Під час виборчої кампанії на місцевих виборах 2020 року випадків масового зловживання адміністративним ресурсом в Києві не виявлено. Проте, без поодиноких ситуацій, які мали ознаки цього негативного явища, не обійшлося. Серед найбільш типових форм прояву адмінресурсу були: політична реклама на бюджетних ресурсах, використання службового становища під час проведення передвиборної агітації, використання коштів громадського бюджету з метою піару.

Міський голова та адміністративний ресурс

Міський голова Києва Віталій Кличко років на час виборчої кампанії не пішов у відпустку та продовжував виконувати свої обов'язки. З одного боку, виборче законодавство не зобов'язує кандидата на посаді йти у відпустку на період виборчої кампанії та навіть дозволяє агітувати за себе в робочий час, але забороняє робити це на офіційних заходах профінансованих за кошти бюджету. З іншого боку, важливо розмежовувати свою діяльність на посаді та діяльність як кандидата, щоб дотримуватись принципу рівних можливостей. 

У серпні міський голова заявив, що понад 60 тисяч соціально незахищених мешканці Києва найближчим часом отримають набори із засобами індивідуального захисту від COVID. Роздачу таких наборів було зафіксовано на початку вересня. Це відбувалося в рамках міської цільової програми «Турбота. Назустріч киянам». Роздача цих наборів співпадає в часі з офіційним стартом місцевих виборі.  

З 5 вересня по 21 вересня, коли вже стартував виборчий процес, однак Кличко ще не був офіційно зареєстрованим кандидатом, міський голова інспектував та був присутнім на відкритті великих інфраструктурних об’єктів.  Завдяки медійності персони Кличка ці заходи іноді перетворювались на імпровізовані зустрічі з виборцями, про це інформувалось у ЗМІ, здобутки міського голови висвітлювались на телебаченні, в тому числі на комунальному телеканалі ТРК «Київ». Паралельно на вулицях почала з'являтися зовнішня реклама та агітаційна продукція з досягненнями Віталія  Кличка на посаді міського голови. 

Також на комунальному телеканалі «Київ» у новинному блоці «News-room» у прайм-тайм транслювався з’їзд політичної партії «УДАР Віталія Кличка» від 26 серпня 2020 року. На з’їзді партія проголосувала та прийняла рішення балотуватися на місцевих виборах, представила нових членів команди та тезово проговорила програму. Цей кейс вказує про ймовірне порушення міжнародних стандартів у контексті використання медійного адміністративного ресурсу та рівного доступу кандидатів до ресурсів, оскільки з’їзди інших партій не мали такого висвітлення на той момент.

Після реєстрації Кличка кандидатом, у період з 22 вересня по 25 жовтня 2020 року, характер та заходи передвиборної кампанії Віталія Кличка в основному збереглись: продовжилось інспектування та його присутність у статусі міського голови на відкритті великих інфраструктурних об’єктів, які перетворювались на імпровізовані зустрічі з виборцями. Варто зауважити, що такі зустрічі використовувались і  у зйомках іміджевих відеороликів, наприклад, коли Віталій Кличко та Олександр Шовковський на стадіоні «СТАРТ» знімали відео для підтримки кампанії. Зовнішньої реклами у вигляді білбордів  та сітілайтів стало більше, обсяг реклами в соціальних мережах та медійне представлення теж дещо зросли. 

Також під час виборчої кампанії зображення або згадки про очільника столиці можна було зустріти на паспортах запланованих або реалізованих реконструкцій або будівництва інфраструктурних об’єктів з використанням формулювань «за підтримки», «за сприяння». Більшість цих робіт була реалізована за кошти з міського бюджету. Створення у виборців враження відповідальності політичної партії чи кандидата за результати реалізації програм, які були профінансовані за кошти платників податків, є неналежною практикою та має ознаки зловживанням адміністративними ресурсами.

Голови РДА у місті Києві

Відповідно до вимог законодавства про державну службу, етика посадовця передбачає обов’язок дотримання політичної незалежності та нейтральності при виконанні своїх службових повноважень. Проте на практиці цього стандарту поведінки дотримувалися не всі.

Олега Гаряга - єдиний з чинних голів районних державних адміністрацій в місті, хто  висував свою кандидатуру в депутати Київської міської ради. Він балотувався від партії «УДАР Віталія Кличка».

Спостерігачі  ОПОРИ 21 вересня 2020 року зафіксували масове розклеювання плакатів на інформаційних дошках в Шевченківському районі з зображенням кандидата від «партії УДАР» (висунутий на загальних зборах 18 вересня 2020 року) та голови Шевченківської РДА Олега Гаряги. На інформаційному плакаті з зображенням кандидата використовувались фірмові кольори «УДАРу», передвиборчий «слоган» партії «Завжди з киянами», герб Шевченківського району, зазначались його посада та контактні номери телефону, а також корисні телефонні номери спеціальних служб для жителів району. В період з 23 вересня по 27 вересня 2020 року зафіксовано нову розклейку цих плакатів за вказаними адресами. 


Олег Гаряга став суб’єктом виборчого процесу 24 вересня після реєстрації виборчого списку партії «УДАР» постановою територіальної виборчої комісії №30 від 23.09.2020 року. Вже 1 жовтня Олег Гаряга подав заяву про зняття своєї кандидатури, а 2 жовтня відповідно до процедури скасовано його реєстрацію. 

Станом на 6 жовтня більшість з плакатів вже було заклеєно іншими оголошеннями або знято. Після скасування реєстрації Гаряга на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook розмістив допис підтримки на користь партії «УДАР» та Віталія Кличка. 

Президент  

Політична партія «Слуга народу» провела 3 публічні заходи? пов’язані з висуванням кандидатів. Один з них проходив на території Київського національного університету імені Тараса Шевченка. На заході представили 12 кандидатів у депутати до Київради, а також Президент України особисто представив кандидатку на посаду Київського міського голови Ірину Верещук.  У завершальній промові Президент заявив: «Я, як президент, не можу агітувати, але ви знаєте, що робити 25 жовтня».  Цей захід транслювали на офіційній сторінці Офісу Президента України у соціальній мережі Facebook. На сцені та загалом на території проведення публічного заходу була присутня велика кількість партійної символіки політичної партії «Слуга народу». 

Ряд кандидатів в депутати від партії «Слуга народу» у своїй агітаційній кампанії зазначали, що вони мають підтримку Президента. Наприклад, у місті Києві на сітілайтах було розміщено обкладинку журналу «Фокус» із зображенням Ірини Верещук. На ній міститься цитата кандидатки: «В моїй команді президент». Схожі лозунги декларували в своїй передвиборчій агітації ще кілька кандидатів в депутати, які висувались від партії «Слуга Народу».

Народні депутати 

У місті Києві на посаду міського голови балотувалися народні депутати Ірина Верещук від партії «Слуга Народу», Олексій Кучеренко від партії ВО «Батьківщина» та Сергій Шахов від партії «Наш Край». 

Певний суспільний резонанс викликала діяльність народного депутата Миколи Тищенка, який очолив виборчий штаб «Зе!Команди». Зокрема в своєму дописі він подав майбутнє встановлення 48 дитячих майданчиків в Святошинському районі міста Києва, як виконання своєї передвиборчої обіцянки та пов’язав це зі своїм листом щодо виділення субвенцій. Контроль за виконанням робіт поклав на кандидатів в депутати до Київради від партії«Слуга Народу». Проте, в подальшому матеріали у ЗМІ та на сторінках Facebook відповідних кандидатів, їх помічників не містили інформації про те, що кошти на ці майданчики отримані з бюджету міста, а саме з витратної частини «Програми соціального та економічного розвитку Києва». 

Інша актуальна практика використання адміністративного ресурсу

“УДАР Віталія Кличка”

У соціальній мережі Facebook можна зафіксувати численні пости або звіти на сторінках районних осередків партій, чинних депутатів Київради та кандидатів з зображенням логотипу партії «УДАР», тегами сторінки “Кличко-мер” або хештегами #КличкоМер, #КомандаКличка #ударвіталіякличка, #ЗавждиЗКиянами, передвиборчим слоганом партії «Завжди з киянами», розповідями щодо реалізації командою Кличка інфраструктурних проектів. Проте фракція політичної партії «УДАР» у Київраді відсутня. У більшості випадків джерела фінансування проектів не вказувалися. Таким чином партія та кандидати від партії “УДАР” використовували у власних агітаційних цілях проекти, реалізовані з місцевого бюджету.

Наприклад, депутат Київської міської ради Олесь Маляревич, який відповідно до постанови №30 від 23.09.2020 р.Київської міської ТВК зареєстрований кандидатом у депутати Київради від партії «УДАР Віталія Кличка»,  у відеоролику, який поширив на своїй сторінці у Facebook 25 вересня, розповідає про будівництво нової сучасної підземної водонасосної станції на Русанівській набережній.

У відео з логотипом партії «УДАР» депутат зазначає: «В цьому році, в серпні, ми нарешті побудували цю нашу поливо-зрошувальну мережу і з наступного року, з перших теплих днів у нас тут буде завжди зелено». Проте реалізація цього проєкту не є досягненням лише тих депутатів Київради, які наразі є висуванцями «УДАРу». До слова, про завершення поливо-зрошувальної системи на Русанівській набережній повідомляли і на офіційному веб-сайті Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації.

Ще одна депутатка Київської міської ради і водночас кандидатка у депутати від партії «УДАР» Олена Овраменко 29 вересня поширює у Facebook публікацію зі сторінки «Партія УДАР Віталія Кличка. Дніпровський район», у якій йдеться про дитячий садок № 454, будівлю якого «зусиллями команди мера УДАР Віталія Кличка» вдалося повернути до комунальної власності міста.

Депутат міськради і кандидат у депутати Володимир Шарій у ролику з логотипом партії «УДАР» та партійним гаслом «Завжди з киянами», який він поширив на своїй сторінці у Facebook 24 вересня, говорить про новий дитячий навчальний заклад на Троєщині.

Крім соціальних мереж, піар на бюджетних коштах з боку представників партії «УДАР» був зафіксований і в інших формах. Наприклад, у Подільському районі міста Києва зафіксовано плакат, що розміщувався на тимчасовій споруді біля території, де відбувався ремонт дороги. На плакаті містилась символіка районної ради, міста Києва та політичної партії «УДАР» та напис «Дорогі Подоляни! Реконструкція алеї за підтримки Київського міського голови Віталія Кличка та за ініціативи депутата Київської міської ради Валентина Мондриївського». 

У жовтні 2020 року відбулося відкриття після реставрації фонтану «Самсон», що знаходиться на Контрактовій площі. На відкриття приїхали депутати, що балотувались від політичної партії «УДАР» по ТВО №9. Біля фонтану було встановлено таблички, на яких згадувалось, що фонтан відреставрований за ініціативи міського голови. На одній з табличок було зазначено, що КП «Зеленбуд» виконав роботи за дорученням міського голови. Вартість реставраційних робіт складає 2,4 мільйона гривень

«Європейська Солідарність»

Кандидат від «Європейської Солідарності» та чинний на той час депутат міської ради Володимир Левін був помічений у політичному піарі на реконструкції парку «Юність», яка фінансувалася з міського бюджету. Депутат 18 жовтня організував публічний захід, присвячений закінченню першої хвилі робіт з реконструкції парку «Юність». Про захід спостерігачі дізналась з постів на сторінці депутата та його приймальні в соціальній мережі Facebook, де на афіші присутня символіка партії. В цих постах відзначався вклад депутата Левіна в процес реконструкції парку і містився перелік виконаних робіт.

На самому святі аніматори в костюмах міньйонів розважали дітей і проводили для них конкурси з подарунками, роздавалися повітряні кульки з прізвищем та ім’ям кандидата. Після події Володимир Левін на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook зазначив, що все, що він обіцяв – депутат виконав. У дописі містився такий перелік робіт:

  1. Встановлено 50 нових лавок;
  2. Встановлено 50 нових урн;
  3. Викладено дорогу бруківкою;
  4. Відбулося озеленення території;
  5. Залито дорогу новим асфальтом. 

«Перемога Пальчевського»

Чинний депутат Київради, член фракції «Солідарність» Андрій Андрєєв, який балотувався від партії «Перемога Пальчевського», поширював передвиборчий відеоролик з логотипом партії «Перемога Пальчевського», в якому розповідається, що депутат зробив за час своєї каденції та закликами разом змінити Солом’янський район. У відеоролику наявна інформація про номер кандидата у виборчому списку партії. Таких постів на сторінці кандидата декілька.

Поза тим депутат відкривав спортивні майданчики, біля яких ставив таблички, що ці майданчики були реалізовані за його сприяння. «Майданчик встановлено за підтримки депутата Київради Андрія Андрєєва» - зазначається на табличках.


5 вересня у Солом’янському районі відкрили спортивну залу дзюдо ДЮСШ «Юний спартаківець». Ремонт здійснювався за бюджетні кошти. Оновлену дитячу залу для занять дзюдо відкрили в занедбаному приміщенні за адресою Василя Липківського, 36. На заході був присутнім міністр молоді та спорту Вадим Гуцайт, кандидат від політичної партії «Слуга Народу» Георгій Зантарая та кандидат від партії «Перемога Пальчевського» Андрій Андрєєв. Ведучий наголосив на тому, що саме за сприяння Андрєєва було відновлено цей зал. Про цю подію писало багато інтернет-порталів (Хрещатик.news, znaj.ua, Стена, Hyser, Стопкор, Наш Печерский та інші).

ВО «Свобода»

Чинний депутат від ВО «Свобода» Іван Картавий у серпні організовував масове встановлення дитячих майданчиків на Лісовому масиві. Про це депутат зазначав на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook. Після встановлення майданчиків на них з’являлись іменні таблички з написом «За сприяння депутата Київради Івана Картавого». Щонайменше депутат написав про 7 майданчиків. Також після асфальтування прибудинкової території на дошці оголошень було вивішено плакат з фото депутата та текстом «За сприяння депутата Київради І.Картавого було проведено роботи з асфальтування території біля вашого будинку».

«Єдність Олександра Омельченка»

22 жовтня на зустрічі з чинною депутаткою фракції «Солідарність» Наталією Масловою (фракція, кандидат від партії по 9 округу) відкрили майданчик для вигулу собак з табличкою «Встановлено за підтримки депутата Київської міської Ради Наталії Маслової». На табличці використовувалась символіка партії «Єдність Олександра Омельченка», від якої балотувалась депутатка. Також на заході розповсюджували календарики з символікою політичної партії «Єдність Олександра Омельченка» з інструкцією для голосування. Депутатка на запитання спостерігачки охоче відповіла, що кошти на майданчик виділені з бюджету міста.


Створення у виборців враження відповідальності політичних партій за результати реалізації програм, профінансованих за кошти платників податків є не належною практикою у сфері запобігання зловживань адміністративними ресурсами. Посадові особи органів влади всіх рівнів, які персонально належать до політичних партій, мають право і обов’язки інформувати громадян про результати своєї діяльності, але воно не повинно стосуватися діяльності політичної партії або використовуватися її у агітації, чи політичній рекламі.

Ситуація навколо Громадського Бюджету міста Києва

Також відносно новою є тенденція використання проектів Громадського бюджету в політичних цілях. Цього року вперше в історії Громадського Бюджету Громадська бюджетна комісія знімала проєкти з голосування через те, що автори використовували їх у політичних цілях. На двох засіданнях ГБК 14 та 24 вересня низці депутатів та потенційному кандидату Ярославу Федоренко винесли попередження, що їх проєкти будуть зняті, а вони внесені до списку недоброчесних. Трьох депутатів – кандидатку від «Єдність Олександра Омельченка» Юлію Ярмоленко, кандидата від ВО «Батьківщина» Олександра Бродського та кандидата від партії «Перемога Пальчевського» Андрія Андрєєва було визнано недоброчесними, а їхні проєкти зняті. Попередження отримали такі депутати КМР: Лариса Дегтярьова (кандидатка від «Перемога Пальчевського»), Вікторія Муха («УДАР Віталія Кличка»), Олена Овраменко  («УДАР Віталія Кличка»), Дмитро Банас («УДАР Віталія Кличка»), Юрій Сулига («Єдність Олександра Омельченка»). 

В Солом'янському районі міста Києва депутат Київради від фракції «Солідарність» Андрій Андрєєв поставив намет, на якому було написано: «Пункт збору голосів за проєкти Громадського бюджету 2021». Депутат надіслав лист до ГБК про наміри брати участь в громадському бюджеті міста. В положеннях про ГБ вказується, що місце збору таких підписів має бути оформлено у відповідній стилістиці (намет). В той же час Андрєєв розмістив намет, який не відповідає зазначеним вимогам, чим порушив положення про Громадський бюджет.

До чого тут метро?

У вересні спостерігачі ОПОРИ фіксували використання фото посадових осіб комунального підприємства «Київський метрополітен» в дочасній агітації. Потенційні тоді кандидати в депутати від партії «УДАР Віталія Кличка» були зображені на білбордах, сітілайтах та плакатах, в тому числі на території метрополітену. Згодом їхні посади фігурували у їхніх передвиборчих кампаніях. Детальніше про даний кейс можна почитати в матеріалі ОПОРИ за цим посиланням.