У Кропивницькому на білбордах, які встановили без належного дозволу, розмістили наклейки з ознаками чорного піару. На білбордах - депутат міськради, керівник обласного виборчого штабу «Слуга народу» Михайло Бєжан, однак наклейки стосуються міського голови Андрія Райковича. Водночас у Світловодську розмалювали автомобіль депутата обласної ради Костянтина Каспрова, який заявив, що на машину також повісили муляж гранати.

У 101 мікрорайоні Кропивницького на нововстановлених білбордах із зображенням депутата міськради, керівника обласного виборчого штабу «Слуга народу» Михайла Бєжана наклеїли листівки формату А5. На листівках сидять люди в ресторані, на передньому плані - обличчям міського голови Андрія Райковича, яке заверстали у фотошопі. На цих листівках напис: «Бачиш сонце горить? Я ЗАПАЛИВ!».

Раніше таке ж зображення поширювали у групах Кропивницького у соцмережах.

Також в обласному центрі на білбордах розмістили рекламу із написом: «А справедливо? Дерибанити місто під свій бізнес».

Міський голова Кропивницького Андрій Райкович ще напередодні повідомляв в соцмережах, що йому відомо про планування такої акції. «Маю дані про те, що сьогодні-завтра на півсотні носіїв зовнішньої реклами в місті можуть з’явитися типографські вироби, схожі на той, копію якого додано до цього посту.Двох тижнів не минуло, як на сесії міськради її колишній депутат у схожих виразах закликав теперішніх не брати в державного банка кредит на медичну апаратуру, тролейбуси і опалення під 12% річних», – написав Андрій Райкович.

У поліції не зареєстровано звернень щодо наклейок в обласному центрі. Про це повідомила речниця Головного управління Національної поліції у Кіровоградській області Віталіна Бевзенко у коментарі ОПОРИ.

Депутат Кіровоградської обласної ради Костянтин Каспров (фракція «Опозиційна платформа - За життя»)  заявив про написи на автомобілі та причеплений муляж гранати до дверей авто. Відповідну інформацію опублікували на сайті «Світловодськ вечірній».

«Я залишив свій автомобіль РенджРовер, сріблястого кольору, на парковці біля Центру здоров’я, що у будинку №21 по вулиці Героїв України. Пересів у інший і вирушив до обласного центру. Повернувся у місто вночі, о 03:30, під’їхав до свого покинутого авто і побачив якийсь дивний предмет, що висів просто на дверцятах машини. Далі помітив написи на склі: «Сепарыдомой» та «Последние». Я викликав поліцію. Слід сказати, що приїхали стражі порядку швидко. З’ясували, що на дверці висить муляж вибухівки. Я написав відповідну заяву», – йдеться в повідомленні.

Фото з сайту «Світловодський вечірній»

Шодо цього випадку, то Віталіна Бевзенко, речниця Головного управління Національної поліції у Кіровоградській області, зананчила: «Ми підтверджуємо факт звернення мешканця Світловодського району до поліції. Викладені в його заяві факти на теперішній час перевіряє поліція.»

«Законодавство про вибори передбачає як агітацію, так і контрагітацію, проте заборонено розповсюджувати завідомо неправдивих відомостей про кандидатів. Наразі агітаційна кампанія ще не стартувала, проте спостерігачі ОПОРИ уже фіксують матеріали з ознаками чорного піару», – зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області.

Відповідно до частини 1 статті 277 Цивільного кодексу України, фізична особа, особисті немайнові права якої порушено внаслідок поширення про неї та (або) членів її сім'ї недостовірної інформації, має право на відповідь, а також на спростування цієї інформації.

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)