На Волині попри відсутність офіційного статусу потенційних учасників виборчих перегонів від партії «За майбутнє» на посаду Нововолинського та Володимир-Волинського міських голів Бориса Карпуса та Ігоря Пальонку окремі інтернет-видання систематично називають кандидатами. Позиціонують так Бориса Карпуса й на листівках-анонсах зустрічей.

Борис Карпус та Ігоря Пальока ще влітку публічно декларували, що мають намір балотуватися, про що ОПОРА вже повідомляла. Однак після старту виборчого процесу 5 вересня, попри відсутність офіційного статусу, вказаних осіб саме як кандидатів іменують локальні ЗМІ. Таким чином, може йтися про введення виборців в оману.

Адже відповідно до частини 1 статті 216 Виборчого кодексу України процес висування кандидатів у депутати, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови розпочнеться за сорок днів до дня голосування і завершиться за тридцять днів до дня голосування. Ці строки припадають на 15-24 вересня.

Зокрема, у Нововолинську поширювали листівку-запрошення на зустріч за участі Ігоря Гузя та Бориса Карпуса. Зустріч запланували на 6 вересня, Ігор Гузь зазначений тут як народний депутат (котрий, нагадаємо, теж заявляв, що балотуватиметься у Волинську обласну раду). Натомість Бориса Карпуса називають «кандидатом на посаду Нововолинського міського голови».

7 вересня інтернет-видання «БУГ» розмістило новину «Кандидат на посаду мера Борис Карпус проводить зустрічі у дворах Нововолинська». У матеріалі інформують, що він провів 6 зустрічей у дворах. Під час них він вислуховував скарги містян про проблеми та презентував свою програму.

Наступного дня цю новину передрукував «Нововолинський інформаційний портал». Попри те, що спочатку публікації «Борис Карпус проводить зустрічі у дворах Нововолинська» його іменують як колишнього депутата міської ради. Далі у тексті зазначають про підтримку нардепом «кандидата», а також називають його так, цитуючи міркування щодо чинної влади. Аналогічну публікацію 8 вересня розмістили на сторінках видання «Кордон».

Також 8 вересня на усіх трьох виданнях з’явилися публікації, присвячені результатам ефіру за участі Бориса Карпуса у студії «БУГу». Тут його також називають кандидатом.

Натомість про Ігоря Пальонку вже як кандидата розповідають «БУГ» та «Кордон». Так, 8 вересня «БУГ» опублікував матеріал «Ігор Пальонка зустрівся з мешканцями Володимира-Волинського у дворах багатоповерхівок». У тексті розповідають, як 5 вересня «кандидат» Ігор Пальонка проводив зустрічі у дворах. Також тут зазначають, що підтримку йому висловив нардеп Ігор Гузь,  а також повідомляють, що Ігор Пальонка «вислухав проблеми мешканців міста» та «презентував свою програму». Аналогічну публікацію під іншим заголовком розмістило того ж дня видання «Кордон».

9 вересня «БУГ» опублікував новину із відеороликом за участі Ігоря Пальонки. У матеріалі його знову називають «кандидатом» та висвітлюють його бачення на зміни центральної площі Володимира-Волинського.

Також 9 вересня на шпальтах «Кордону» з’явилася публікація «Володимирчан та жителів району запрошують на спортивно-розважальні заходи» із відеороликом Ігоря Пальоки. Тут його іменують головою Зарічанської ОТГ, а не кандидатом. Однак у самому ролику потенційний кандидат зауважує, що у післяобідню пору відбудуться зустрічі у дворах, до яких запрошує долучитися.

Нагадаємо, що відповідно до частини 3 статті 12 Виборчого кодексу України усі кандидати, зареєстровані у порядку, встановленому Кодексом, мають у виборчому процесі виборів, на яких вони висунуті, рівні права та беруть участь у цьому процесі на умовах, рівних для відповідних виборів.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.

Сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)Лу