17 вересня до Уманської міської ТВК подали документи на реєстрацію кандидатами на посаду міського голови двоє осіб із таким же ім’ям та прізвищем, як у чинного міського голови та потенційного кандидата на цю ж посаду Олександра Цебрія. В одного із них співпадає також і по батькові – Володимирович. Комісія зареєструвала обох  претендентів на посаду міського голови 22 вересня.

Як повідомляв представник ОПОРИ в Умані, для подачі документів обоє кандидатів з’явились у ТВК одночасно. Обидва самовисуванці. І не є, до слова, ні жителями міста Умань, ні Черкаської області.

Вчора, 22 вересня, Уманська міська ТВК на своєму засіданні, зокрема, розглядала питання про їхню реєстрацію. Після тривалих обговорень, коли питання було поставлене на голосування, більшість членів комісії утримались. Рішення про реєстрацію не було прийняте. Хоча законних підстав для відмови від реєстрації комісія не мала і 5-ти денний термін на розгляд документів та прийняття рішення спливав. Засідання було закрите.

За інформацією, яку надали представникові ОПОРИ в комісії, обидва потенційні кандидати, згідно з їхніми біографіями, змінили свої імена в червні та липні цього року.

Того ж дня, близько 23:00 скликали нове засідання. На нього не з’явилась голова комісії та заступник. Відтак прибулі члени комісії не мали доступу до приміщення, у зв’язку з чим викликали поліцію під приводом, що членам комісії перешкоджають потрапити до приміщення. Проте представники правоохоронних органів зарадити цьому не змогли. Засідання проходило на вулиці. Головуючим було обрано Володимира Авдєєнка (подання від партії “Перемога Пальчевського”). Одинадцятьма голосами “за” в обох випадках рішення про реєстрацію кандидатів було прийняте. Також присутні члени комісії висловили недовіру голові та заступникові комісії та проголосували за те, щоб направити звернення до правоохоронних органів щодо цієї ситуації.

“Законом, авжеж, прямо не заборонено балотуватись на виборах кандидатам, які мають однакове прізвище, чи й навіть є повними тезками. Однак, згідно з новими змінами до виборчого законодавства, тепер існує покарання за підкуп кандидата, наприклад, за участь чи неучасть у виборах. Як і в разі доведеної інспірації використання так званої технології двійників у цьому випадку. Пропозиція, обіцянка або надання кандидатом неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права, карається обмеженням волі на строк до 3 років або позбавленням волі на строк від 2 до шести років. Вважаю, що обставини, які склалися з “двійниками” в Умані, можуть стати приводом для перевірки поліції”, – говорить координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Черкаській області.

Отож, наразі кандидатами на посаду міського голови Умані зареєстровано троє осіб. Ще двоє подали свої документи для реєстрації у ТВК. Чинний мер документів для реєстрації у ТВК поки не подавав.

Зранку з джерел у поліції ОПОРІ стало відомо, що із заявою до них звернулась і голова комісії Тетяна Джим (від партії “Голос”). Звернення стосувалось перешкоджання роботи комісії, а саме того, що секретар не надала голові протокол та постанови “нічного” засідання.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.