23 вересня на Кіровоградщині затримали депутата облради, кандидата на міського голову Світловодська, якого підозрюють в передачі 10 тисяч гривень кандидату «двійнику».

Як повідомили в пресслужбі ГУ НПУ в Кіровоградській області, один із чинних депутатів Кіровоградської обласної ради спільно зі своїм помічником організували схему перетягування голосів виборців на «липового» кандидата. За неправомірну вигоду технічний кандидат з таким же прізвищем, як і у одного із конкурентів на виборах, мав зареєструватися для зменшення його голосів під час виборчого процесу. Для здійснення підкупу депутат залучив свого помічника. Наразі вирішується питання щодо повідомлення затриманим про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 160 Кримінального кодексу України (підкуп виборця, учасника референдуму).

Фото пресслужби ГНПУ в Кіровоградській області

За інформацією спостерігачів ОПОРИ, затримали депутата Кіровоградської обласної ради від фракції «Опозиційна платформа – За життя» Костянтина Каспрова. 20 вересня він зареєстрований Світловодською міською ТВК на посаду міського голови як самовисуванець.

«Мова йшла про кандидата «двійника» Андрія Віталійовича Маліцького. «Двійника» комісія ТВК уже зареєструвала кандидатом на міського голову.  Адже, ймовірно, від політичної партії «Слуга народу» балотуватиметься чинний депутат міськради Андрій Маліцький. На попередніх виборах у міськраду Андрій Маліцький балотувався від партії «Громадський рух «Народний контроль», – зазначили спостерігачі ОПОРИ.

Отримати коментар від «Опозиційної платформи – За життя» не вдалося. 

«Перше затримання за підкуп кандидата. Якби Руслан Князевич не збив поправку з Кримінального кодексу щодо відповідальності за продаж, то її б понесли обидві сторони. А так, то лише ті, хто надають гроші за зміну прізвища та спойлерів на виборах», – написала голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська в соцмережах.

Як повідомляла ОПОРА, депутат Кіровоградської обласної ради Костянтин Каспров (фракція «Опозиційна платформа – За життя»)  заявив про написи на автомобілі та причеплений муляж гранати до дверей авто.

Нагадаємо, Уманська міська ТВК зареєструвала кандидатами на посаду міського голови двох повних тезок чинного мера.

Згідно з частиною 4 статті 160 Кримінального кодексу України дії, передбачені частиною другою або третьою цієї статті, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб або членом виборчої комісії або комісії референдуму, членом ініціативної групи референдуму, кандидатом або його довіреною особою, іншою особою на прохання кандидата або за дорученням кандидата або політичної партії, яка його висунула, уповноваженою особою політичної партії, представником організації політичної партії у виборчій комісії, уповноваженою особою суб’єкта процесу всеукраїнського референдуму, а також офіційним спостерігачем, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)