20 вересня низка національних телеканалів транслювала захід Київської міської організації політичної партії «Слуга народу», який відбувався на території Київського національного університету імені Тараса Шевченка і позиціонувався у ЗМІ як конференція з висування кандидатів. Того ж дня відбувся інший захід з аналогічною назвою, але раніше в часі та за іншою адресою. ОПОРА з’ясовує, на якому ж з них відбулося висування кандидатів від політичної сили, і на яких підставах одна з конференцій відбулася на території університету.

У неділю, 20 вересня, мала відбутися конференція Київської міської організації політичної партії «Слуга народу» з метою висування кандидатів в депутати до Київської міської ради та кандидата на посаду Київського міського голови на чергових місцевих виборах 25 жовтня 2020 року. Саме така дата була зазначена у листі, який пресслужба політичної партії “Слуга народу” надіслала на підтвердження акредитації журналіста видання «Точка ОПОРИ». Лист  кореспондент «Точки ОПОРИ» отримав 18 вересня о 15:59. У тексті листа йшлося про зміну часу початку заходу - на 14:00. Місце проведення заходу, яке зазначене у листі, - внутрішній двір Червоного корпусу Київського національного університету імені Тараса Шевченка (вул. Володимирська, 60).  

Лист від пресслужби політичної партії “Слуга народу” з повідомленням про час та місце проведення конференції київської міської організації політичної партії «Слуга народу» з метою висування кандидатів.

В зазначений час дійсно відбувався захід на території внутрішнього двору Червоного корпусу Київського національного університету імені Тараса Шевченка. На подвір’ї університету була розміщена сцена з банерами “Зе!місцеві”, “vybory2020.com”, трибуна “Зе! Слуга Народу” у кольорах партії “Слуга народу” та екран “Зе!Київ Слуга Народу”.

Політична реклама партії “Слуга народу” на території КНУ ім. Тараса Шевченка під час заходу київської міської організації партії

У заході взяв участь Президент України Володимир Зеленський. У завершальній промові він заявив: “Я як Президент не можу агітувати, але ви знаєте, що робити 25 жовтня”. Окрім того, Володимир Зеленський представив Ірину Верещук як кандидатку на посаду Київського міського голови. Кандидатку запросили на трибуну, надали слово. Після промови Ірини Верещук на сцену запросили дванадцять кандидатів у депутати до Київради. При цьому всіх цих осіб позиціонували як затверджених кандидатів. Ця презентація не супроводжувалася відповідною процедурою висунення таких кандидатур та їх ухвалення.

Захід транслювався на офіційній сторінці Офісу Президента України у фейсбуці, у тому числі й фрагменти, де Президент України представляє кандидатку на посаду Київського міського голови Ірину Верещук. Матеріали та відео, розміщені на офіційній верифікованій фейсбук-сторінці Офісу Президента України, з презентацією кандидатів, які ще не зареєстровані, але вже висунуті організацією політичної партії, можуть розцінюватись, як застосування медійного адміністративного ресурсу, так як до неї не мають доступу на рівних умовах інші учасники виборів.

Того ж дня, вірогідно, об 11:00, в Конгресно-виставковому центрі “Парковий” (місто Київ, Паркова дорога, 16a) відбувся ще один захід - конференція Київської Міської організації політичної партії «Слуга народу» з висування кандидатів. Саме про це місце як локацію для проведення конференції, відповідно до частини 2 статті 218 Виборчого кодексу України, партія повідомила і Київську міську територіальну виборчу комісію.

ОПОРА надіслала офіційні запити до Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Київської міської організації партії “Слуга народу” щодо форми договірних умов між політичною силою та вищим навчальним закладом, вартості послуг оренди та сторони, яка здійснила оплату.

“Аналізуючи захід у Київському національному університеті, варто звертати увагу на кілька моментів. По-перше, в даному випадку мова може йти про агітаційний захід в розумінні Виборчого кодексу. Якщо  на момент його проведення, як  нам cтало відомо, конференція Київської міської організації партії “Слуга народу” з висування кандидатів вже завершилася.

По-друге, державним та комунальним закладам, у тому числі закладам освіти, законодавством не заборонено здавання в оренду майна для проведення агітаційних заходів. Це дуже розповсюджене явище, особливо у невеликих населених пунктах, де інші аналогічні приміщення відсутні. В розумінні законодавця і сільська опорна школа, і один з найвідоміших університетів країни є закладами освіти. Звичайно, університети здавна є місцем, якому притаманна автономія і дистанціювання від політичних та релігійних подій, але це питання дотримання академічних стандартів, а не законодавчі вимоги. Крім того, необхідно встановити, чи справді мала місце оренда приміщення, чи воно надавалося на інших засадах. А у випадку оренди, на яких умовах здійснювалася оплата - з рахунку політичної партії чи оплата буде здійснена в майбутньому з виборчого фонду.

Варто підкреслити, що вимога “Закону про освіту” щодо заборони політичної діяльності в закладах освіти поширюється на існування в університеті осередків партій чи проведення постійної партійної роботи з викладачами або студентами навчального закладу, а не на проведення, безвідносно до виборчого процесу, заходу в орендованому на загальних засадах приміщенні.

Якщо факт оренди підтвердиться, то університет опиниться заручником ситуації, адже до закінчення виборчого процесу він не матиме права відмовити у наданні цього ж простору будь-якому іншому суб’єкту виборчого процесу за його бажанням. Порушення встановленого законом права кандидатів, політичних партій на використання на рівних умовах приміщень для проведення передвиборчого публічного заходу чи передвиборної агітації  тягне за собою адміністративну відповідальність за статтею 212-12 КУпАП, а саме накладення штрафу від 1360 до 1700 грн.

Третє питання - це розміщення агітаційних матеріалів. Організовуючи цей захід, місцева організація політичної партії “Слуга народу” прямо порушила лише вимоги “Закону про освіту” в частині розміщення, розповсюдження реклами, плакатів, стендів, аудіо- чи відеоматеріалів, інших матеріальних чи нематеріальних об’єктів, які містять найменування чи символіку політичної партії, оскільки цей закон не конкретизує місць розміщення. А в статті 57 Виборчий кодексу України йдеться про заборону розміщення та розповсюдження агітації під час заходів, які організовані безпосередньо державною установою, а також  розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях державних установ. На цьому заході агітаційні матеріали розміщувалися у внутрішньому дворі університету, а не всередині приміщення чи на зовнішніх стінах будівлі. Отже, у випадку якщо приміщення надавалося політичній партії в оренду, формального порушення букви закону в частині обмежень агітацій не було, хоча до оприлюднення фінансових звітів буде відкритим питанням можливого порушення правил фінансування.

Також ОПОРА вбачає в цьому випадку порушення стандартів рівного виборчого права. Цей висновок має попередній характер і базується на інформації, яка доступна на даний час. Для повного юридичного аналізу ситуації потребуємо відповідей на запити  Громадянської мережі ОПОРИ”, - зазначає Ольга Коцюруба, старша радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА.

Відповідно до частини 3 статті 31 Закону України “Про освіту”: "У закладах освіти забороняється зберігання, розміщення, розповсюдження реклами, плакатів, подарунків, стендів, листівок, аудіо- чи відеоматеріалів, інших матеріальних чи нематеріальних об’єктів (крім підручників), які містять: найменування чи символіку політичних партій (об’єднань), громадських чи благодійних організацій, назва чи символіка яких співзвучні з назвами та символікою політичних партій (об’єднань)”.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)