На Волині щонайменше 22 особи станом на 25 серпня 2020 року публічно підтвердили бажання брати участь у місцевих виборах 25 жовтня. Більшість із них зробила це через сторінки у соцмережах, а заяви окремих осіб розтиражували місцеві видання.

Представники Громадянської мережі ОПОРА виявили відповідні повідомлення на особистих чи офіційних Facebook-сторінках потенційних кандидатів, а також у місцевих ЗМІ. До уваги бралися заяви на сторінках, а також новини, які акцентували увагу на персональній участі у виборах окремих осіб – потенційних кандидатів на посади міських голів чи депутатів місцевих рад.

Потенційні кандидати

Чи не найпершими про бажання бути обраними до місцевих рад через платформу Facebook повідомили потенційні кандидати від «Європейської Солідарності». 20 липня Алла Доманська повідомила, що долучилася до команди та те, що балотуватиметься до складу Луцької міської ради. Згодом, інформацію про те, що вона змагатиметься за депутатське крісло прозвучала й в інтерв’ю Алли Доманської на платформі «Жінки — це 50% успіху України».

Ще одна потенційна кандидатка від «Європейської Солідарності» Ірина Колковська написала  про бажання балотуватися на своїй сторінці 7 серпня.

Чинний народний депутат Ігор Гузь під час презентації команди партії «За майбутнє» у Нововолинську  та Володимирі-Волинському підтвердив, що очолить список партії в окрузі №19 на виборах до Волинської обласної ради. 16 серпня про це повідомило видання «БУГ».

Також 21 серпня видання «Кордон» повідомило про старт форуму від партії «За майбутнє». У публікації йдеться, що захід влаштували на підтримку чинного голови Рівненської ОТГ Володимира Крижука, котрий балотуватиметься на відповідну посаду на виборах 25 жовтня.

27 липня на сторінці Бориса Карпуса нардеп Ігор Гузь розмістив відео, у якому розповідає, що той стане альтернативою чинному меру міста Віктору Сапожнікову, і одразу ж закликає підтримати його кандидатуру. Наприкінці відео виступає сам Борис Карпус, який озвучує факти зі своєї біографії та підтверджує, що прийняв рішення балотуватися.

3 серпня на сайті видання «Під прицілом» з’явилася новина «Кандидат на міського голову Нововолинська розповів про себе (відео)». Публікацію зробили із посту Бориса Карпуса. Ролик починається із логотипу партії «За майбутнє», а далі потенційний кандидат розповідає факти зі своєї біографії. Також він зазначає, що є помічником нардепа Ігоря Гузя та що «разом ми змінюємо наш округ на краще». Публікації про Бориса Карпуса 3 серпня розмістили також «Нововолинський інформаційний портал», «Кордон», «БУГ».

29 липня про свій намір балотуватися на виборах 25 жовтня на посаду міського голови Володимира-Волинського повідомив голова Зарічанської ОТГ Ігор Пальонка. Того ж дня цю інформацію розмістило видання «Під прицілом». Публікація під назвою «Представили кандидатуру на посаду мера Володимира-Волинського (відео)» містить відеоролик за участю нардепа, потенційного кандидата та починається із логотипу політичної партії «За майбутнє».

З серпня Павло Карпюк виклав ролик, у якому каже, що має намір балотуватися на посаду Устилузького міського голови. Тож 5 серпня видання «ВолиньUA» розмістило публікацію «Павло Карпюк озвучив, з якою командою йтиме на вибори мера Устилузької громади (ВІДЕО)». Журналісти посилаються на Facebook-сторінку потенційного кандидата. У публікації також розмістили відео, де він розповідає про свої цілі та команду.

6 серпня видання «Кордон» із посиланням на пресслужбу Ігоря Гузя повідомило про бажання балотуватися на посаду голови Любомльської ОТГ Романа Ющука.

Повідомлення про намір балотуватися на посаду міського голови Володимира-Волинського з’явилося на сторінці «Микола Юнак – офіційна сторінка» 14 липня. Натомість лише 7 серпня інтернет-ресурс володимирської газети «Слово правди» розмістив публікацію «Точка зору: «Мерів міст обирають люди, а не призначає нардеп чи спонсор», – Микола ЮНАК». В інтерв’ю вказують, що він має намір балотуватися, тож потенційний кандидат, висловлює побажання виборцям та розповідає , що зробить у разі перемоги.

7 серпня про намір балотуватися до Нововолинської міськради заявив Павло Медина на своїй сторінці у Facebook. Вже наступного дня на шпальтах інтернет-видання «БУГ» з’явилася публікація «Команду до міськради Нововолинська від «Голосу» формуватиме Павло Медина». Видання посилається на сторінку потенційного кандидата, та вказує, що він претендуватиме на мандат депутата міськради.

12 серпня на ресурсі «Правда. Волинь» вийшло інтерв’ю із очільником Волинської обласної держадміністрації Юрієм Погуляйком, котрий повідомив, що від партії «Слуга народу» на посаду очільника Нововолинська балотуватиметься чинний голова міста Віктор Сапожніков. Новини про це написали також видання «Перший», «ВолиньInfa», «БУГ», «Кордон», «Нововолинський інформаційний портал»,  інформаційне агентство «Конкурент».

16 серпня видання «Нововолинський інформаційний портал» розмістило публікацію «У Нововолинську презентують команду «За Майбутнє». ОНЛАЙН». Вона містила відеострім із презентації команди від партії «За Майбутнє», що балотуватимуться до Нововолинської міської та Волинської обласної рад.  17 серпня  це ж видання опублікувало новину «Юрій Сиротюк та Алла Лісова йдуть в обласну раду з командою «За майбутнє» із посиланням на вищевказану презентацію. Зауважимо також, що видання «БУГ» та Інформаційне агентство «Волинські Новини» опублікували повний список кандидатів від партії до міської ради Нововолинська.

19 серпня ж дня видання «БУГ» та «Перший» повідомили, що список партії «Сила і Честь» до Володимир-Волинської міської ради очолить чинний мер Петро Саганюк, який також балотуватиметься й до обласної ради.

21 серпня голова ГО «Принцип» Віктор Грисюк у своєму Facebook повідомив, що збирає команду принципових лучан. У коментарях до посту він підтвердив, що балотуватиметься на пост Луцького міського голови.

18 серпня на YouTube-каналі телерадіокомпанії «Аверс» опублікований сюжет під назвою «Ківерцівська ОТГ: здобутки і перспективи». У ньому цитують чинного голову Ківерцівської ОТГ Володимира Жгутова, зокрема про плани, які він хоче втілити у громаді. Голос журналістки за кадром зазначає, що «саме з політичною силою «За майбутнє» Володимир Жгутов іде на вибори аби вкотре довести, що може якісно керувати ківерцівською громадою».

21 серпня у виданні «БУГ» вийшов матеріал під назвою «Голосувати за законами совісті, а не як скажуть згори: педагог з Володимира Тетяна Дьоміна поділилася планами на депутатство». У ньому повідомляється про те, що вчителька і журналістка Тетяна Дьоміна має намір балотуватися до Володимир-Волинської міської ради від партії «За майбутнє».

Цього ж дня видання «Слово правди» опублікувало інтерв’ю з політиком Ярославом Матвійчуком «Ярослав Матвійчук: «Мій номер телефону є у багатьох володимирчан», наприкінці якого міститься відповідь на питання щодо його участі у місцевих виборах. Зокрема, зазначається, що Ярослав Матвійчук планує балотуватися до обласної ради від політичної партії «За майбутнє».

22 серпня видання «Кордон» повідомило, що кандидатом  на посаду селищного голови  Головненської ОТГ від партії «За майбутнє» стане чинний голова громади Микола Демедюк. Окрім того, у публікацій представлений список осіб, які балотуватимуться на посади депутатів у раду громади.

23 серпня видання опублікувало новину із представлення команди «За майбутнє» у Поромівській громаді. Тож тут повідомили, що за посаду голови ОТГ від партії змагатиметься Євгеній Недищук. Також тут розмістили перелік осіб, що складають його команду. Аналогічні новини розмістили також видання «Нововолинський інформаційний портал» та «БУГ».

24 серпня «Нововолинський інформаційний портал» розмістив публікацію «В Іваничівській ОТГ команда «За майбутнє» веде на місцеві вибори молодих та амбіційних». У ній, зокрема, повідомляють, що  претендентом на посаду голови Іваничівської ОТГ стане Микола Пасевич, а також озвучують список можливих кандидатів у депутати. Додамо, що про його можливе кандидування написало й видання «Кордон».

Того ж дня «Кордон» написав про те, що за посаду голови Вишнівської ОТГ знову змагатимуться її чинний голова Віктор Сущик. У матеріалі також є перелік осіб, які балотуватимуться на посади депутатів. Аналогічну новину розмістив «БУГ».

Партії, які заявляють про участь у виборах до місцевих рад

Щодо партій, то 22 липня на Facebook-сторінці «Європейська Солідарність. Волинь» з’явився допис щодо оновлення команди. У ньому, зокрема, йдеться про те, що попереду – місцеві вибори, тож партія має серйозний намір здобути представництво у місцевих радах Волині.

Окрім того, інформаційне агентство «Конкурент» та видання «ВолиньInfa» повідомили про ініціативу із вибору кандидатів у депутати Луцької міської ради від «Громадянського руху «СВІДОМІ». 5 серпня вони розмістили публікації під назвою «Лучани формують місцеву команду на вибори до Луцькради: розпочалось онлайн-голосування» та «Лучани можуть обрати хто піде в депутати Луцькради від команди Покровського» відповідно. Тут, зокрема, згадується лише лідер команди Андрій Покровський, а також розписаний алгоритм голосування та є посилання на сайт із відбором, де вже вказані конкретні потенційні кандидати.

Також 7 серпня на Facebook-сторінці «Голос. Волинська область» з’явилося повідомлення про те, що партія іде на вибори у Нововолинську із посиланням на заяву Павла Медини. А 12 серпня з’явилося повідомлення, що партія йде на місцеві вибори. У прикріпленому ролику керівник «Голосу» на Волині Віктор Левандовський розповів про з’їзд партії та команду.

11 серпня видання «Волинь24» повідомило, що у Луцьку відбулася прес-конференція за участі заступника лідера ВО «Батьківщина», народного депутата Івана Крулька. У ході заходу повідомили, що партія висуватиме своїх кандидатів на виборах в усіх громадах. До слова, новина про те, що партія братиме участь у виборах у волинських громадах на Facebook-сторінці обласного осередку «Батьківщини» з’явилася наступного дня. Окрім того, 12 серпня про це написало інтернет-видання «БУГ».

14 серпня телеканал «Аверс» у своєму сюжеті повідомив про об’єднання штабів партій «За майбутнє» та Аграрної партії України. «Політичні сили об’єднуються для перемоги на місцевих виборах, які відбудуться 25 жовтня», - йдеться у сюжеті із посиланням на Facebook-сторінку партії «За майбутнє».

19 серпня інтернет-ресурс газети «Волинь» розмістив публікацію про обрання нового очільника волинського осередку партії «Сила і Честь». Ним став Роман Карпюк. У ході прес-конференції  повідомили, що партія братиме участь у місцевих виборах.

20 серпня також стало відомо про об’єднання місцевих осередків парій «Громадський рух «Народний контроль», «Народний Рух України» та громадської організації «Розвиток Мікрорайонів Міста» для спільної участі у виборах. Про це написали Центр журналістських розслідувань «Сила правди», інтернет-видання «Перший»

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА, для того, щоб брати участь у місцевих виборах вищий керівний орган політичної партії приймає рішення про участь її місцевих організацій у місцевих виборах та до 6 вересня 2020 року включно подає таке рішення до Центральної виборчої комісії відповідно до частини 1 статті 217 Виборчого кодексу. Для кандидатів-самовисуванців жодних повідомлень Центральній виборчій комісії Кодексом не передбачено. Сам процес висування кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови  відбуватиметься з 15 до 24 вересня 2020 року включно, а 24 вересня 2020 року - є тим кінцевим терміном, до якого всі кандидати та партії повинні подати документи на реєстрацію.  Наразі відповідні заяви потенційних кандидатів та партій про їх намір брати участь у виборах мають на меті популяризувати їх серед виборців до офіційного початку виборчого процесу 5 вересня 2020 року.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)