Протягом виборчої кампанії з місцевих виборів 25 жовтня на Волині спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували 160 фактів порушень виборчого законодавства та недотримання міжнародних демократичних стандартів щодо проведення виборів. Усі ці факти були верифіковані і внесені на Мапу порушень. Понад 80% з них стосувались порушення норм законодавства щодо проведення передвиборної агітації.

Такий тип порушення як зловживання адміністративним ресурсом учасниками виборчого процесу, які займали виборні посади в органах місцевої влади та органах місцевого самоврядування, не був переважаючим під час локальної виборчої кампанії у Волинській області. Втім, навіть нечисельні приклади зловживань на межі з адмінресурсом, які вдалось зафіксувати спостерігачам ОПОРИ, продемонстрували наявність прогалин у чинному виборчому законодавстві щодо врегулювання питання реалізації посадовцями пасивного виборчого права без використання ними людських, фінансових, матеріальних, інформаційних ресурсів та зв'язків в органах влади.

Нагадаємо, що під зловживаннями адміністративними ресурсами розуміється невиправдана перевага, отримана певними партіями і кандидатами через використання власних посад та зв'язків з публічними адміністраціями із метою вплинути на результат виборів. 

В рамках дослідження «Практики використання адмінресурсу в Україні та на Волині під час місцевих виборів 2020 року» Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала поведінку ТОП-посадовців в умовах виборчого процесу, участь народних депутатів у виборчій кампанії,  використання посадовцями різних рівнів з метою агітації бюджетних коштів, які виділялися з держбюджету як субвенції на соціально-економічний розвиток, та коштів місцевих бюджетів, передбачених на реалізацію соціально-економічних програм в громадах.

Передвиборна кампанія обласних і міських очільників: підписання етичного Кодексу та піар на бюджетних коштах

В рамках дослідження наявності ознак адміністративного ресурсу у передвиборних кампаніях кандидатів на Волині, які є посадовими особами органів місцевої влади та органів місцевого самоврядування, спостерігачі ОПОРИ звернули увагу на поведінку та публічну діяльність голів обласної державної адміністрації та обласної ради, а також очільників міст обласного значення на Волині, які намагались переобратися на ще один термін.

Якщо голова Волинської обласної державної адміністрації Юрій Погуляйко не брав публічної участі у виборчому процесі, то очільниця Волинської обласної ради Ірина Вахович була кандидаткою до обласної ради від політичної партії «За майбутнє». Разом з тим, переобиралися на новий термін і голови міст обласного значення: Володимира-Волинського – Петро Саганюк, Ковеля – Олег Кіндер та Нововолинська – Віктор Сапожніков.

За умов, коли Виборчий кодекс України прямо не зобов’язує місцевих посадовців, які є кандидатами, йти у відпустки в період виборчого процесу для зосередження своєї уваги на агітаційній кампанії, а дозволяє проводити агітацію навіть у робочий час, очільники міст та області намагалися балансувати між виконанням своїх посадових обов’язків та проведення передвиборної агітації.

Щоб допомогти посадовцям розмежувати два напрямки діяльності Громадянська мережа ОПОРА закликала голів обласних рад, ОДА, міських, селищних та сільських голів підписати «Кодекс поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу». Ініціативу ОПОРИ на Волині підтримали Ковельський міський голова Олег Кіндер, Ківерцівський міський голова Володимир Жгутов та голова Смолигівської територіальної громади Галина Прус.

Кодекс, який пропонувала підписати ОПОРА, містив основні етичні вимоги до поведінки посадових осіб та державних службовців з метою уникнення дій, що можуть класифікуватися як зловживання 5 типами адмінресурсу: кадровим, матеріальним, бюджетним, силовим, регуляторним та медійним. Наприклад, використання службової інформації в політичних цілях; тиск на кандидатів чи представників партій; залучення підлеглих до передвиборчої агітації; використання офіційних заходів, пов'язаних з виконанням  службових повноважень для виборчих цілей тощо.

Зауважимо, що після підписання Кодексу трьома посадовцями на Волині спостерігачі ОПОРИ не зафіксували з їхнього боку прямих зловживань, пов’язаних із використанням ними свого посадового становища з метою проведення передвиборної агітації. 

Разом з тим, в області було виявлено чимало випадків, коли посадові особи, як, для прикладу, міські чи сільські голови, в період виборчого процесу після своєї офіційної реєстрації активно звітували про зроблене, розповідали про свої успіхи на посаді, натякаючи на продовження реалізації різноманітних проектів та ініціатив протягом наступної каденції в разі повторного їх обрання на ту ж посаду. Посадовці також брали активну участь у відкритті інфраструктурних об’єктів в межах громад, публічно нагороджували спортсменів, діячів культури та представників інших галузей за різні досягнення, демонстративно вручали премії «бюджетникам» за різні заслуги тощо. Така діяльність очільників громад висвітлювалась і на офіційних сайтах органів місцевого самоврядування, і на сторінках кандидатів чи партій у соціальних мережах. Це стало неабияким підсиленням публічної виборчої кампанії кандидатів, чого не могли собі дозволити їхні опоненти «без привілейованого статусу» та зв’язків.

Одним з таких прикладів використання посадового становища кандидатом під час виборчої кампанії з метою підвищення власного рейтингу серед виборців може бути виявлена спостерігачами на офіційному сайті Підгайцівської сільської громади публікація «Дитячий садок європейського зразка!». У публікації йдеться про виступ очільника громади і на той час (дата публікації – 19 жовтня) офіційно зареєстрованого кандидата на цю ж посаду Юрія Семенюка, в якому він згадував про залучення коштів на будівництво дитсадка з ДФРР та виділення коштів з місцевих бюджетів.

Ще одним прикладом є опубліковане 20 жовтня на сайті Рожищенської міської ради інтерв’ю з очільником міста Вячеславом Поліщуком. У публікації керівник міста розповідає про свої здобутки протягом п’ятирічної роботи на посаді, про плани на майбутнє, а наприкінці згадує про співпрацю із народним депутатом Вячеславом Рубльовим, який також балотувався на місцевих виборах до Волинської обласної ради. Як ідеться у публікації, «за сприяння» Вячеслава Рубльова вдалось вкласти бруківку на подвір’ї дитсадка №2, на що залучались кошти з обласного бюджету, а також добудувати спортивний майданчик, на що кошти із соцеконому також нібито залучив нардеп. 

Нардепи і місцеві вибори: «зміна мандатів» та піар на коштах «соцеконому»

Щодо самих народних депутатів-мажоритарників, які представляють Волинську область у парламенті, то вони не лише стали своєрідними «VIP-агітаторами» для місцевих кандидатів у депутати та кандидатів на посади міських, селищних і сільських голів, але й самі вирішили «позмагатись» за депутатські мандати обласної ради, а також кількох міських рад. Зокрема, участь у виборчій кампанії як кандидати брали чинні нардепи із депутатської групи «За майбутнє» Ігор Палиця, Ірина Констанкевич, Степан Івахів та Ігор Гузь, а також нардеп із фракції «Слуга народу» Вячеслав Рубльов. Усі п’ятеро балотувались до Волинської обласної ради від політичної партії «За майбутнє». Лідер партії Ігор Палиця очолив не лише єдиний список кандидатів до обласної ради, але і до Луцької міської ради. Народний депутат Ігор Гузь також очолив список кандидатів до Нововолинської міської ради, а Ірина Констанкевич – до Камінь-Каширської міської ради.

Чому ми згадуємо балотування народних депутатів до рад нижчих рівнів поряд з темою зловживання адміністративним ресурсом? Тому що саме під час виборчого процесу нескладно провести паралель між використанням нардепами-кандидатами свого депутатського статусу з метою прямої агітації чи здійснення опосередкованого впливу на виборців та посадовими особами органів місцевої влади та органів місцевого самоврядування, які діють за таким же сценарієм. Обранцям з Волині не завжди вдавалось розмежувати свою депутатську діяльність у виборчому окрузі з агітаційною кампанією, на що ОПОРА уже звертала увагу раніше.

У своєрідній «грі на пониження» народних депутатів закладені також потенційні ризики, пов’язані зі зловживанням бюджетним адміністративним ресурсом, оскільки окремі нардепи з Волині систематично зараховують виділення субвенцій з державного бюджету на соціально-економічний розвиток територій до своїх заслуг. Протягом виборчого процесу з місцевих виборів було виявлено близько двох десятків таких випадків.

Ще протягом вересня 2020 року, коли чинні нардепи активно включилися у виборчий процес, Громадянська мережа ОПОРА зафіксувала 13 випадків їх «самопіару» на бюджетних коштах, 2 з яких стосувалися Ірини Констанкевич, 3 – Ігоря Гузя, решта – Вячеслава Рубльова. Публікації та сюжети про те, як «за сприяння» нардепів з державного бюджету виділялися кошти на реконструкцію та облаштування різноманітних інфраструктурних об’єктів, встановлення дитячих майданчиків, закупівлю обладнання для комунальних закладів тощо найчастіше зустрічали на місцевих телеканалах, друкованих виданнях, онлайн ЗМІ та в соціальних мережах (на офіційних сторінках народних депутатів). Ще про 6 схожих випадків ОПОРА повідомляла у жовтні.

Окрім засобів масової інформації про факти «сприяння» нардепів у виділенні державних коштів на розвиток громад і територій повідомляли й окремі органи місцевого самоврядування на своїх офіційних сайтах. Для прикладу публікація під назвою «На вулиці Незалежності почали облаштовувати тротуар» з’явилася на сайті Рожищенської міської громади. У ній ідеться про те, що в місті Рожище розпочали капітальний ремонт тротуарів, на який витратили понад півтора мільйона гривень. Зокрема, 1 млн грн – це субвенція на соціально-економічний розвиток. Поряд із цією сумою згадується і традиційне «сприяння» у виділенні коштів народного депутата Вячеслава Рубльова.

Ще один виявлений на Волині кейс про те, як одна подія стала приводом для «самопіару» одразу для двох народних депутатів. 25 вересня на YouTube-каналі місцевого телеканалу «Аверс» було опубліковано сюжет про закупівлю 10 автомобілів швидкої допомоги для відділень екстреної медичної допомоги на Волині за кошти державного бюджету. Наприкінці сюжету вказується, що автомобілі були направлені на Волинь нібито саме завдяки народній депутатці Ірині Констанкевич, яка за два дні до того була зареєстрована кандидаткою у депутати від політичної партії «За майбутнє».

Про цю ж подію було виявлено допис на офіційній сторінці нардепа Вячеслава Рубльова у мережі Facebook. Помічниця-консультантка нардепа Оксана Філіпчук у дописі наголошує, що автомобіль швидкої допомоги для одного з районів Волині було виділено «за сприяння» Вячеслава Рубльова.

Посадові обов’язки і вибори: чи можливий баланс без використання адмінресурсу

Як показав досвід місцевої кампанії, проведення передвиборної агітації посадовими особами на межі з адміністративним ресурсом під час виборчого процесу потенційними та зареєстрованими кандидатами залишається актуальною проблемою, яка потребує обговорення та подальшого законодавчого врегулювання.

Громадянська мережа ОПОРА постійно наголошує, що популяризація потенційних кандидатів за рахунок бюджетних коштів – неприпустимий спосіб підвищення власного рейтингу чи впізнаваності серед виборців, особливо під час виборчого процесу. Зловживання депутатським статусом чи посадовим становищем, використання матеріального, бюджетного, інформаційного, людського та інших типів адміністративного ресурсу не лише створює передумови для порушення рівності щодо участі у виборчій кампанії інших кандидатів, але й створює умови для реалізації маніпулятивних виборчих технологій.

Лише якісна законодавча база, ефективний та прозорий контроль з боку незалежних інституцій та справедливі санкції можуть сприяти вирішенню існуючої проблеми.

 

Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)