У серпні зі значною перевагою у показах (понад 60%) для користувачів із Черкащини політична реклама транслювалася з 32 фейсбук-сторінок. Значна частина промотованого контенту, а це майже 250 оплачених публікацій, була орієнтовна на потенційних виборців – мешканців громад 197 округу, де восени відбудуться проміжні вибори до Верховної Ради.

Загалом на користувачів Facebook  з Черкаської області таргетується 4,2% всієї політичної реклами українського сегменту соціальної мережі. Це середній показник.

У цьому матеріалі Громадянська мережа ОПОРА зосереджує увагу на тих постах, що транслювалися зі сторінок потенційних учасників виборчої кампанії, а також тих, що були розміщені на інших акаунтах, однак згадували чи висвітлювали діяльність політиків, котрі, вірогідно, змагатимуться за депутатський мандат. ОПОРА дослідила витрати потенційних кандидатів  за допомогою Бібліотеки  реклами у Facebook та аналізатора реклами.

Найбільше рекламних публікацій у серпні було розміщено на сторінці міського голови Золотоноші, ймовірного висуванця партії «Слуга народу» Віталія Войцехівського. Незважаючи на те, що політик має значний політичний досвід, зокрема й у балотуванні, фейсбук-сторінку, з якої траслюється політична реклама, було створено лише 29 липня 2021 року. Прикметно, що візит голови партії «Слуга народу» Олександра Корнієнка до Черкас, під час якого він виділив Войцехівського як кандидата від партії на окрузі, відбувся 27 липня. Станом на 31 серпня сторінку вподобали 843 особи, а підписалися на оновлення дещо більше – 949. Адмініструють сторінку 8 осіб, а відповідно до інформації з дисклеймеру оплачує промоцію Віталій Войцехівський. З моменту створення на сторінці було опубліковано 52 публікацій, що потрапили до Бібліотеки політичної реклами. Загальні витрати на їхнє просування складають дещо більше 1100$. Лише дві публікації коштували від 100 до 199$, решта – до 100$. У промотованих постах Войцехівський розповідає про свої візити у різні населені пункти округу, приурочені до святкових дат; вітає громадян з днем незалежності, розповідає про завершення демонтажу білбордів у Золотоноші. Частина постів супроводжуються відеороликами, які завершуються стилізованою у кольори партії «Слуга народу» заставкою з написами, як і на білбордах, які водночас розміщені на решті території округу: «Громада за свого», «Черкащина – Батьківщина сильних» тощо.

Менше 100 доларів заплатив за рекламу 7 публікацій (здебільшого короткі відео) у серпні народний депутат VIII скликання Владислав Голуб. Два дописи присвячені перенесенню центру 197 виборчого округу з Канева до Золотоноші, на що потенційний кандидат відреагував доволі критично. Також у промотованих публікаціях потенційний кандидат розповідає про зустрічі з жителями громад округу, а також про «зроблені» в окрузі справи, зокрема й від імені нещодавно зареєстрованої ГО «Разом ми потужна сила». Розміщує політик рекламу на сторінці, створеній ще у 2015 році, і згідно з даними дисклеймера сам її оплачує. Загалом Владислав Голуб з червня 2019 (початок функціонування Бібліотеки політичної реклами в Україні) інвестував у власну промоцію в соціальній мережі Facebook трохи більше 2000 $.

На сторінці представника партії «Національний корпус» Ігоря Зайчука, який про намір балотуватись на окрузі заявив ще всередині лютого, у серпні транслювалося 6 рекламних постів, загальною вартістю майже 100$. У пості, який рекламувався 16-17 серпня, Ігор Зайчук написав: «Я йду в народні депутати, йду, щоб захистити Україну…». Налаштування таргетингу відповідно до вікоаих груп на сторінці політика має певні особливості: у групах від 25 до 54 років більше реклами демонструється чоловікам, жіноча аудиторія переважає у групах з 55 років.

Також про висування Ігоря Зайчука як претендента у народні депутати йдеться в одній із семи політичних реклам на сторінці Патріоти України (створена 15 червня 2021 року).

У серпні на своїй сторінці Андрій Іллєнко (Андрій Іллєнко – офіційна сторінка) промотував дві публікації, вартістю 20 доларів. Обидві були присвячені Черкащині: одна стосувалася зміни центру виборчого округу № 197, інша – ситуації із видобутком піску в селі Пекарі, що входить до меж округу. Прикметно, що політична реклама зі сторінки Іллєнка не запускалася із листопада 2020 року по травень 2021. З часу відновлення платної промоції постів більшість з них стосувалася населених пунктів чи інших об’єктів округа, а також заходів, організованих політиком.

Серед 30 рекламних постів на сторінці медіахабу Черкаси NOW, який рекламує свої відео з YouTube-каналу, щонайменше у 8 фігурує депутат облради та перший заступник голови партія «Європейська Солідарність» Роман Сущенко. Сторінка Черкаси NOW створена 21 січня 2021 року, з того часу рекламу було витрачено майже 400 доларів, цього місяця дещо більше 60 доларів.

Дві рекламні публікації, які стосувалися виборів на окрузі №197 та таргетувалися на мешканців Черкащини, розмістили на сторінці всеукраїнського онлайн-видання Крещатик.NEWS. За кожну з них було сплачено менше 100 $. Обидва матеріали ілюструвалися фотографією міського голови Золотоноші Віталія Войцехівського, один був про ймовірне висування чинного мера на виборах восени віл «Слуги народу», інший – про ймовірне перенесення центру округу із Канева до Золотоноші.

Одна політична реклама у серпні була запущена зі створеної 12 травня 2021 року сторінки Вибори 197 округ. За просування публікації онлайн-видання Апостроф, в якій йшлося про результати «дослідження на 197 окрузі» щодо електоральних вподобань виборців було сплачено 20 доларів.