Впродовж червня 2019 року у Рівненській області зафіксовано 34 випадки, коли народні депутати використовували заходи, що оплачені за рахунок державного бюджету, для власного піару. Таку технологію використовували народні депутати Юрій Вознюк, Олександр Дехтярчук та Василь Яніцький. Про це свідчать дані моніторингу Громадянської мережі ОПОРА.

Громадянська мережа ОПОРА впродовж червня 2019 року здійснила моніторинг та відслідкувала випадки використання народними депутатами заходів, що здійснені за державні кошти, для власного піару. Зокрема, предметом дослідження стала субвенція на соціально-економічний розвиток окремих територій, кошти Державного фонду регіонального розвитку та Дорожнього фонду, а також інші бюджетні програми і ресурси.

Субвенція – це форма грошової допомоги місцевим органам влади з боку держави для виконання конкретно визначеної цілі. Щоразу така грошова допомога закладається в Державний бюджет України, але сума та перелік державних субвенцій із року в рік можуть змінюватися.

У період червня 2019 року у Рівненській області зафіксовано 34 ймовірних випадків використання народними депутатами заходів, що оплачені за рахунок державного бюджету, для власного піару.

Юрій Вознюк

Серед мажоритарників Рівненщини найчастіше технологію «самопіару» використовував народний депутат України Юрій Вознюк («Народний фронт»).

Зафіксовано випадки використання народним депутатом заходів, що здійсненні за державні кошти, для власного піару за участі державних органів влади через публікації матеріалів на офіційних сайтах органів місцевого самоврядування та сторінках у соціальній мережі Facebook: Острозької міської ради, Гощанської селищної ради та Шпанівської сільської ради.

21 червня Шпанівська сільська рада опублікувала новину щодо відкриття футбольного поля зі штучним покриття на території опорного закладу «Шпанівський НВК «школа-сад»: 

«Кошти на створення об’єкту з бюджетів різних рівнів виділені за сприяння народного депутата Юрія Вознюка, який зіграв перший матч з місцевими школярами», - йдеться на сайті.

Повідомлення про встановлення футбольного поля опублікував і народний депутат Юрій Вознюк.

20 червня на сторінці Громадської приймальні народного депутата Юрія Вознюка опубліковано допис щодо створення міні-футбольного поля у селі Розваж Острозького району:

«Це село Розваж Острозького району і вже дуже скоро на цьому місці буде сучасне міні-футбольне поле). Ще один наш крутий проект втілюється у життя Юрій Вознюк Юрій Ягодка».

7 червня на сайті Старокорецької НВК «Загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» Корецької районної ради розміщена публікація щодо встановлення нового спортивно-ігрового майданчику на території закладу. 5 червня директорка навчально-виховного комплексу Неля Кіселик на Facebook-сторінці висловила слова вдячності депутату на сторінці Громадської приймальні народного депутата України Юрія Вознюка.

«Цьому всьому діти, батьки, працівники НВК завдячують Юрію Вознюку, депутату Верховної ради України. Саме за його сприяння та турботі за здоров’я підростаючого покоління спортивний комплекс був встановлений та території нашого закладу… Ми всі щиро дякуємо Юрію Володимировичу, а нашим дітям бажаємо цікаво провести літні канікули!!!», - йдеться на офіційному сайті школи.

Також 7 червня на сторінці у соціальній мережі Facebook «Громадська приймальня народного депутата Юрія Вознюка» опублікувано допис про отримання коштів на купівлю п’яти машин для збору сміття: для  Клеванської та Шпанівської ОТГ, міст Корець та Острог, а також селища Гоща. У дописі зазначено, що це  «субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення природоохоронних заходів на об’єктах комунальної власності».

На основі публікації у друкованих виданнях Рівненщини розміщені матеріали «П’ять нових сміттєвозів їдуть на Рівненщину», зокрема у:

  • інформаційному тижневику «Вісник Кореччини» №24 від 15 червня, у рубриці «Очікуємо»;
  • громадсько-політичній газеті Острожчини «Життя і слово» №45-46 від 15, рубриці «Надходження»;
  • Гощанській районній газеті «Рідний край» №23 від 14 червня, рубриці «Добра новина»;
  • Рівненській міськрайонній газеті «Слово і час» №23 від 13 червня;
  • газеті «Рівне Експрес» №24 від 13 червня.  

3 червня щодо встановлення дитячо-спортивного майданчику у Клеванській об’єднаній територіальній громаді за кошти державної субвенції опубліковані дописи у Facebook-групі «Клеваль&Оржів Інфо» та, відповідно, на сторінці народного депутата Юрія Вознюка.

«…В кінці 2018 року, за підтримки народного депутата України Юрій Вознюк, було виділено з державного бюджету кошти на реалізацію даного проекту, а вже сьогодні майданчик готовий до експлуатації. Приємно, коли на твої звернення не тільки реагують, а й завершують їх до кінця. Окрема подяка від учнів та дітей, які проживають поруч!», - пише у дописі Олександр Бесараба. 

3 червня на офіційному сайті Гощанської селищної ради опублікований матеріал «На День захисту дітей гощанським малюкам подарували дитячий майданчик»

«Відтепер малеча Гощі бавитиметься на новому дитячому майданчику, який встановили за сприяння депутата Верховної ради України Юрія Вознюка. Вартість споруд, які облаштували на вул. Соборній  становить 121 тис. 200 грн. З них 120 тис. грн виділили із державного бюджету, решта – кошти Гощанської селищної ради», - зазначено на сайті Гощанської селищної ради.

Також щодо встановлення дитячого майданчику у селищі Гоща 1 червня опубліковані дописи на сторінці у соціальній мережі Facebook Гощанської селищної ради та сторінці Громадської приймальні депутата Юрія Вознюка

2 червня Юрій Вознюк до Дня міста Острог вручив подарунковий сертифікат на створення креативного та сучасного Wi-Fi простору. Про це повідомила на офіційному сайті Острозька міська рада, місцевий портал «Район. Острог» та сам депутат на сторінці у соціальній мережі.

«Стало вже гарною традицією, що на День міста Острог отримує подарунки від народного депутата України Юрія Вознюка. Так на 918-ліття Острога мешканцям подарували сертифікат на дитячий майданчик, який нещодавно було встановлено в Освітянському парку, а вже цьогоріч подарунком став креативний та сучасний Wi-Fi простір, який незабаром з'явиться в центрі і де в яскраві острозькі дні молодь зможе творити майбутнє міста... А поки, від імені Острозького міського голови та всіх острожан хочеться щиро подякувати йому за підтримку» - опубліковано на офіційному сайті Острозької міської ради.

Окрім цього, впродовж червня 2019 року на сторінці у соціальній мережі «Громадська приймальня народного депутата Юрія Вознюка» опубліковані дописи подяки народному депутату:

  • 30 червня щодо реконструкції Корнинського ліцею:

«Адміністрація, учнівський колектив, батьківська громадськість щиро вдячні Юрій Вознюк за сприяння у реконструкції Корнинського ліцею. Служити людям, дбати про майбутнє України, її дітей, - що може бути благороднішим у роботі народного обранця».

  • 25 червня щодо придбання проектора, сучасного майданчика і нової музичної апаратури для Курозванського ДНЗ:

«Колектив Курозванівського ДНЗ «Капітошка», а також батьки і діти, щиро дякують народному депутату Юрій Вознюк за його вагомий внесок для створення ще кращих умов нашого садочку.Завдяки підтримці цієї ВЕЛИКОЇ ЛЮДИНИ наш садочок став ще сучаснішим, ми вже маємо проектор,сучасний майданчик і нову музичну апаратуру».

  • 21 червня щодо встановлення дитячого майданчика у місті Острог:

«… Особлива вдячність Юрій Вознюк за допомогу у встановленні крутючого дитячого майданчика в м. Острог, на якому наші дітлахи побавилися від душі»

Олександр Дехтярчук

Щодо депутата – мажоритарника Олександра Дехтярчука («Блок Петра Порошенка «Солідарність») виявлено 15 ймовірних випадків використання заходів, що здійсненні за державні кошти, для власного піару.

Серед них зафіксований випадок за участі представника державних органів влади. Зокрема, 27 червня на сторінці у соціальній мережі «Kray.info» опубліковане відео за участі Олександра Дехтярчука та міського голови Дубно Василя Антонюка.

«Завдяки співпраці народного депутата Олександра Дехтярчука і міської влади Дубна вдалося повністю замінити старі радянські тротуари… Всього за останні чотири роки з бюджету міста та з залученням субвенцій із програми соціально-економічного розвитку України в Дубно облаштовано 5 140 м нових тротуарів.», - йдеться у повідомленні.

25 червня на сторінках у соціальній мережі Facebook Олександра Дехтярчука, групах «Kray.info» та «Наше Дзеркало. NDTV» опубліковане зображення народного та інфографіка «залучення» коштів у місто Дубно. Зокрема, зазначено, що залучено:

  • на спорт – 1 млн. 100 тис. грн.;
  • благоустрій – 5 млн. 100 тис. грн.;
  • культуру – 100 тис. грн.;
  • освіту – 6 млн. 800 тис. грн.;
  • медицину – 150 тис. грн.

24 червня на Facebook-сторінці Олександр Дехтярчук повідомив про візит до Центральної районної лікарні Радивилова.

«… Саме на це відділення за ініціативи нашої команди Міністерством фінансів виділено 160 тисяч гривень на придбання комп’ютерної техніки… Із великим задоволенням завітав до пологового відділення, в якому нам вдалося здійснити капітальний ремонт даху, замінити всі вікна та двері на сучасні енергозберігаючі металопластикові пакети», - пише нардеп.

23 червня Олександр Дехтярчук опублікував два дописи: про візит до села Нараїв Дубенського району та селища Млинів. У Нараєві народний депутат прибув на святкування Дня села, а у Млинові подарував «новеньку форму від нашої команди».

«Саме тут за ініціативи нашої команди встановлено вуличне освітлення з енергозберігаючими лампами. У планах ще ремонт сільського клубу, щоб уся громада частіше могла насолоджуватися чудовим співом місцевих колективів», - коментує нардеп щодо візиту до села Нараїв.

21 червня на сторінці нардепа з’явилося три повідомлення про візити до трьох навчальних закладів області: Козинського навчально-виховного комплексу «Школа-колегіум», Зарічненського дошкільного закладу «Малятко» та Довганівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. У кожному дописі нардеп написав про «заслуги» для закладу:

  • Козинське НВК: «Саме тут завдяки додатковим субвенціям вдалося покращити умови навчання дітей і роботи вчителів, придбано комп’ютерну техніку, а також десяток мультимедійних дошок»;
  • Зарічненське ДНЗ: «Пам’ятаю, як ще чотири роки тому садочок був на межі закриття: підлога прогнила, у вікнах вітер гуляв, стіни розвалювалися. А тепер це один із найкращих закладів освіти всієї територіальної громади»;
  • Довгалівська ЗОШ: «Школа змінилася і оновилася за останні роки: всі вікна та двері замінено на нові металопластикові пакети, реконструйовано котельню».

17 червня на сторінці у соцмережі Олександр Дехтярчук опублікував допис про відкриття дитячого ігрового майданчика у селі Берег Дубенського району: «Наша команда підтримала гарну справу - зі ініціативи підлітків, за участі батьків в селі #Берег занедбаний парк перетворився на затишну дитячу ігрову територію».

Також про відкриття майданчику з’явився допис у групі «Наше Дзеркало. DNTV»  зі словами подяки для народного депутата:

  • «Атмосфера переросла у святкову після перших же нот, які злинули із новеньких музичних інструментів, які отримали молоді музиканти за сприяння Олександра Дехтярчука»;
  • «За свої старання дітлахи отримали солодощі, а вся галаслива малеча села поласувала морозивом, яке завбачливо прихопив із собою парламентар»;
  • «Ще одним подарунком стали м’ячі, які допоможуть виховувати талановитих спортсменів для славного Дубенського краю»

12 червня по візит народного депутата до Здовбицької та Глинської лікарських амбулаторій Здолбунівського району йдеться у групі «Перлинка Здолбунівщини»:

«Персоналу амбулаторій вручили нові апарати для лабораторій - фотометри КФК-3 ціною 31,9 тис. грн. кожен. Апарати закуплені за державні кошти, залучені в район за сприяння О. Дехтярчука, і це вже не перше медичне обладнання, отримане в цьому році: у першому кварталі за кошти субвенції з державного бюджету придбано два електрокардіографи, два аквадистилятори, мікроскоп та центрифугу на суму 90,2 тис.грн. для потреб амбулаторій загальної практики сімейної медицини» .

1 червня Олександр Дехтярчук на власній Facebook-сторінці повідомив про придбання сучасних конструкторів для багатофункціональних роботів учням Демидівського ліцею:  «Допомагаємо тим, хто працює!»

Василь Яніцький

Впродовж червня щодо  Василя Яніцького («Блок Петра Порошенка «Солідарність») зафіксовано два ймовірні випадки, коли депутат використовував заходи, що оплачені за рахунок державного бюджету, для власного піару.

21 червня на сторінці у соцмережах Дубровицької районної державної адміністрації розміщена публікація щодо завершення будівництва ділянки дороги до села Сварицевичі Дубровицького району. У публікації зазначена подяка нардепу та іншим депутатам облради:

«Велика підтримка у реалізації даного проекту була надана від народного депутата України Василя Яніцького та депутатів облради Миколи Лобчука, Віталія Суховича».

5 червня помічниця народного депутата Оксана Слободзян на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook опублікувала допис про освілення вулиці у селі Кураш Соломіївської сільської ради Дубровицького району. При цьому, зазначено:

«Освітлення зроблено за кошти з депутатського фонду народного депутата України Василь Яніцький (державна субвенція місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток окремих територій). 280 тисяч витрачено на те, щоб людям в селі в темну пору доби можна було безпечно ходити».

Ознайомитися з національним звітом щодо ймовірного використання бюджетних ресурсів в агітаційних цілях можна за посиланням.

Громадянська мережа ОПОРА вкотре наголошує на важливості зміни механізму виділення державних субвенцій, на необхідності підвищення рівня прозорості та зрозумілості виділення коштів, а також на дотриманні принципів рівномірності, системності й пріоритетності розподілу бюджетних ресурсів між різними регіонами України. Для цього ОПОРА підготувала та поширила заяву щодо можливих випадків зловживання бюджетним адміністративним ресурсом на парламентських виборах.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.