На Волині напередодні виборчого процесу з місцевих виборів склалася нетипова ситуація – усі нардепи-мажоритарники, які представляють Волинську область у парламенті, вирішили балотуватися до обласної ради від політичної партії «За майбутнє». Окрім того, окремі з них ще й очолюють списки кандидатів партії до міських рад.

Такий феномен, коли народні депутати, працюючи у Верховній Раді та отримуючи за це заробітну плату, вирішили поборотись за мандат депутата обласної чи міської ради, де обранець працює на волонтерських засадах, є нетиповим явищем у Волинській політиці. Разом з тим, варто наголосити, що народні депутати не обмежені законом у можливості балотуватися до інших рад. 

Однак у період із початку висування кандидатів візити народних депутатів Ігоря Гузя (депутатська група «За майбутнє»), Ірини Констанкевич (депутатська група «За майбутнє») та Вячеслава Рубльова (фракція «Слуга народу») до волинських округів дещо змінили тональність: якщо ще у серпні, коли Верховна Рада України «пішла на канікули», а народні депутати витрачали свій вільний час на роботу в окрузі, це було звичним проявом активності представників Волині у Верховній Раді, то від початку вересня, коли народні депутати за своїми функціональними обов’язками мали б працювати в парламенті, натомість, вони презентують учасників команд партії «За майбутнє» на місцевих виборах під час форумів у різних територіальних громадах області. У виступах вони «рекламують» представників партії на місцях. Такі дії народних депутатів у період виборчого процесу до їх офіційної реєстрації можна розцінити як використання свого статусу для піару політичної команди і для самопіару як потенційних кандидатів.

Натомість лідер партії «За майбутнє», народний депутат від Луцька Ігор Палиця, розширив свою діяльність далеко за межі регіону. Проте, згідно з Календарним планом, опублікованого на сайті Верховної Ради України, вересень передбачає насичену діяльність у парламенті. А от на роботу з виборцями передбачений час аж у наступному місяці.

Депутати-кандидати

Про те, що волинські нардепи Ігор Палиця, Ірина Констанкевич, Ігор Гузь, Степан Івахів та Вячеслав Рубльов балотуватимуться до Волинської обласної ради, «офіційно» стало відомо із заяв Ігоря Гузя. Нардеп, представляючи майбутніх кандидатів у громадах Володимир-Волинського району, ще наприкінці серпня розповідав, що народні обранці «ведуть за собою команду».

Згодом на Волині з’явилися білборди із назвою партії «За майбутнє» та зображенням усіх нардепів, а по округах, де їх обрали в Раду, з’явилися «іменні» білборди. Кандидатами їх висунули на партійній конференції Волинської обласної організації політичної партії «За майбутнє», яка відбулася 18 вересня. Таким чином, Волинська ТВК зареєструвала усіх їх кандидатами у депутати Волинської обласної ради 23 вересня відповідно до постанови №8.

Проте ще до реєстрації кандидатами деякі народні обранці  розгорнули на Волині активну «представницьку» кампанію. Вони відвідували населені пункти у межах районів, звідки делеговані до Верховної Ради. Однак у ході таких візитів йшлося про представлення потенційних кандидатів «За майбутнє», принаймні, саме на цьому акцентували ЗМІ та цей процес висвітлювали на партійній Facebook-сторінці.

Наприклад, Ігор Гузь ще у серпні активно почав провадити «представницьку» кампанію: він об’їздив низку громад, у яких представляв потенційних кандидатів від партії «За майбутнє». Цей процес паралельно висвітлювали місцеві ЗМІ. Проте, якщо серпень – канікулярний місяць, то у вересні розклад роботи ради досить насичений.

Скажімо, у період із 15 вересня, коли згідно із календарним планом ЦВК розпочався період висування кандидатів, у Верховній Раді щоденно передбачені або пленарні засідання або ж робота у комітетах, комісіях, фракціях та групах.  

На «роботу в округах» для обранців ж відведено два тижні у жовтні. Проте фактично виходить, що окремі народні депутати, отримуючи зарплатню у Верховній Раді, багато часу проводять на Волині. А лідер партії Ігор Палиця розширив свою діяльність до всеукраїнського масштабу – за 25 днів вересня він відвідав низку форумів партії та декілька регіонів, пропускаючи таким чином роботу в парламенті.

Активна робота на окрузі і не тільки

Народний депутат України Ігор Палиця, який очолює партію «За майбутнє», розгорнув свою діяльність у межах цілої країни. Відтак, його активність вирішили прослідкувати у період ще до початку виборчої кампанії – із 1 вересня.  

Згідно з інформацією сайту Верховної Ради України, Ігор Палиця є секретарем Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, членом Української частини Парламентської асамблеї України і Республіки Польща, членом групи з міжпарламентських зв'язків з Литовською Республікою, член групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща. 

Зауважимо, що за цей час Ігор Палиця не був присутній на жодному із трьох засідань профільного комітету, секретарем якого він є, попри те, що відбувалися вони у режимі відео конференції. Також, згідно із даними електронної системи реєстрації на пленарних засіданнях Ігор Палиця реєструвався на трьох пленарних засіданнях, а на п’яти реєстрації не здійснював.

Проте народний депутат як лідер партії взяв участь у десятках партійних заходів у різних регіонах, принагідно відвідуючи місцеві підприємства та установи. Протягом вересня він взяв участь у відкритих форумах прихильників партії у Сумах, на Тернопіллі, у Луцьку, у Рівному, в Одесі, у Краматорську.

Зазвичай ідеться про відвідини ще певних об’єктів, окрім форумів. Наприклад, у Сумах він побував на форумі підприємців та зустрічі із очільниками ПТУ, на Тернопільщині відвідав лікарню та підприємство «Електросвіт», а в Одесі взяв участь в обговоренні проблеми Куяльницького лиману, відвідав завод «Інтерхім» та місцевий пологовий будинок. До слова, у день візитів парламентаря до Одеси у Верховній Раді було два засідання, на яких депутат не був зареєстрований.

У період із початку реєстрації кандидатів, тобто із 15 вересня, народна депутатка Ірина Констанкевич провела кілька днів на території свого округу в Камінь-Каширському районі. На офіційному сайті «Ірина Констанкевич – народний депутат» 19-21 вересня з’явилося 10 коротких новин із назвами громад. У них лаконічно повідомляли про представлення команд партії «За майбутнє», там також містилася інформація, хто кандидуватиме на посади голів.

У сюжетах, які вийшли на ТРК «Аверс» за результатами візитів, також йшлося про представлення низки потенційних кандидатів від партії. Натомість інформація про інші види діяльності на окрузі відсутня.

Ролики інформують про здобутки громад, у яких від партії «За майбутнє» йдуть чинні їхні очільники. Там же де балотуються інші особи, наприклад, очільник управління освіти, зауважують про успіхи у цій галузі. Окрім того, вони обов’язково містять слова народної депутатки, яка щоразу бере участь у  заходах із представлення кандидатів.

21 вересня на YouTube-каналі телерадіокомпанії «Аверс» з’явився сюжет 21 вересня «На Любещівщині представили кандидатів від політичної партії «За майбутнє».  У сюжеті зазначають, що для подальшого розвитку громади дуже важливо, хто очолить громаду. Зокрема, розповідають про здобутки чинного голови Олега Куха. 

«Народний депутат України Ірина Констанкевич оголосила: Олег Кух йде на місцеві вибори на посаду голови Любешівської громади від політичної партії «За майбутнє». Народна обраниця впевнена у майбутньому громада Любешівщини досягне ще більших успіхів», - йдеться у сюжеті. 

Далі виступає сама нардепка, яка розповідає, що щаслива, що в Олег Кух у команді. Також у ролику повідомляють, хто буде балотуватися  першими номерами до обласної та районних рад.

21 вересня тут також опублікували сюжет «Хто іде на вибори від політичної партії «За майбутнє» у Колківській громаді». У сюжеті розповідають про громаду та Леоніда Новака, якого партія «За майбутнє» висуває на посаду кандидата голови Колківської громади. Він розповідає, на яких напрямах треба зосередити роботу

«Народний депутат Ірина Констанкевич переконана: Леоніду Новаку вдасться змінити на краще всю Колківську громаду, як вдалося змінити освітню галузь краю. Він досвідчений освітянин, адміністратор, працював помічником народного депутата, він бачить перспективи регіону дуже правильно, що він визначив подальший пріоритет – це інвестиції», - зазначає народна депутатка в сюжеті.

Того ж дня тут з’явився сюжет «Представили кандидатів Маневицької та Прилісненської громад від політичної партії «За майбутнє». Тут розповідають про плани на роботу висуванця від партії «За майбутнє» Олександра Гаврилюка та зазначають, що на заході представили кандидатів до селищної, районної та обласної рад.

Народна депутатка  у коментарі розповідає про те, як громада стала успішною завдяки своєму очільнику Ігорю Терещенку.

22 вересня на каналі з’явився ролик «У Цумані партія «За майбутнє» представили кандидата на голову громади». У сюжеті також виступає Ірина Констанкевич, яка взяла участь у представленні кандидатів.

«Ми висуваємо від партії нині діючого голову ОТГ Анатолія Васильовича Дорошука. Він багато зробив за свою каденцію неповну: побудовано, поремонтовано, добра умножено. Але є ще команда сильна і багато завдань. Ми, зрештою, говорили про завдання і про стратегію. І представили депутата обласної ради Юрія Петровича Ройка»,  - каже народна депутатка.

22 вересня тут опублікували відео «В Олиці представили кандидатів від політичної сили «За майбутнє».

«Для ефективного управління майбутньою новоствореною громадою потрібен місцевий сильний управитель. І такий є  - це Лілія Леошко, яка висувається на голову ОТГ від політичної партії «За майбутнє», - зазначає журналіст. Опісля йдеться про пункти передвиборчої програми.

Презентувати кандидатку прибула й народна депутатка Ірина Констанкевич.

«Ми презентували кандидатів у депутати селищної ОТГ, ми представили кандидата на голову ОТГ – це дуже активна сильна жінка пані Лілія Леошко, і ми сподіваємося, що вона переможе на цих перших виборах. Ми представили команду, яка йде в обласну раду – Ігоря Леха, він знаний депутат обласної ради, він багато працював, тому теж думаю все буде гаразд. Тому ми віримо в цю команду», - каже народна депутатка.

Також 22 вересня на Facebook-сторінці «Волинь ЗА майбутнє» опублікували допис про те, що команда партії зустрілася із мешканцями громади, аби поспілкуватися про подальший розвиток громади. На фото присутня Ірина Констанкевич.

23 вересня на YouTube-каналі телерадіокомпанії «Аверс» з’явився сюжет «У Сошичненській громаді представили кандидата на посаду голови від партії «За майбутнє». Тут також була присутня народна депутатка.

«Те, що тут є творчий потенціал – я це бачила в школі, в дітях, як малюють, які добре вчаться. Є економічний потенціал… Тому ми зібрали велику команду сильних творчих, відповідальних людей, тому я вірю, що спільно ми реалізуємо наші завдання і від нашої роботи буде користь людям. Це головне, що ми поставили собі за мету і ми до неї йдемо», - розповіла Ірина Констанкевич.

Того ж дня опублікували відео «У Ківерцях представили кандидатів від партії «За майбутнє».

«Народний депутат України Ірина Констанкевич вважає, що громадою має керувати досвідчений господарник. Команда потужна. Ми висуваємо і підтримуємо чинного голову Володимира Жгутова, тому що працював і уже є потужний фідбек, але є і напрямок роботи. Ми за те, щоб був напрямок роботи, професіоналізм і досвід», - цитує слова депутатки канал.

Зазначимо, що Ірина Констанкевич є першим заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, заступником співголови групи з міжпарламентських зв’язків із Канадою, Секретарем групи з міжпарламентських зв’язків з Королівством Норвегія. Також депутатка є членом низки іншнших груп та утворень.

У період 15-24 вересня народна депутатка зареєстрована на всіх сесійних засіданнях. Також 16 вересня відбулося засідання профільного комітету за участі Ірини Констанкевич.

Фото з сайту комітету

Нардеп Вячеслав Рубльов також бере участь у  представленнях кандидатів від «За майбутнє». Зауважимо, що на парламентських виборах він балотувався по округу №20 від «Слуги народу». Також він є членом фракції політичної партії «Слуга народу». 

23 вересня на каналі ТРК «Аверс» з’явився сюжет «За майбутнє» представила кандидатів у депутати та на голову Підгайцівської громади».

«Кандидатів до всіх рівнів місцевого самоврядування від політсили «За майбутнє» у Підгайцівській ОТГ оголосив народний депутат України Вячеслав Рубльов», - зазначає журналістка та озвучує основі тези народного депутата.

Вячеслав Рубльов є головою підкомітету з питань регіональної політики та місцевих бюджетів Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Окрім того, він займає посади заступника співголови групи з міжпарламентських зв'язків з Литовською Республікою, заступника співголови групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща, секретаря групи з міжпарламентських зв'язків з Князівством Монако. У вказаний період депутат не «прогулював» засідань парламенту.

Натомість Ігор Гузь протягом вересня бував у Володимир-Волинському районі, котрий розміщений в окрузі, де він обирався, наприклад, відвідав стадіон у Нововолинську із потенційним кандидатом Борисом Карпусом. Звідти він вів трансляцію у Facebook. Однак ці візити припадали на вихідні дні, не відведені депутатам для роботи у Верховній Раді.

Разом з тим, народний депутат брав активну участь у зустрічах з виборцями потенційних кандидатів на посаду Нововолинського міського голови Бориса Карпуса та Володимир-Волинського міського голови Ігоря Пальонки від партії «За майбутнє» уже після старту виборчого процесу, називаючи при цьому Карпуса і Пальонку кандидатами. Такі зустрічі відбувались у дворах міст. Зустрічам передувало розклеювання листівок з логотипом партії і  зображенням, для прикладу, Бориса Карпуса і Ігоря Гузя, підписаного як народний депутат України. Про такі факти ОПОРА уже повідомляла раніше. 

Ігор Гузь є заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, також заступником члена Постійної делегації у Парламентській асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва.  Також входить до складу груп із міжпарламентських зв’язків з Литовською Республікою, Естонською Республікою, Угорщиною, Республікою Молдова, Республікою Словенія, Республікою Польща, Латвійською Республікою, Грузією.

Зауважимо, що за даними сайту ВРУ Ігор Гузь не з'явився на засідання Верховної Ради 4 вересня. 15 та 16 вересня відбувалися засідання комітету нардепа, а також у період з 15 вересня відбулося кілька засідань парламенту, на кожному із яких Ігор Гузь був зареєстрований.

Степан Івахів же побував на форумі партії «За майбутнє», однак активних поїздок по Волині із його боку не зафіксовано. Нагадаємо, що він є першим заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, а також членом низки груп з  міжпарламентських зв’язків  (із Чеською Республікою, Королівством Швеція, Республікою Словенія, Канадою).

Протягом вказаного періоду народний депутат жодного разу не реєструвався на сесії, а також 16 та 23 вересня відбувалися засідання його комітету (у режимі відеоконференції), на котрих він теж був відсутній.

Отож, принаймні троє нардепів із Волині вже після початку процесу з реєстрації кандидатів активно включилися у піар політичної партії та й себе як кандидатів на місцях, користуючись своїм статусом. Тож слід звернути увагу, чи використання свого статусу з боку нардепів у агітаційних цілях не буде порушувати принцип рівності, який є частиною фундаменту нинішнього законодавства.

За словами координаторки спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА на Волині  участь у виборах публічних осіб, може мати на меті додатковий піар та залучення електорату на бік партії.

«Трапляється так, що відомі в області публічні особи, як-от нардепи, очоливши список до локальної ради за допомогою свого імені заробляють «додаткові бали» та сприяють проходженню партії, а далі – складають мандат локальної ради. У таких випадках список посунеться на один пункт вгору, та до відповідної ради без оголошення довиборів потрапить інша особа. Це трапиться навіть якщо публічна особа була першим номером у єдиному списку. Натомість якщо народні депутати-мажоритарники дійсно вирішать працювати у локальних радах та складуть мандат у Верховній Раді, оголосять довибори. При чому, їх здійснять відповідно до попереднього закону про вибори народних депутатів, а не Виборчого кодексу України», 

Відповідно до пункту 4 частини 1 статті 24 Закону України «Про статус народних депутатів України», народний депутат зобов’язаний особисто брати участь у голосуванні з питань, що розглядаються Верховною Радою України та її органами. Відповідно до пункту  5 частини 1 статті 24 - виконувати доручення Верховної Ради України, відповідного комітету, депутатської фракції (групи), тимчасової спеціальної або тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України, до складу яких його обрано;

У пункті 9 частини 1 статті 24 цього ж Закону йдеться, що народний депутат як  член комітету, тимчасової спеціальної або тимчасової слідчої комісії зобов’язаний, зокрема, бути присутнім на засіданнях комітету, підкомітету, тимчасової спеціальної чи тимчасової слідчої комісії, до складу яких його обрано, та брати участь у їх роботі;

Відповідно до статті 28 цього ж Закону для роботи з виборцями народному депутату Верховною Радою України встановлюються щомісячно відповідні дні у визначеному порядку.

 
 
Довідково:Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.