Протягом 25 серпня – 4 вересня на Волині 13 осіб публічно повідомили про готовність брати участь у виборах 25 жовтня. Потенційних кандидатів «рекламували» на партійних з’їздах, зустрічах у громадах чи сторінках у соцмережі Facebook.

Представники Громадянської мережі ОПОРА моніторили соцмережі, партійні сторінки, а також відповідні повідомлення у ЗМІ. При підрахунку кількості осіб брали до уваги публікації, у котрих акцентували увагу на конкретній особі. Натомість про потенційних кандидатів, яких представляли цілим списком, згадано окремо, та до вказаної кількості осіб вони не увійшли.

Нагадаємо, у період з 1 до 25 серпня аналогічні повідомлення виявили щодо 22 осіб.

25 серпня видання «Кордон» та «Нововолинський інформаційній портал» повідомили про те, що на посаду голови Павлівської ОТГ від партії «За майбутнє» балотуватиметься Андрій Сапожник, який є чинним головою ОТГ. Окрім того, у тексті поіменно представлена Павлівська команда партії. Наступного дня новину передрукувало також місцеве видання «БУГ».

Того ж дня на шпальтах Інформаційного агентства «Конкурент» розмістили публікацію «Стань депутатом Луцькради: оголосили переможців народного голосування». У ній оголосили п’ятнадцятьох переможців, а відтак – потенційних кандидатів до Луцької міської ради від «Громадянського руху «Свідомі». Схожий матеріал з’явився також у виданні «Волинь24».

Разом з тим, 4 вересня на сайті місцевого видання «Конкурент» з’явилась публікація про те, що «Громадянський рух «Свідомі» визначився і з кандидатом на посаду Луцького міського голови. Відтак, претендуватиме на цю посаду депутатка Луцької міської ради Алла Надточій.

27 серпня стало відомо, що на посаду Луцького міського голови від партії «За майбутнє» балотуватиметься Ігор Поліщук, який нині займає посаду радника міського голови. Про його балотування заявив під час прес-брифінгу у Києві лідер партії, нардеп від Луцька Ігор Палиця. Про Ігоря Поліщука як майбутнього кандидата написали сайт «12 каналу», Інформаційні агентства «Волинські новини», «ВолиньPost», інтернет-видання «Перший», «Під прицілом», «t1.ua – твій портал», «Ndilo.com.ua».

31 серпня на своїй сторінці у Facebook про намір балотуватися до Ківерцівської міської ради повідомив Володимир Бут-Гусаїм. Він написав, що висуватиметься від «Народного Руху України».

Також 31 серпня після з’їзду «Європейської Солідарності» про участь у місцевих виборах із командою партії на своїй сторінці повідомила чинна депутатка Луцької міської ради Юлія Вусенко. Однак, на питання користувачів, куди саме балотуватиметься Юлія Вусенко, вона відповіла, що про це повідомить згодом.

Про таке рішення депутатки повідомили також  інтернет-ресурс газети «Волинь» та онлайн-видання «t1.ua – твій портал». Натомість інтернет версія газети «Волинь» 4 вересня у новині «Європейська Солідарність» веде на вибори патріотів та професіоналів, щоб зупинити проросійський реванш і будувати європейське життя» проінформувала, що Юлія Вусенко очолила Волинський штаб партії.

31 серпня видання «Лучеськ» із посиланням на офіційний сайт ВО «Свобода» повідомило імена кандидатів від партії на посади міських голів. Кандидаткою у місті Берестечко стала Валентина Залевська, у Нововолинську – Андрій Бадзюнь. Також згадали про кандидата в  Устилузі Павла Карпюка, про котрого вже раніше повідомляло видання «ВолиньUA».

1 вересня інформаційне агентство «ВолиньPost» та видання «Під прицілом» розмістили новини із посиланням на сторінку нардепа Ігоря Гузя у соцмережах. У ній йдеться про форуми-представлення кандидатів від партії «За майбутнє», котрі відбулися у трьох громадах  –  Зимненській, Оваднівській сільських та Устилузькій міській. Оголошують й імена кандидатів на посади голів, котрими стали чинні очільники громад. У Зимному – В’ячеслав Католик, в Овадному – Сергій Панасевич, а в Устилузі – Віктор Поліщук.

Натомість видання «БУГ» того ж дня розмістило схожі окремі новини про окремі громади – тут розповідали про потенційних кандидатів та, окрім того, представляли поіменний список партії «За майбутнє» на виборах у цих громадах.

3 вересня Володимир-волинське видання «Слово правди» випустило інтерв’ю із травматологом Адрієм Веремеєнком. Наприкінці розмови він повідомив, що йтиме у депутати.

3 та 4 вересня видання «ВолиньUa» та «Перший» повідомили про бажання балотуватися від ВО «Свобода» на посаду ковельського міського голови чинного заступника голови Волинської обласної ради Юрія Поліщука. Про таку ініціативу політик написав у своєму Facebook.

А от із потенційним кандидатом від «Слуги народу» на посаду міського голови Луцька виникла плутанина. 31 серпня інтернет-ресурс газети «Волинь» написав із посиланням на «Суспільне», що на партійному з’їзді у Києві визначилися із кандидатурою Романа Бондарука. Однак на сайті першоджерела інформація щодо цього потенційного кандидата відсутня. Також новину про кандидування Романа Бондарука розмістило видання «Під прицілом» посилаючись на «Espresso.TV», однак тут, на сайті першоджерела, відповідна інформація є. Натомість Інформаційне агентство «Волинські Новини» повідомило, що попри повідомлення ЗМІ під час з’їду кандидатуру Романа Бондарука не оголошували. ІА «Конкурент» та видання «Район Луцьк» також інформували, що «Слуга народу» не визначилася з кандидатом у мери Луцька.

Інтернет-видання «Перший» уточнило, що інформація про те, що Роман Бондарук кандидуватиме від «Слуги народу» по Луцьку, кілька хвилин розміщувалася на сайті партії. Тож наразі офіційного підтвердження інформації немає, а сам Роман Бондарук у коментарі «Першому» сказав таке:

«Питання щодо моєї кандидатури і, взагалі, кандидата на міського голову Луцька від «Слуги Народу» ще не вирішене. З яких причин - не знаю. Можливо, я проходжу якусь спец перевірку», - повідомив він журналістам.

Зауважимо також, що 26 серпня на «Волинській правді» вийшла публікація «Назвали імена кандидатів у депутати в громадах Любомльщини та Іваничівщини від партії «За майбутнє», маркована зірочкою. Таким чином в низці інтернет-видань прийнято маркувати рекламні матеріали. У цій публікації народний депутат Ігор Гузь офіційно підтвердив інформацію щодо балотування й інших чинних волинських нардепів – Ірини Констанкевич, Вячеслава Рубльова, Степана Івахіва та Ігоря Палиці, які очолять списки партії «За майбутнє» до Волинської обласної ради по округах. Проте, самі народні депутати наразі публічно про це не заявляли.

Нагадаємо, що відповідно до частини 1 статті 216 Виборчого кодексу України процес висування кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови розпочнеться за сорок днів до дня голосування і завершиться за тридцять днів до дня голосування.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)