекламу зі сторінкиі однієї із ініціатив політичної партії Воля “Жінки ВОЛІ - Я МОЖУ”. Просуваються на сторінці освітні курси від ініціативи. Але таргетується реклама як на жіночу, так і на чоловічу аудиторію рівною мірою. Переважають покази для користувачів із Львівщини, Дніпропетровщини, Вінниччини. Оплачує промоцію Ольга Ситник — членкиня ради партії “Воля” та засновниця  громадської організації “Жінки ВОЛІ” та жіночого рух “Я МОЖУ!”.

джерело: analyzer.oporaua.org 

Як і липні, використовує просування публікацій в соцмережах сторінка Перший незалежний канал. PNK публікує матеріали з негативною оцінкою рішень влади щодо податків, тарифів, ринку землі, а також питань соціальної політики.

джерело: analyzer.oporaua.org 

Активно використовує можливості реклами у соцмережах сторінка всеукраїнського видання RegioNews.ua. 91% — саме такий пріоритет для рекламодавців становили користувачі з Харківщини. На рекламу всіх постів у серпні було витрачено 3420 доларів. Більша частина дописів — про політичну боротьбу в Харкові, де із позитивної сторони висвітлюються ініціативи та позиції потенційного учасника змагань за крісло міського голови Михайла Добкіна, і водночас критикується його суперник Ігор Терехов.

джерело: analyzer.oporaua.org

Просувала “народне голосування” щодо 100 сучасників, які змінили Україну, сторінка журналу “Фокус”. Витрати на промоцію у серпні склали 2368 американських доларів.  

Відповідно до даних інструменту Crowdtangle, найбільше реакцій та коментарів  у серпні користувачі залишили під постами на  сторінках партії “Слуга народу”, Володимира Гройсмана та Першого незалежного. Але у відсотковому співвідношенні “взаємодії — кількість підписників” найкращий результат має сторінка Наш Дом — Харьков. Команда Михаила Добкина. На останній відбувся найбільший приріст кількості фоловерів за цей період. 

* Оскільки Facebook Ad Library report не подає точної інформації про вартість політичної реклами, якщо вона не перевищила 100 $, то при аналізі витрат рекламодавців отримуємо дві суми – мінімальну та максимальну.

** Оскільки Бібліотека політичної реклами пропонує 30-денний діапазон дат для отримання і завантаження даних, які зберігаються в сховищі, то моніторинг політичної реклами в Facebook, який здійснила ОПОРА, включає дані за 30.01.2021 – 28.02.2021.

Читайте також: 

Серед потенційних кандидатів в окрузі 197 найбільше інвестує у просування в Facebook Віталій Войцехівський

Якщо ви бажаєте самостійно дослідити витрати політичної партії або конкретного політика, скористайтеся Бібліотекою реклами Facebook та аналізатором політичної реклами, який розробила ОПОРА.  Якщо плануєте взяти участь у виборчих кампаніях восени, перегляньте відеоексплейнер ОПОРИ і агітуйте, не порушуючи закон.

Цей звіт підготовлений завдяки підтримці американського народу, що була надана через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Думки і твердження, висловлені у звіті, можуть не співпадати з позицією USAID та уряду США.