Поруч з Житомиром ще одне місто обласного підпорядкування – Бердичів, який є центром одномандатного виборчого округу №63. У продовження циклу матеріалів про політичну карту Житомирської області проаналізуємо в чому особливості округу і чим він такий привабливий для кандидатів. 

Місто є значним залізничним вузлом, де сходяться магістралі Бердичів — Житомир та Козятин – Шепетівка. Від Бердичева відходять автомобільні шляхи на Житомир, Вінницю, Любар, Хмільник, Білу Церкву.

Територія міста становить 3533 га, яка умовно розбита на 7 мікрорайонів. На 266-ти вулицях і провулках станом на 1 січня 2018 р проживали 76,2 тисяч осіб.  Бердичів – 2-ге  місто за розмірами в області. 

До виборчого округу №63, окрім самого міста Бердичів,  входять ще 4 райони: Андрушівський, Бердичівський, Попільнянський та Ружинський. За даними сайту Децентралізація gov.ua , у цих районах  вже є 10 об'єднаних територіальних громад. У Бердичівському та Попільнянському районах по 4 ОТГ,  в Андрушівському та Ружинському по одній.

На сайті Центральної виборчої комісії зазначено, шо в окрузі 225 виборчих дільниць і орієнтовно 159 095 виборців. 

#Округ_промисловий

За інформацією Агенції регіонального розвитку Житомирської області, серед ресурсів Бердичів має:  Мінерально-сировинні запаси: каоліни (найбільші каолінові поклади (Велико-Гадомінецький) - загальні запаси сировини 315 млн тонн, суглинки, пісковики та глина. Площа сільгоспземель - 31.5 тис. га.  Підприємства в основному виготовляють продукти харчування, напої, легку промисловість. Основний експорт: вироби з деревини, одяг, сільськогосподарська продукція. Основні напрямки розвитку: енергозбереження, технології, будівництво доріг, розвиток готельно-ресторанного бізнесу, туризм (музей англійського письменника Йосипа Конрада). Вартість землі в Бердичівському районі - середня базова грошова оцінка становить 30,572 грн / га.

На території міста розташовано близько 30 підприємств. 

За інформацією, розміщеною на офіційному порталі міста, підприємства Бердичева виготовляють якісну, високотехнологічну продукцію, відому далеко за межами України, за що неодноразово відзначалася нагородами на державному та міжнародному рівні. Основними галузями промисловості є харчова, легка, деревообробна промисловість, виробництво машин та устаткування.

Найбільшими підприємствами в місті є к ТОВ «Бердичівський хлібозавод», ТОВ «Три ведмеді», ТОВ «Бердичівський пивоварний завод», ТОВ «Бердичівпиво», ТОВ «Інко-Фуд Бердичів», ТОВ «Ревега», засновником якого є народний депутат і кандидат в депутати Олександр Ревега. ПАТ «Бердичівський машинобудівний завод «Прогрес», ПАТ фірма «Беверс»,ТОВ «А-Вікт», ПрАТ «Дніпровуд», ДП «Ритм», ТОВ «Рост», ПП БФ «Золотий ключ», ТОВ «Ніт Груп», ТОВ «Бердичівський завод енергетичного обладнання». 

Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, залучених в економіку міста, станом на 31 грудня 2017 року склав 15,1 млн дол. США. У місті працює 29 підприємств з іноземними інвестиціями з 14 країн світу.   Частина обсягу прямих іноземних інвестицій міста у структурі області займає друге місце після Житомира і становить 6,6% в порівнянні з іншими містами області.

У районах округу промисловість не менш розвинена,  ніж у місті. Наприклад, у Ружинському районі за даними сайту Ружинської райдержадміністрації, працює 5 підприємств: Дочірнє підприємство «Агрофірма «Ян» приватного підприємства «Ян», основний профіль діяльності – лікарські засоби,  Дочірнє підприємство «Ружин-молоко» – виробництво молочних продуктів, ТОВ «Голубівське», ТОВ «Ружинська будівельна кераміка», ТОВ «Білцегла». Промисловість Попільнянського  району представляють 4 промислові підприємства:   ТОВ «Сігнет – Центр»,     ДП «Попільнянське лісове господарство», ПрАТ «Корнинський кар’єр «Леопард», ТОВ «Попільнянський комбікормовий завод». У 2018 році реалізовано продукції на 708,4 млн.грн

Промисловий комплекс Андрушівського району представляють 10 основних підприємств, а саме: одне з основних –  ПАТ «Червонський цукровик»; ТОВ «Андрушівський маслосирзавод» ТДВ фабрика «Восход»;  ДП «Червоненський завод продовольчих товарів»; ТОВ «Млин-База»; ТОВ «Агротрейд - 2017», ТОВ «Андрушівка елеватор»,  в основному виробляють продукти сільськогосподарського вжитку.  Промисловими підприємствами основного кола за 2018 рік вироблено продукції в порівняльних цінах на сумму 804,4 млн грн., що становить 108% до минулого року.

Директор Агенції регіонального розвитку Житомирської області Артем Сачук у коментарі ОПОРІ розповів, що Бердичів має хороший інвестиційний потенціал.

«Ми зараз об’їжджаємо область у пошуках площадок під індустріальні парки. Про це думає Житомир, Малин, Коростень і Новоград. Бердичів поки що каже, що в них таких площадок немає і шляхів їх створення вони не бачать. От Гришківці, що під Бердичевом, вони хочуть створити індустріальний парк. З усіх міст обласного значення Бердичів найменш активний, найбільш сконцентрований на собі. При тому вони мають дуже гарний потенціал та інвестиційну привабливість. Це пов'язано з тим, що є вузлова станція, місто знаходиться на кордоні двох областей: Вінницької та Житомирської. Багато бердичівлян мають потенціал повернутися в Бердичів за умови створення там високооплачуваних робочих місць. Тому що, хтось у Вінниці, хтось в Києві працює. Тут є досить великі підприємства і можливість для збільшення робочих місць. До мінусів я би відніс позицію менеджменту міста, тобто мера, вона занадто консервативна. Не були використані можливості децентралізації по приєднанню громад до Бердичева, не використовується до кінця потенціал залізнодорожного та шляхового сполучення.  Плюс у Бердичеві потужна єврейська громада, це все можливості по залученню іноземних інвесторів», – розповів Артем Сачук.   

#Округу_медійний

У Бердичеві працює місцевий телеканал «ВІК», радіостанція LiveFM.  Популярними інтернет-виданнями є «Бердичів BIZZ», редактором якого є прес секретар обласного осередку партії ВО «Батьківщина» Валерій Шелепа, «РІО Бердичів», «Бердичівські новини», «Бердичівський погляд», це видання  Бердичівський міськрайонний суд зобов’язав сплатити депутатці обласної ради, голові обласної організації партії ВО «Батьківщина» Анжеліці Лабунській 10 тис грн. моральної шкоди за недостовірні деякі тези в статті. Серед друкованих ЗМІ в окрузі видають газети  «Земля Бердичівська»,  «Новини Андрушівщини», «Ружинська земля», газета «Перемога».

#Місцева влада Бердичева

У депутатському корпусі Бердичівської міської ради 36 депутатів, які є представниками 8 партій. Найбільше депутатів – 10 від партії  «Блок Петра Порошенка «Солідарність», 6 від ВО «Батьківщина», 5 від «Об'єднання «Самопоміч», 5 від Радикальної партії Олега Ляшка, 3 - від «Опозиційного блоку»,  3 – від Українське об’єднання патріотів «УКРОП»,  2 –  від Патріотичної партії України та 2 – від ВО «Свобода». Депутати   працюють в 5 постійних комісіях. До складу виконавчого комітету входять 23 члени, серед яких депутати міської ради, підприємці,  лікарі, громадські активісти, освітяни.

Інтереси округу в Раді

На позачергових виборах народних депутатів 2014 року перемогу на окрузі отримав підприємець Олександр Ревега. У народного депутата є зареєстрований іменний благодійний фонд, однак у відкритому доступі немає інформації про його діяльність за останні два роки. Нардеп ще є членом громадських об’єднань «П’ятигірське сільське споживче товариство» та «Садівницьке товариство «Берізка».

У 2014 році до Ради балотувалися 9 кандидатів, ще один свою реєстрацію скасував до дня голосування. З них – 5 шляхом самовисування і 4 від партій: «Воля», партія Сергія Тігіпка «Сильна Україна», політична партія Українська платформа «СОБОР» та Патріотичної партії України. 

За результатами голосування, різниця між двома лідируючими кандидатами становила трохи більше 1%. Олександр Ревега набрав 29.44 % за нього проголосували 26 678 виборців. Майже 900 голосів до перемоги не вистачило Павлу Жебрівському (Політична партія Українська платформа «СОБОР»), за кандидата проголосували 25 795 виборців, які становили 28.46%. На третьому місці Анжеліка Лабунська з результатом 22.97%  «за» проголосували 20 822 жителів округу. Явка виборців становила 58 %. У день голосування бюлетені отримали 96 097 з 165 356 виборців. 

Як повідомляла ОПОРА, на всіх дільницях округу повторно рахували бюлетені.  Житомирський апеляційний адміністративний суд визнав протиправними дії окружної виборчої комісії одномандатного виборчого округу № 63 щодо прийняття та розгляду виборчої документації дільничних виборчих комісій та зобов’язав провести повторний перерахунок голосів.

Такому рішенню передували позов та скарги кандидата у народні депутати України Павла Жебрівського. Перерахунок голосів тривав більше місяця, з 8 листопада по 15 грудня 2014 року. Результати повторного перерахунку голосів підтвердили перемогу Олександра Ревеги. Однак, представники Жебрівського продовжували оскаржувати в суді результати волевиявлення виборців 63-го округу. До обрання нардепом, Олександр Ревега був депутатом Житомирської обласної ради, певний час  був у фракції «Партії регіонів», нині ж знову балотується до Верховної Ради.

Попередницею Олександра Ревеги від округу №63 у Верховній Раді з 2012 по 2014 роки була Анжеліка Лабунська. Діюча депутатка Житомирської обласної ради, є головою обласної організації партії ВО «Батьківщина» має власний благодійний фонд «ЛАВ», який активно працює у Житомирській області. На позачергових виборах до Верховної Ради 2019 року  є кандидаткою в нардепи у списку партії ВО «Батьківшина» під номером 13. 

На Президентських виборах 2019 року  виборці округу проголосували за Володимира Зеленського, який отримав 73.20 % голосів, (71 566 виборців). Петру Порошенку свій голос віддали   24 107 виборця, які становлять 26.65 %. 

На думку житомирської журналістки Оксани Трокоз, в окрузі часто відбуваються конфліктні ситуації під час виборів.

«Під час виборчих кампаній у Бердичівському окрузі майже  завжди відбуваються конфліктні ситуації, або між кандидатами чи їх представниками. Взагалі, Бердичів «багатий» на резонансні події. Якщо говорити про парламентські вибори, то  серед 12 зареєстрованих кандидатів, половина не веде активної агітаційної роботи. Прослідковуються лідери перегонів, які розгорнули активну інформаційну та благодійну кампанію в окрузі. Варто зазначити, що деякі кандидати забувають, що округ не обмежується одним Бердичевом, є ще й райони», – зазначила Оксана Трокоз. 

Хто змагається за місце у Верховній Раді

Протягом червня 2019 року Центральна виборча комісія зареєструвала 12 кандидатів-мажоритарників, які балотуються у Верховну Раду від округу №63. З них 7 – шляхом самовисування і 5 від партій. Серед кандидатів лише одна жінка – Наталія Онуфрієнко, балотується від партії «Опозиційна платформа – за життя», є депутаткою міської ради від партії «Опозиційний блок». Від цієї ж партії кандидатом є Олег Абрамов, у інформації на сайті ЦВК зазначено, що кандидат є пенсіонером. Від президентської партії «Слуга народу» балотується  член виконавчого комітету Бердичівської міської ради, викладач Бердичівського педагогічного коледжу Богдан Кицак.  Радикальна партія Олега Ляшка висунула свого кандидата по округу – члена партії Павла Чернявського. Від ВО «Батьківщина» балотується киянин Анатолій Шаповал. 

Серед самовисуванців: народний депутат Олександр Ревега,  киянин, генеральний директор ДП «СЕТАМ» Віктор Вишньов,  депутат Бердичівської міської ради Станіслав Лужанський, під час Президентських виборів  2019  року був довіреною особою кандидата в Президенти Юрія Дерев'янка, генеральний директор ТОВ «МДНБУД» Микола Міщук, директор ТОВ «ТРИ ДЖИ СТАРТ» Віталій Сємьонов,  берзобітний та безпартійний Сергій Марценюк, киянин і тимчасово непрацюючий та безпартійний Ігор Романський. 

Довготерміновий спостерігач ОПОРИ зауважив, в окрузі кандидати зазвичай активно проводять агітаційну роботу.

«Під час кожної парламентської виборчої кампанії в окрузі спостерігається посилена конкуренція. Серед десятка зареєстрованих кандидатів є два-три лідера, між якими ведеться основна боротьба за голоси виборців. Серед найпоширеніших форм агітації – зовнішня реклама, агітаційні намети, зустрічі з трудовими колективами і традиційна благодійність: дитячі майданчики, медичне обладнання, подарунки в дитячі садочки та школи, підтримка та організація свят. Як показує досвід попередніх виборів, важливим є кожен голос, тому деякі кандидати активно проводять свою агітаційну роботу», – розповів Андрій Архіпов. 

Попри зручне географічне положення і економічну привабливість виборчий округ №64 привабливий для кожного кандидата по своєму.  ОПОРА продовжує аналізувати особливості виборчих округів Житомирщини.

Чим багатий та цікавий  виборчий округ №62 читайте за посиланням. 

 

 
 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)