Намагаючись підкорити захоплені українські території, російський окупаційний режим перетворює всі сфери публічного життя, зокрема й культуру, на інструмент контролю. Чого вартує лише той факт, що з Президентського фонду культурних ініціатив РФ на заходи на ТОТ протягом 2022–2023 років виділили близько 38,3 млн доларів США.

І це лише одне з джерел фінансування — у межах дослідження культурної політики росіян в окупованих українських регіонах Громадянська мережа ОПОРА нарахувала щонайменше 46 державних, громадських і "громадсько-державних" російських інституцій, залучених до насадження російської культури. Також ми дослідили, як росіяни комунікують тему культури в окупаційних телеграм-каналах, та зафіксували низку повідомлень про проведені на ТОТ офлайн-заходи та події. У цьому матеріалі розповідаємо, як росіяни намагаються змінити ідентичність українських дітей на ТОТ.

Кілька слів про методологію: ми завантажили всі згадки ключових слів, по’язаних із темою культури, з нашої бази 640 телеграм-каналів, створених для інформаційного обслуговування окупації українських територій. Так ми завантажили 817124 дописи, з яких сформували рандомізовану вибірку з 2000 публікацій за період з 24 лютого 2022 до 15 жовтня 2023 року для подальшого контент-аналізу.

У фінальній вибірці половина публікацій стосувалися анонсів майбутніх подій чи розповіді про вже проведені заходи, що відбувалися офлайн. Половина цих заходів передбачає залучення дітей будь-якого віку.

Перш за все, через систему освіти і позашкільне життя росіяни навчають українських дітей "любить родину". Так зване "патріотичне виховання" відбувається на регулярних уроках "Разговоры о важном", класних годинах, шкільних святах, покладаннях квітів до пам’ятників та меморіальних дошок, створенні малюнків та виготовленні поробок, присвячених радянським подвигам у Другій світовій війні. Не оминають увагою й сучасну війну — дітей змушують дякувати за "звільнення" російським бійцям, які руйнували їхні рідні міста й села.

Популяризують у телеграмі й історії дітей, що виросли в окупації. Наприклад, деякі сторінки розповідали про 9-річну Машу, яка народилася в тимчасово окупованому Луганську в 2014 році, а за 9 років на День перемоги заспівала пісню про "Вєлікую отєчєствєнную". Навчають українських дітей і поважати російський "день защитника отечества": наприклад, у Біловодську дітей готували до 23 лютого завчасно, проводячи серію заходів "з метою ознайомлення учнів з історією та традиціями свята, формування розуміння ролі Збройних сил Російської Федерації в забезпеченні безпеки держави та її громадян". Тоді учні організовували фестивалі патріотичних пісень, виготовляли листівки й малюнки, писали листи російським окупантам, а в сам день "свята" вручали "защітнікам" подарунки і солодощі. Втім, любити окупанта вчать не лише на свята: у кінці травня 2023 року активісти "Юг Молодой" та "Движение первых" разом з дітьми з Дніпрорудного писали листи російським військовим. Ці російські молодіжні організації займаються так званим "патріотичним вихованням", "збереженням історичної памʼяті" та плеканням вірності "новій Батьківщині". "Движение первых" спрямоване на школярів, а "Юг Молодой" — переважно на студентів.

Ба більше, дітям насаджують "громадянську освіту" в школах. Наприклад, у Бердянську учням розповідали про російську конституцію, щоб "виростити покоління законослухняних дітей, які не лише вимагатимуть свої права, як це було при Україні, а й знатимуть свої обов’язки". Така просвіта входить у програму вже згаданих "Разговоров о важном". Ба більше, для старшокласників села Веселе в місцевій біблотеці проводили вікторину на знання російської конституції. Натомість у дитячому садочку №49 "Рябіна" в Мелітополі цілий "дєнь россії" для дошкільнят минув під гаслом "Мы дети твои, Россия!": зранку їм провели гімнастику "Мы разные, но не чужие!", потім діти переглядали ляльковий спектакль за мотивами російської народної казки "Гуси-лебеди", робили колажі на тему "День Россиии глазами детей" та влаштували флешмоб "Мы дети твои, Россия". В дитячому садочку №2 "Зірочка" в Бердянську 9 травня провели заходи, "спрямовані на зміцнення морально-патріотичних почуттів".

Також окупанти використовують умовно нейтральні, ідеологічно незабарвлені приводи для контакту з українськими дітьми. Представники окупаційних адміністрацій приходять у заклади освіти на новорічні ялинки, День знань чи День захисту дітей, роздаючи подарунки і виголошуючи привітання. На тимчасово окупованих територіях відбувалася акція "Елка желаний", коли представники місцевої "влади" знімали з ялинки прикраси з бажанням однієї дитини та виконували його. Наприклад, очільниця "міністерства транспорту Запорізької області" Юлія Губанова подарувала 9-річній Насті з села Велика Знам’янка ноутбук, гендиректор "Пошти ЛНР" подарував 7-річній Кірі з Луганська велосипед, а член "Общєствєнной палати ЛНР" Міхаїл Гладков передав у навчальні заклади Біловодська (Луганська область) живі ялинки, щоб діти "раділи моментам підготовки до цього чудового свята [Нового року]".

Влаштовують для дітей й інші розважальні заходи, не приурочені до дат чи сезонів: концерти з аніматорами, спортивні змагання, творчі заходи в місцевих бібліотеках, музеях і будинках культури, майстер-класи, конкурси малюнків тощо. Представники окупаційних адміністрацій дарують дітям подарунки й особисто вітають переможців, що стає додатковою точкою контакту з юними українцями та їхніми батьками, особливо для представників "Единой России". Так, наприклад, активісти "Молодой Гвардии Единой России" приїжджали у "пункт тимчасового розміщення біженців" у Мелітополі з аніматорами й аквагримом (паралельно в "пункті", ймовірно, відбувалися фільтраційні заходи), організовували покази мультфільмів та кіно в Маріуполі. Представниці "Женского движения Единой России" влаштували для дітей у Макіївці (Донецька область) концерт, а активісти партії роздали першокласникам перед початком навчального року набори одягу й канцтоварів.

Таким чином, ми спостерігаємо цілеспрямоване насадження російської ідентичності українським дітям, що ростуть на тимчасово окупованих територіях. За планом російської влади, "прищеплені російськими цінностями" хлопчики після школи мають бути мобілізовані бійцями так званої "СВО" або інших загарбницьких війн, які вирішить вести Кремль. А дівчатка мають стати "надійним тилом" — наприклад, цих нових бійців народжувати, відтворюючи далі російську систему, що толерує насильство і зневажає права людини. Такі дії яскраво демонструють геноцидальний характер цієї війни та підтверджують: російська влада готова платити будь-яку ціну, щоб перетворити пропагандистський міф про "один народ" на реальність. 

Джерело: https://censor.net/ua/b3479894