Явище, коли політики використовують проєкти, реалізовані за кошти з державного чи місцевого бюджетів, для власного піару, стає особливо поширеним напередодні виборів. ОПОРА проаналізувала, як кандидати в депутати Київради, більшість із яких – чинні депутати цієї ж ради, звітують про здобутки місцевої влади, використовуючи при цьому партійні логотипи, гасла і навіть зазначаючи свій номер у виборчому бюлетені.

Від моменту реєстрації кандидатів для участі в місцевих виборах 25 жовтня 2020 року найбільше випадків звітування про зроблене місцевою владою Києва з одночасним використанням партійної символіки та гасел спостерігачі ОПОРИ зафіксували зі сторінок у Facebook кандидатів у депутати Київради від партії «УДАР Віталія Кличка», більшість із яких – чинні депутати міської ради.

Депутат Київської міської ради Олесь Маляревич, який відповідно до постанови №30 від 23.09.2020 р. Київської міської ТВК зареєстрований кандидатом у депутати Київради від партії «УДАР Віталія Кличка»,  у відеоролику, який поширив на своїй сторінці у Facebook 25 вересня, розповідає про будівництво нової сучасної підземної водонасосної станції на Русанівській набережній.

У відео з логотипом партії «УДАР» депутат зазначає: «В цьому році, в серпні, ми нарешті побудували цю нашу поливо-зрошувальну мережу і з наступного року, з перших теплих днів у нас тут буде завжди зелено». Проте реалізація цього проєкту не є досягненням лише тих депутатів Київради, які наразі є висуванцями «УДАРу». До слова, про завершення поливо-зрошувальної системи на Русанівській набережній повідомляли і на офіційному вебсайті Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації.

Ще одна депутатка Київської міської ради і водночас кандидатка у депутати від партії «УДАР» Олена Овраменко 29 вересня поширює у Facebook публікацію зі сторінки «Партія УДАР Віталія Кличка. Дніпровський район», у якій йдеться про дитячий садок № 454, будівлю якого «зусиллями команди мера УДАР Віталія Кличка» вдалося повернути до комунальної власності міста.

Депутат міськради і кандидат у депутати Володимир Шарій у ролику з логотипом партії «УДАР» та партійним гаслом «Завжди з киянами», який він поширив на своїй сторінці у Facebook 24 вересня, говорить про новий дитячий навчальний заклад на Троєщині.

Ролик про досягнення Віталія Кличка і його команди поширив на своїй сторінці 29 вересня і депутат Київської міської ради Олег Костюшко, який також балотується до міської ради від партії «УДАР». У ролику – про будівництво дитячого садка із басейном у Солом‘янському районі. «Це досягнення особисто мера Віталія Володимировича Кличка і нашої команди», – говорить депутат і кандидат наприкінці відео, у якому також є логотип партії «УДАР» та гасло «Завжди з киянами».

Заступник голови КМДА і депутат Київської міської ради Вячеслав Непоп, який також є в списку зареєстрованих кандидатів від партії «УДАР» на виборах до Київради, на своїй сторінці розміщує відео про плани та здобутки міської влади. Ролики супроводжує текстами, які закінчує словами «Завжди з киянами!», які збігаються з гаслом, що його активно використовує партія «УДАР».

Наприклад, у відео, які кандидат поширив 22 та 25 вересня, йдеться про будівництво дитячих садочків в Києві; у публікації від 29 вересня, політик пише про наступний етап реконструкції парку «Орлятко» в Солом'янському районі. «У 2015 за рахунок БФ «Солом‘янський» ми очистили місцеве озеро та запустили туди рибу. А вже до кінця року, згідно з розпорядженням КМДА від 28.02.2020 № 363, на замовлення КО «Київзеленбуд» за бюджетні кошти осучаснимо весь парк», – зазначає Вячеслав Непоп.

«Команда УДАРу Солом’янського району разом з мером Віталієм Кличком проінспектували хід реконструкції дитячого садочку на бульварі Вацлава Гавела, 81А», – публікацію з такими словами, відеороликом з логотипом партії «УДАР» і партійним гаслом «Завжди з киянами» поширив 24 вересня зі сторінки «Партія Удар Віталія Кличка. Солом'янський район» колишній голова Солом'янського району і кандидат у депутати Київської міської ради від партії УДАР Ігор Довбань. А 6 жовтня він повідомив про масштабну реконструкцію дитячого садка на вул. Гарматній, 41, яку «розпочала там команда УДАР Віталія Кличка». У цьому дописі кандидат використовує хештег #ЗавждиЗКиянами та фотоколаж з логотипом партії «УДАР».

Проте не лише команда «УДАРУ»  використовує здобутки місцевої влади задля здобуття симпатій виборців напередодні виборів. До такого прийому вдається і депутат Київської міської ради Андрій Андрєєв, який балотується до Київської міської ради від партії «Перемога Пальчевського» (зареєстрований за списком партії постановою №39 від 25.09.2020 р. Київської міської ТВК). У ролику, який кандидат 6 жовтня поширив на своїй сторінці в мережі Facebook, він розповідає про те, що місцевій владі вдалося зробити в Солом’янському районі Києва. Водночас у відео використано кольори в стилі партії «Перемога Пальчевського», а також логотип партії та вказано номер кандидата у виборчому бюлетені.

Зазначимо, що частина 1 статті 51 Виборчого кодексу України визначає передвиборну агітацію як здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата, партію (організацію партії) - суб’єктів виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України. Згідно з частиною 5 статті 52 цього ж Кодексу до передвиборної агітації також належить використання символіки (гімну, прапора, розпізнавального знака, девізу) або логотипів партії - суб’єкта відповідного виборчого процесу, використання передвиборних слоганів, гасел кандидатів, партій (організацій партій) - суб’єктів відповідного виборчого процесу, а так само повідомлення про проведення видовищних чи інших публічних заходів на підтримку партії, кандидата або про підтримку зазначених заходів кандидатами, партіями (організаціями партій) - суб’єктами відповідного виборчого процесу, а також привернення уваги до участі у таких заходах партій чи певних осіб як кандидатів.

«Щодо чинних депутатів, які знову балотуються до Київської міської ради, то можемо говорити про порушення стандартів чесних і вільних виборів, а також  принципу рівних можливостей, адже кандидати маніпулюють інформацією, видаючи проєкти, на які витрачені кошти з місцевого бюджету, за власні досягнення і в такий спосіб отримуючи бонус – електоральні симпатії напередодні виборів. Та насправді усі ремонти, будівництва й реконструкції, на яких активно піаряться кандидати, здійснюються за кошти платників податків – тих самих виборців. Однак в діях посадовців, які про успішні проєкти влади розповідають, використовуючи партійне передвиборче гасло,  можна вбачати ознаки використання адмінресурсу», – наголошує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у місті Києві.

Відповідно до частини 12 статті 57 «Виборчого кодексу України» кандидатам на відповідних виборах, які займають посади, у тому числі за сумісництвом, в органах виконавчої влади, органах влади Автономної Республіки Крим та органах місцевого самоврядування, державних, комунальних підприємствах, закладах, установах, організаціях, військових частинах (формуваннях), забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов’язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, зв’язок, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

 Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)