Фото, AP Photo / Alexander Zemlianichenko

На коли заплановані російські президентські “вибори” і яка їх специфіка? 

Вибори мали відбутися 17 березня 2024 року, але після початку пандемії COVID-19 росіяни практикують голосування протягом кількох днів. Цього разу воно відбуватиметься 15–17 березня. Вже оголошено, що, як і під час осінньої кампанії, будуть діяти пересувні пункти голосування, які використовувалися для контрольованого голосування та фальсифікацій.

Про театр абсурду попередньої кампанії читайте за посиланням.

Скільки строків Путін перебуває на посаді президента РФ? 

Владімір Путін може вже вп’яте зайняти посаду Президента РФ. Перший період його президентства припадає на 2000–2004 і 2004–2008 роки, а другий — на 2012–2018 та 2018–2024 роки. У проміжку між ними номінально посаду глави держави обіймав Дмітрій Мєдвєдєв, який у 2008 році ініціював внесення змін до конституції задля збільшення строку президентських повноважень із 4 до 6 років. У результаті Путін отримав можливість залишитися при владі ще на два терміни загальною тривалістю 12 років. Загалом офіційно він є президентом уже 20 років, а з урахуванням перебування на посаді прем'єр міністра, він керує Росією близько 26 років.

Чому у схемі “Вова-Діма-Вова” більше немає потреби? 

На час обрання Путіна у 2012 році в російській конституції діяло обмеження: одна людина могла бути президентом не більше 2 строків поспіль. Це означало, що каденція Путіна мала б завершитися у 2024 році. Втім, у 2020 році була ініційована чергова конституційна реформа, яка, з першого погляду, встановила жорстку межу в два терміни в цілому, а не поспіль, а з іншого — дозволила Путіну балотуватися на 3-й строк поспіль. Конституційний суд Росії визнав легальність “обнулення”, хоча у 1998 році, розглядаючи аналогічне питання, він заборонив президенту Єльцину висуватися втретє поспіль. Судді пояснюють нове рішення тим, що в основний закон включили “спеціальну обмовку”, якої не було раніше. Вона враховує “конкретно-історичні фактори <…>, в тому числі ступінь загроз для держави та суспільства, стан політичної й економічної систем”. 

Нині, на відміну від 2008 року, потреби “проміжному” глави держави немає. Птенційно Путін може керувати Росією до 2036 року, що загалом становитиме 32 роки на посаді президента і близько 38 років при владі.

Чому російські вибори нелегітимні?

Недемократичні президентські вибори, як, власне, й авторитарний (тоталітарний) режим у Росії в цілому, делегітимізує російську владу. Одним з основних інструментів, якими народ уповноважує владу, є демократичні вибори, адже в їх основі лежить довіра до результатів, а отже, і справжнє визнання влади народом без страху та примусу. Натомість в умовах  незмінюваності влади, відсутності демократичних прав і свобод (зокрема вільної політичної конкуренції та вільних медіа) результат таких виборів не може відповідати справжній волі народу, тому й призводить до нелегітимності Путіна як президента Росії.

Детальніше про (не)легітимніст російських виборів читайте за посиланням: 

Чому недемократичність виборів впливає на (не)легітимність президентської влади в Росії?