У Волинській області з 1 по 23 жовтня спостерігачі ОПОРИ виявили 6 фактів «піару» на бюджетних коштах окремих кандидатів, який вони використовували для власної популяризації серед потенційних виборців. Інформацію про такі факти спостерігачі отримали в результаті моніторингу ЗМІ та офіційних сайтів депутатів, що є кандидатами.

Зокрема, протягом жовтня на сторінках волинських друкованих видань виявлено 3 публікації з «піаром» на бюджетних коштах одного з кандидатів до Волинської обласної ради. Йдеться про чинного нардепа і кандидата від політичної партії «За майбутнє» Вячеслава Рубльова.

В громадсько-політичному тижневику «Наш край» виявлено публікацію «Нові проєкти від фонду «Тільки разом». В публікації поряд зі згадкою благодійного фонду «Тільки разом», від якого виділялись кошти на закупівлю техніки для однієї зі шкіл м. Рожище, згадуються і кошти з державного бюджету в сумі 1 млн грн, які будуть спрямовані на укладання бруківки поблизу школи. Публікація містилася у розділі «Передвиборна агітація».

В цій же газеті за 8 жовтня 2020 року у тому ж розділі «Передвиборна агітація» виявлено інший матеріал «Народний депутат далі відстоює дорогу на Сокіл». У матеріалі також йдеться про чинного нардепа Вячеслава Рубльова, де його називають кандидатом у депутати Волинської обласної ради від партії «За майбутнє» і розповідають, що завдяки його підтримці з державного бюджету виділено 100 млн грн на будівництво дороги до села Сокіл на Рожищенщині.

Також в газеті «Наш край» за 1 жовтня в розділі «Передвиборна агітація» виявлено публікацію «В Копачівці представили команду партії «За майбутнє». В публікації йдеться про те, що Вячеслав Рубльов причетний до виділення з обласного бюджету коштів у сумі 600 тис. грн на капітальний ремонт покрівлі будинку культури у с. Копачівка. 

Ще два випадки піару на бюджетних коштах кандидатів виявлено в онлайн-ЗМІ.

20 жовтня у місцевих інтернет-виданнях «Буг» і «Кордон» розмістили публікації про встановлення сучасного спортивно-оздоровчого комплексу у с. Заріччя Володимир-Волинського району. У матеріалі йдеться, що проект реалізовувався «за сприяння» сільського голови Ігоря Пальонки, за співфінансування Зарічанської сільської ради, звідки виділено близько 20 тис. грн (спільно з ГО «Розвиток Волині»), та проектних коштів у сумі 129,5 тис. грн. Наголосимо, що Ігор Пальонка нині є кандидатом на посаду Володимир-Волинського міського голови («За майбутнє»).

Днем раніше, 19 жовтня, у виданнях «Волинські новини» і «Під прицілом» опубліковано матеріали про відкриття дитсадка у с. Крупа Луцького району. Матеріал містить інформацію про те, що чинний нардеп і кандидат Вячеслав Рубльов «сприяв» тому, щоб кошти на будівництво об’єкта надійшли з державного бюджету.

Разом з тим, на офіційному сайті народної депутатки Ірини Констанкевич, яка нині є кандидаткою у депутати Волинської обласної ради, 15 жовтня виявлено матеріал «Реконструйована Гірківська школа».

«Реконструкція школи в Гірках з добудовою класних кімнат, їдальні, спортзалу розпочалася ще у 2011 році. Але відновили будівництво лише у 2016 році, коли нам вдалося залучити кошти із соцеконому. Загальний обсяг фінансування реконструкції об’єкту становить понад 46 мільйонів гривень. У цьому році на будівельні роботи передбачено понад 24 млн грн з державного бюджету та 2,5 мільйонів із місцевого», - йдеться в публікації.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що популяризація потенційних кандидатів за рахунок бюджетних коштів – неприпустимий спосіб підвищення власного рейтингу чи впізнаваності серед виборців, особливо під час виборчого процесу. Такими діями потенційні кандидати, а нині – уже зареєстровані кандидати створюють нерівні умови для своїх опонентів на виборах. Лише зміна механізму виділення державних субвенцій та підвищення рівня прозорості і зрозумілості виділення коштів, а також дотримання принципів рівномірності, системності й пріоритетності розподілу бюджетних ресурсів між різними регіонами України можуть врегулювати це питання.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)